Posts

Showing posts from May, 2011

R for rojak

Image
text from my sis,

"salam adik2 sayang. apabila dirimu dibelengu masalah sedangkan tak siapa pun mengambil kisah, ingatlah pada Dia yang tak pernah melukakan hatimu.

apabila hatimu terluka dan kesakitan itu menumbangkan kudratmu, jangan putus asa kerana Dia melihat segalanya.

apabila semua orang di sekelilingmu tak mahu mendengar suara dan keluhmu, jangan kecewa kerana Dia MAHA MENDENGAR.

dan apabila parut lukamu dicederakan lagi, ingatlah Dia bersama orang2 yang sabar.

ayuh, bawalah hati kita kepadaNya, selamat menempuh alam universiti esok dan jadi budak yang lebih matang"

----------------------------------------------------------
kenapa JPJ buat peraturan dilarang langgar lampu isyarat..

tiadakerja

adeh.. pendaftaran uitm 21st : sabtu nie.. tapi, barang2 tak pack apa lagi.. apa benda nak pack pun tak tau.. tapi, masuk hostel uitm sama tarikh dengan pendaftaran ka. ? ohmaii.. awat kat borang ni tak tulih apa pun pasai tuh.. tapi takpaa.. sediakan barang sebelum gelabah.. nanti tak la tergedeh2..
------------------------------------------------------------------
owh, nak update, tapi takda idea,, hehe,, so, sekarang ni asyik2 baca entry orang lain, dan semakkan tempat komen diorang dengan muka tak hensem aku nie.. dan, ada EMPAT blogger yang aku sentiasa tunggu2 diorang punya entry,, *kalau dah aku tunggu tuh, mesti la entry diorang best2 kan.. kan.. ?

korang tau tak cikgu...

Cikgu! cikgu tadika-tadika-tadika (aku ada 3 tadika),  cikgu Sekolah Agama al-Furqan,  cikgu Sekolah Rendah Kebangsaan Sena, cikgu Sekolah Menengah Kebangsaan Agama Arau, cikgu Sekolah Menengah Kebangsaan Syed Hasan, cikgu Sekolah Menengah Kebangsaan Arau, cikgu tuisyen, mak dan ayah, dan cikgu segala cikgu.. TERIMA KASIH CIKGU!
SELAMAT HARI GURU!
sebut tentang hari guru ni kan.. apa kau2 orang tau tentang hari guru.. ? hadiah. ? salam cium tangan cikgu.. ? sambutan.. ? tangkap gambar.. ? persedian.. ? ada banyak lagi~

Ultromen sepatutnya masuk Maharaja Lawak

entah apa2 laaa... adei laaa.. haha!

Umi dan abah, I love them!

selepas kesederan yang aku tulis dekat entri #2 Alhamdulillah, sebenarnya aku belum bagitau lagi keputusan aku dekat parents aku..

so, pagi ni, time diorang tengah bersiap nak pergi kerja, aku ambil langkah pertama dengan bagitau umi dulu.. hehe.. sebab umi tak menakutkan sangat :p

aku : umi, aiman nak masuk study uitm..
umi : uitm. ? jadi nak tolak la matrik tuh..
aku : errr.. buleh ka amek dua2. ?
umi : grrrrr
aku : lahhh
umi : jadi, nanti nak buat degree apa tuh, kuari, penari, aquatik..
aku : aktuari lahh..

then tetiba abah aku masuk campur dari jauh, entah dari mana dia dengar perbualan rancak kami tuh..

abah : aiman.. aiman nak masuk study mana ni, uitm ka matrik..
umi : dia pilih uitm..
abah : owh, tuh medical checkup untuk plkn tak buat lagi tuh.. *sambil letak RM50 atas meja.. weu2 :p

umi : aiman memang confirm takmau matrik la nie..
aku : a'ah, sbb tak yakin.. dan susah.. dan macam2 lagi lah..
umi : takpaa.. aiman yang nak belajar, aiman la tentukan.. kat mana pun kena u…

#2 Allhamdulillah...

selepas keputusan ipta (upu) keluar kelmarin.. aku jadi tak tentu arah.. Matrik or UITM.. ? beratus orang aku tanya pendapat, berjam2 aku bersama En. GooGle.. menitis2 air mata aku atas sejadah..

then, selepas solat Isyak tadi.. berlaku perbualan antara aku dengan hati aku

hati aku : "apa yang ko pikir time ko isi upu dan buat permohonan matrik dulu."

aku jawab : "time isi upu, pilih course berdasarkan minat, dan memang nak explore banyak lagi tentang math,, matrik pulak sebab cikgu bagi cadangan."

hati aku : "habis, mana pegi niat ko awal2 dulu ?!"

aku tak jawab.. terkedu dengan soalan hati sendiri..

entah kenapa aku tak sedar,, ada jugak sikap tamak dalam hati aku.. adeii..
tamak dengan matrik, sampai tak nampak tujuan sebenar!! haha.. so damn sh*x..

syukur.. senyum aku sorang2 lepas sedar.. haha!

aku pilih uitm,, sebab, aku benci tamak! dan memang itu pun niat aku dulu2 - "aku nk explore banyk lagi tentang math."

"Don't aim for succe…

ada udang terbesar di sebalik batu terkecil (KFC)

Image
kau2 orang tau apa tu kepsi a.k.a KFC.. penah tengok iklan kertas yang diorang letak atas meja premis kepsi tuh..
HAKIKAT
mungkin tidak ramai yang mengetahui kebenaran di sebalik iklan kertas kepsi ni.. 

Semakan Keputusan Permohonan Ke IPTA

Image
bagi yang belum membuat semakan keputusan permohonan, kau2 orang boleh kelik banner kat atas ni...



hari ini, waktu ini, bertarikh 6|5 jam 12.05PM Malaysia akan mengalami beberapa peristiwa bersejarah..

1) penanam anggur yang bekerja bermula daripada akhir tahun 2010 hingga sekarang kebanyakkannya akan meninggalkan kerja tersbut
2) anggur2 di pasaran akan berkurang
3) ekonomi Malaysia jatuh mendadak
4) penanam buah nangka akan ambil alih pasaran dan mengekalkan ekonomi
5) Aiman sedang seberapa boleh cuba nak curi masa kau2 orang baca sampai sini.. haha! :p

oke2... tarikh 6 haribulan 5 tuh, sebenarnya tarikh keputusan permohonan IPTA (upu) keluar..  dan aku juga budak SPM 2010.. hee.. so, nak share la ni, tawaran apa yang aku dapat.. even aku tau aku ni tak la best sangat,, sob2,, tapi.. ada orang care dan nak tau tentang aku.. kan.. ? kan.. ? heee...

so, selepas 36 kali refresh, baru dapat masuk website tuh >.< dan keputusan aku... =='''''''''…

Siapakah manusia paling bertuah di Malaysia

Image
Bio ; lahir di Bentong, Pahang.. BOD beliau 13.2.1993.. beliau lahir di dalam keluarga yang susah..  *tetapi berkat usaha mak dan ayah.. hidup beliau dalam kategori sederhana..
fizikal , tinggi beliau lebih kurang 171cm..  saiz pinggang 29..  seorang yang agak kurus, tapi tuff..
mental seorang yang susah nak di predict.. kadang2 +ve, kadang2 -ve.. mempunyai masalah nak mengawal fikiran ketika serabut yang amat..
pendidikan , tamat Pasti al-Fajar dengan status Anak Pasti.. tamat persekolahan di Sekolah Menengah Kebangsaan Arau.. guru tidak bertauliah kelas tambahan, matematik form4 & form5
ciri-ciri lain hidung senget.. bulu mata lentik.. rambut kerinting..
feveret quato of the year.. beliau seorang yang HENSEM dan MACHO... guess who.. ?

Kenapa tak dapat membuat semakan UPU. ?

title aku tanya...

aku nak jawab sebenarnya.. hehe... saja nak try SEO :p

sekarang sudah 6|5 kan, dapat tak cek upu.. ? tak dapat kan.. oke.. kau2 orang jangan gelabah lebih... sebab memang bukan time untuk cek lagi...

time untuk cek ialah pada pukul 12PM,,, bukannya 12AM....

kepada mereka - budak2 SPM 2010... All The Best! ingat.. setiap apa yang berlaku ada hikmahnya.. jadi, bersyukurlah yaa :)

#2 Macam mana nak UNBLOCK SEMUA website *students, view this =)

Image
sambungan daripada entri Macam mana nak UNBLOCK SEMUA website *students, view this  =) , ada lagi satu cara yang boleh dikatakan TERlupa, dan terima kasih kepada si penyu kerana mengingatkan kembali..

kepada pengguna Internet Explorer dan Mozilla Firefox sahaja.. sebab, dekat lab komputer dulu2, google crome  aku tak tau lagi, IE dgn mozilla la yg paling femes time tuh..

bla bla bla.. after a long bla bla bla

1st, kau2 orang kena tau, setiap apa yang aku share, hanyalah share semata2, ikot suka kau2 orang lah nak guna macam mana, dan kalau jadi apa2, kau2 orang tanggung sendiri yaa

2nd, sila baca sekali lagi yang 1st

3rd, tolong kelik baca selanjutnya... kalau berminat

Olimpiad Matematik Kebangsaan (OMK) - PERSAMA

Image
Pernah dengar tentang Persatuan Sains Matematik Malaysia (PERSAMA) ? Persatuan ni asal namanya Persatuan Sains Matematik Malaya yang ditubuhkan oleh ahli2 di Universiti Malaya pada tahun 1970.
Persatuan ni dulu memang tak femes langsung - ahli awal 42 orang dari UM. Sekarang, hampir 300 orang jumlah ahli di seluruh negara tidak termasuk pelajar dan institusi.

Misi dan Matlamat diorang memang 5 stars! Misi macam nak pergi perang, dan Matlamat diorang kau2 orang memang tak pernah jumpa kat mana2 pun. DAN, apa yang paling best tentang PERSAMA ni ialah aktiviti tahunan diorang - Olimpiad Matematik Kebangsaan (OMK)

pernah tau. ? dak kan.. dak kan.. : p

nak tahu lebih lanjut, kelik baca selanjutnya..

Macam mana nak UNBLOCK SEMUA website *students, view this =)

Image
Salam satu spesis..
kementerian pelajaran sekarang, memang dengki takmau bagi kita pakai internet dengan senang hati time kita study dalam lab komputer.. ada saja website yang diorang block..



time aku jadi budak sekolah dulu, memang rajin la singgah lab komputer, budak IT la katakan, tapi otak tak IT2 pon.. memang semak sangat dengan website2 yang kena block, smpai nak buat coursework pun hilang mood.. so, sebelum ingatan hanyut dek usia.. aku nak share, macam mana cara nak UNblock SEMUA jenis website yang telah di block kerajaan mahupun internet kau2 orang 
macam mana aku terpikir cara ni, susah nak terang, so, korang tengok lah bawah nie
nak tau caranya.. ? kelik baca selanjutnya..

Menjawab pertanyaan

Image
Di bawah entri Kenapa perlu menggunakan Sistem Dinar , seorang sahabat bertanya
"bukan ke tok guru nik aziz na gune sistem dinar ni kene tentang hebad2 dengan kerajaan?"

Kenapa perlu menggunakan Sistem Dinar

Image
Pada tahun 2001, Tun Dr. Mahathir Mohamad telah menyuarakan idea mengenai pembayaran berteraskan emas. dan pada tahun 2004 beliau telah menerbitkan sebuah buku bertajuk "The Malaysian Currency Crisis - How and Why It Happened"

Abu Bakar Ibn Abi Maryam melaporkan bahawa beliau mendengar Rasulullah SAW telah bersabda "Akan tiba suatu zaman di mana tiada apa yang bernilai dan boleh digunakan oleh umat manusia. Maka simpanlah dinar dan dirham (untuk digunakan). - Musnad Imam Ahmad Ibn Hanbal. Firman Allah di dalam Al-Quran, Surah An-Nur: Ayat 51: "Sesungguhnya perkataan yang diucapkan oleh orang-orang yang beriman ketika mereka diajak kepada Kitab Allah dan Sunnah RasulNya, supaya menjadi hakim memutuskan sesuatu di antara mereka, hanyalah mereka berkata: "Kami dengar dan kami taat" dan mereka itulah orang-orang yang beroleh kejayaan".

Apa yang Lelaki dan Perempuan perlu saling mengetahui

Lelaki perlu tahu yang perempuan ;

1) Sensitif : ek ? perempuan suka merajuk ke.. alala.. bukan laa, tapi, diorang just nak bermanja atau nak dapatkan perhatian

2) Cerewet : err.. sometimes, yes.. haha.. bukan cerewet tak tentu hala, just kadang2 nak lelaki ikut cakap jaa..

3) Halus : even seorang perempuan memaafkan seseorang yang lain, biasanya kesalahan tu diorang akan ingat untuk pengajaran tapi bukan DENDAM

4) Ikhlas : when they ikhlas doing something, don't doubt it..

5) Korban : perempuan memang menakutkan bila sebut tentang korban.. perempuan sanggup berkorban macam2 demi orang yang diorang sayang *ibu bapa, anak-anak dan suami **perempuan amat TABAH

6) Prihatin : perempuan suka tengok keadaan sekeliling secara diam..

7) Manja : walaupun seorang perempuan itu ialah seorang WANITA yang pandai berdikari, naluri wanita masih lagi tetap sebagai seorang wanita. bukan just bermanja dengan suami, tapi dengan kawan2 perempuan diorang jugak.

8) Ego : perempuan sanggup tolak tepi eg…