Posts

5 Idea Naikkan Semangat Pelajar Menengah Untuk Belajar

Image
Pengajar sekarang semakin lama semakin tak faham dengan apa yang pelajar nak semasa belajar. Semangat pelajar macam berkurang untuk belajar, dan tiada sifat ingin menambahbaik di dalam diri pelajar.
Assalamualaikum dan salam sejahtera.
Persoalan di atas tidaklah dipakai untuk kesemua pelajar. Hanya untuk golongan sekolah menengah harian biasa yang tertentu sahaja. Dipanjangkan cerita, semangat untuk belajar di dalam diri pelajar adalah sangat baik di kalangan pelajar yang berada di kelas pertama atau kedua, tetapi lain pula ceritanya untuk pelajar yang berada di kelas kelas yang seterusnya dan yang paling merisaukan ialah kelas terakhir (kelas belakang).
Saya sebagai seorang pelajar (2006-2010) yang pernah berada di kelas belakang, kelas pertengahan, dan juga kelas pertama semasa di sekolah menengah pernah mengharungi fasa 'tiada semangat' atau 'kesedaran' tentang pentingnya pembelajaran di sekolah.
Apa yang saya akan kongsikan adalah berdasarkan apa yang saya (sekarang) …

Kabur

Image
Salam. 
Aku umur 23 tahun ni. Bila sekarang, perasan aku, ramai yang tengok apa kemajuan yang seorang 23 tahun dah capai. 
Aku masih study, perjalanan kebanyakkan sebaya aku sekarang. Ada segelintir yang laju, ada segelintir yang perlahan. Dalam hati ada terdetik kenapa aku perlahan sangat. Sendiri persetankan fikiran aku tu "sebab ini jalan yang aku sedang lalu, the end is what matter" 
Sedang aku mengelamun dan bergaduh dengan fikiran sendiri, terpandang kawan-kawan dan orang lain yang segolongan (plus/minus 1 tahun) dengan aku. Ada yang sudah bekerja, ada yang boleh nampak masa depan, ada yang sudah berkahwin, ada juga yang masih chill lex lex sap kok lu. Ah

Yang sudah berjaya/bekerja buat aku tertanya; Apa aku nak kerja nanti, apa ja aku boleh buat ? Course aku sekarang, tak focus ke arah something yang obvious, macam medic-doctor related, account-accountant related, etc.
Yang sudah kahwin lagi lah buat aku persoal; Mana dapat duit nak kahwin!?
Yang lex lex tu aku faham, faham…

Rindu Tahi Ayam

Salam. Aku actually nak go with something yang sekejap rindu sekejap tak macam hangat hangat taik ayam tapi tak jumpa pulak exact word dalam kepala.
So, rindu awek ka ?
Nahhhh. Aku rindukan rumah di arau sebenarnya. Bilik, katil, pokok bunga, panas, kucings, wifi, dota pepagi, dan paling dirindui is umi aku. Kalau nak list, memang banyak ni benda aku rindu dekat arau. Sapa tak rindu rumah sendiri bila dah berjauhan lelama ye tak ?
Aku perasan perasaan ni muncul bila time aku tengah mengelamun, sengsorang, stress buat homework, and time bermalasan. Bijak betul perasaan ni muncul nak memburukkan lagi keadaan -.- but sebabkan perasaan ni jugak la selalu buatkan aku sedar sedikit sebanyak why aku berjauhan dari rumah at the first place. Then aku yang hampir nak tidur je sepanjang hari bingkas bangun untuk meneruskan perjuangan di meja study.
Nampak tak mengarutnya kat situ ? Nak cakap aku rindu arau je sebenarnya. Haha.
Harap yang dekat rumah bebaik saja.
Oh harap ayam jiran takdaklah menabur …

Manusia berubah ?

Image
Hai, assalamualaikum dan salam sejahtera.
Hari ni bangun pagi, siram pokok bunga, main kucing, dan dah tak ada apa nak buat sampai tidur balik. Sigh. Tapi, hey aku terperasan something yang agak best, tentang rakan, manusia sekeliling. Betul ke kita kenal depa ni ?
Ada antara depa ni yang aku dah kenai dari kecik, dan ada antara depa ni yang aku baru ja kenai, apa orang kata masak ayiaq pun tak sempat didih lagi ha punya baru tu. Dan boleh kata, masing-masing berubah, mostly geng yang aku kenai dari kecik lah, ada yang dulu aku dok luku kepala, la ni dah segan dah. haha


Ada yang dulu berlemoih, aktif, sensitif, dan pandai, sekarang dah jadi lawa nok haram, hensem gila, nampak berkeyakinan, smart, sharp, matang, dan dh boleh kawen, dan still pandai.
Orang dok kata, manusia berubah, people changes, sat, kalau dah lama-lama memang la depa berubah, kalau dari kecik sampai besaq dok tara tu, hahahaha, mampuih gak. Ok ni konsep masa mengubah manusia.
Dan kalau dari kes yang awai hampa kenai dia …

Teori Aristotle

Image
Tahukah anda dulunya manusia mempunyai fikiran di mana semua planet, bintang, dan bulan bergerak mengilingi planet Bumi ? Haha percayalah, pada masa 400-301 sebelum masihi, Aristotle telah mengeluarkan teori berkenaan pergerakkan planet mengelingi Bumi tersebut.
Teori tersebut juga mengatakan, alam cakerawala terbahagi kepada dua bahagian, sub lunar dan super lunar. Sub lunar ialah kawasan antara Bumi sehingga lah orbit Bulan, manakala super lunar ialah kawasan yang bermula dari orbit Bulan sehinggalah seterusnya.
Di dalam teorinya juga ada mengatakan, bahawa setiap sesuatu yang berada di dalam kawasan sub lunar berada dalam keadaan tidak sempurna kerana setiap satu perkara pasti akan berubah tidak kira sama ada tanah,air,udara dan api (dikatakan 4 unsur awal). Manakala, setiap sesuatu yang berada di kawasan super lunar pulak ialah sesuatu yang sempurna. Semua planet, bintang dan bulan dikatakan dicipta daripada bahan yang disebut Eter yang bersifat kesempurnaan dan bersinar-sinar


Walaup…

Bukan Power Point - Alternatif Lain

Image
Hidup sebagai pelajar ni tak terlepas dari buat perbentangan, mahupun menggunakan slide, handouts, atau hanya sekadar bercakap di hadapan. Ada sesetengah dari pelajar yang cuba untuk melebihkan usaha dalam perbentangan dari segi kekreatifan, isi, dan cepat habis lagi okay. Bila sebut perbentangan, power point mesti terlintas di dalam fikiran. ''Those children think of me as a mom, but they tend to use me as their shortcut to graduation'' - Power Point
Power Point terlalu common, mungkin slide akan nampak menarik kalau ditambahkan bermacam jenis interaksi di dalam slide, tapi still common. Well, ada beberapa alternatif lain sebenarnya yang boleh digunakan untuk perbentangan selain power point.

Pastikan Site Anda Mobile Friendly

Image
Salam
Mungkin ramai tidak sedar tentang bagaimana agaknya site mereka akan dilihat dari view mobile. Malah ada antara mereka yang lansung tidak pernah ambil tahu tentang kewujudan perbezaan antara site view di destop dan di mobile.
Dua hari yang lepas, Google telah mengumumkan perubahan terhadap algorithmnya yang mana akan memberi impak terhadap hasil pencarian Google (SERP) untuk peranti mobile.
Mungkin tertanya-tanya,
Macam mana aku nak check site aku ni mobile-friendly ke tidak ?Apa aku boleh buat kalau site aku ni tidak mobile-friendly ?
1. Check site mobile-friendly ke tidak Sila pergi ke Google's mobile-friendly test link dan masukkan alamat site. - contoh, http://aimanayie.blogspot.com.
Ataupun boleh direct ke Google Webmaster punya Mobile Usability. Google Webmaster - Pilih site - Search Traffic - Mobile Usability, untuk check sebarang error terhadap site punya mobile view. 
2. Apa aku boleh buat kalau site tidak mobile-friendlyKalau site tidak mobile-friendly, mungkin kamu ingin…