Posts

Showing posts from April, 2011

semakan tawaran kolej matrikulasi 2011

Image
28|4|2011| kepada yang interview mara hari ini... All The Best untuk korang!!

tengok pix tu betul2.. apa korang ley nampak.. tak nampak, pakai spek besarkan saja..




owh.. aku dapat matrikulasi.. ? hah.. macam tidak percaya.. selama ni, dalam kepala otak aku, matrikulasi tempat orang yang pandai2... tapi, agak kurang percaya, aku dapat masuk.. ? errr,, betul ke tuh.. then, ramai pulak yang dapat... haha... biarlah.. apapun, terima kasih, dan syukur.. setidaknya, lebih baik dari tak dapat lansung kan =)

sumber petikan : laman web rasmi kpm

[semakan tawaran kolej matrikulasi 2011]


Mereka juga boleh menyemak keputusan menerusi khidmat SMS dengan menaip perkataan MOE MAT (jarak) nombor kad pengenalan dan dihantar ke 15888.

Selain itu, keputusan kemasukan ke matrikulasi itu juga boleh disemak dengan menghubungi talian bantuan bahagian matrikulasi di nombor 03-8884 4083 mulai jam 8.30 pagi hingga 4.30 petang.

Pendaftaran pelajar ke matrikulasi akan diadakan pada 23 Mei ini dan pelajar yang be…

Malware detected

Image
well.. based on the pix, it is clearly said "something is not right here", not here, there-here.. haha :p
sambil2 BW tadi, masuk la dalam salah satu blog yang aku follow, dan dia jugak follower aku.. then dapat msg tuh,, ohh, aku bukan la pandai sangat bab2 komputer ni, tapi tak nak laptop kena format jaa.. huhu.. 4 5 kali aku refresh page tuh, tetap dapat msg yang sama jugak.. kesian kat tuan empunya blog tuh, kurang sorang viewer dia sebab tak dapat masuk dengan selamat.. huuu...
entah la macam mana nak fix benda tuh.. huhu.. just nak mention, kalau la viewer blog korang dapat msg tuh.. agak2, diorang nak kelik "proceed anyway" tak.. ? aku rasa, 99% jawab tak.. kan :p
thecutestblogontheblock.com tak silap aku satu website yang sediakan template2 yang agak kiut2 jugak lah.. tapi aku tak prefer sangat pinjam dari mana2 host-template,
bagi aku, aku pilih layout lagi dari template, sebab, aku just tgk source gambar, kalau direct ke source gambar, baru letak kat gadjet,, …

entry terhebat zaman - berzaman ! !

Image
MORNING~ =)

hahaha... tajuk ja gimik lebih.. padahal tak da yang penting mana pun..
tiap2 hari on dashboard, bukak setiap entri baru yang aku tak baca lagi.. ada yang aku baca, bila da habis, aku tinggalkan komen..
tetiba terpikir, "bila aku nak buat entri baru ?"
owh, then aku sendiri yang jawab "apa tujuan ko buat blog ni, nak bagi ilmu kat orang or nak suka suki ? " - suka suki en aiman, hahaha =)
so, kepada2 yang da jemu dengan entri aku ni, tak perlu la baca dah, just tinggalkan jejak kat shoutbox ja..
aiman cakap, "aku suka baca entri orang lain." aiman cakap, "aku suka komen entri orang lain." so, apa korang kisah.. hahaha


tapi apa2 pun,  aiman tak kisah
*wekk :p

kehidupan seorang blogger di Jepun.. *must view!

Image
setiap kali aku on dashboard, entry dari blog frommetoyou yang aku cari dulu..
entry dia semua best2, ditambah pulak dengan gambar2 yang cantik! memang best..
blog dia, lebih kurang macam, kehidupan seorang *sepasang suami isteri yang asal malaysia di Jepun..
bila aku baca entry dia, makin meluap2 prasaan aku nak singgah Jepun.. wooshhh..
haha.. tak sabar.. :)


aku rasa tajuk entry aku ni salah.. haha.. sory kak cik :)

. . . . .

sekarang (time tulis entry ni) aku tgh sorang2 dekat rumah, tau2 lah, bila dah sorang2, macam2 otak fikir.. tetiba, terpikir pulak tentang kat mana aku nak sambung belajar nanti ni... ditambah dengan background music guruh nak hujan.. ohmaii.. sedih terus, sebab terpikir time spm dulu tak buat betul2, apa2 pun, allhamdulillah..

tawaran kplspm, tak dapat dah.. yang tinggal, uitm dan matrikulasi.. eh wait,, tu ja ka.. ? ada lagi.. tapi yang lain2 mak dan ayah tolong uruskan.. aku kalau boleh, nak jugak2 masuk dalam bahagian pendidikan.. biar jadi menteri takpa, asalkan menteri pendidikan.. hahaha ;p *aiman bajet!!

kenapa aku minat sangat dengan pendidikan..
kalau bukan kerana saham akhirat, aku tak la berapa minat sangat.. alasan lain sebab, bukan nak mengata, tak da niat lansung,, tapi,, budak2 melayu (pmr/spm) sekarang, tak ramai yang sedar pentingnya belajar.. alahai.. aku nak tolong, cara yang aku mampu..

tapi, jalan yang ada untuk aku dekat dengan pendidikan, uitm dengan matrik ja.…

tandatangan baru dan link automatik akan newtab :)(:

thanx to Eyka sebab tunjuk cara nak letak tandatangan tuh.. hehe.. lama dah cari :)
owh, kalau korang nak buat jugak, ada dalam SINIEyka ajar dalam blog dia..

dan, terima kasih to Cik Epal sebab ajar macam mana cara nak auto ke newtab untuk setiap link di post.. membantu banyak :)
korang nak tau macam mana nak buat, view SINI, ada dalam blog Cik Epal

tawaran KPLSPM tak dapat :)

maktab tolak aku laaaaa... owh orang2 maktab, tidak tahukah kau2orang yang si aku ni seorang yang sayang cikgu dan minat mengajar, dan mempunyai cita2 yang tinggi dalam melaksanakan perubahan sistem pendidikan negara yang semakin err idk~.. hahaha...

tak la sedih sangat, tak la terkejut sangat, sebab aku tak aim sangat maktab :p sebab, aku still boleh mengajar, ajar bercakap dalam english kat anak2 aku, ajar hormati orang lain, ajar hidup berdikari, fardhu ain, fardhu kifayah, dan lain2 :)

cita2 aku lebih,, PM can i. ? koya.. hahaha.. how about menteri pendidikan.. ? tak ada yang low sikit kot..
then, lect oke tak. ? hmm.. oke lah :p sehabis baik usaha untuk dapat madya atau doc taraf pendidikan, bukan taraf jasa..

again, Tuhan tahu apa yang terbaik untuk hamba2Nya.. aku akan usaha.. thanx Allah..

*sistem pendidikan negara tidak sama taraf..
*sistem P&P tidak teratur bagi kebanyakan sekolah..
*kementerian perlu buat tinjauan terhadap P&P setiap guru!!

semakan plkn panggilan ke-2

owhmai.. aku dapat >.<
tak tau nak rasa apa..
happy tak, sedih pun tak

-sapa yang belum check, boleh check kat sini [PLKN]



Semakan Online Semakan Status Terpilih Dan Semakan Penempatan Bagi Siri 8/2011


NAMA:MUHAMMAD ARIF AIMAN BIN ISANO. KAD PENGENALAN:93021306xxxxKUMPULAN:2PUSAT BERKUMPUL:STADIUM UTAMA KANGARNEGERI PUSAT BERKUMPUL:PERLISNAMA KEM:KEM PLKN GUAR CHENDERAI, PADANG BESAR, PERLISALAMAT KEM:KM 28JALAN PADANG BESARPOSKOD KEM:02100BANDAR KEM:PADANG BESARNEGERI KEM:PERLISTARIKH LAPOR:16-MAY-2011MASA LAPOR:9:30 PAGI

Nota Kimia Tingkatan 4 dan 5

Tangani Stress - cara manusia

Hidup kita ni banyak cabaran dugaan kan.. dugaan yang senang, dugaan yang susah, well, apa korang nak cakap tentang dugaan, itu tertakluk kepada korang..

tapi kan, pernah tak korang rasa..hmmm.. satu time, di mana korang memang dah semak dan rasa macam,, "ohmaii,, aku tak kira apa nak jadi lepas ni,, aku tak mau benda yang sama berulang" ... ataupun "tak guna, aku baik-baik dengan ko, ko buat macam ni kat aku nah" ataupun "arghhhh!!!".. aku pernah rasa, banyak kali, terlampau banyak!

kadang-kadang kita tak sedar yang kita sedang menjadi 'orang lain' bila tak dapat nak berfikir dengan baik time semak/celaru/mess/serabut.. macam-macam yang kita mungkin buat time macam tu..sakitkan hati orang lain, cederakan diri sendiri, rosak harta benda, malukan diri sendiri dan macam-macam lah..

tapi kan, kenapa eh kita jadi macam ni bila serabut. ? angkara syaitan. ? angkara iman. ? angkara hati. ?
aku lebih suka angkara syaitan sebab, manusia semua baik-baik, s…

NOTA MATEMATIK TAMBAHAN TINGKATAN 4

Allhamdulillah...

Syukur sgt hari nie..  berbaloi photostat, berbaloi penat ckp, berbaloi penat diri.. akhirnya, dpt jgk dua students aku yg selama nie pening kepala bila keluar soalan base buat soalan2 dengan bergelak sebab betul banyak.. tuk hargai usaha diorang, aku habiskan sedikit duet beli KFC tuk dua budak nie.. ayam 6ketul + wadges 2 kotak.. hahaha.. kenyang + epy jgk..
(^^..)
Notes tentang subjek base form 5
1) Apabila Base 2/5/8 hendak ditukarkan kepada Base 10 -kaedah darab tambah
2) Apabila Base 10 hendak ditukarkan kepada Base 2/5/8 -kaedah bahagi
3) Bila Base 2/5/8 hendak ditukarkan kepada Base 2/5/8 -perlu ditukarkan kepada base 10 dahulu..
- cara hendak tukar base 2/5/8 kepada base10, rujuk nota 1) , kemudian tukarkan nombor daripada base10 ke base 2/5/8 rujuk nota 2)

Base 2/5/8 --1)--> base10 --2)-->Base 2/5/8
hopes membantu :)