Olimpiad Matematik Kebangsaan (OMK) - PERSAMA | Aimanayie

Pages

04 May 2011

Olimpiad Matematik Kebangsaan (OMK) - PERSAMA



Pernah dengar tentang Persatuan Sains Matematik Malaysia (PERSAMA) ? Persatuan ni asal namanya Persatuan Sains Matematik Malaya yang ditubuhkan oleh ahli2 di Universiti Malaya pada tahun 1970.
Persatuan ni dulu memang tak femes langsung - ahli awal 42 orang dari UM. Sekarang, hampir 300 orang jumlah ahli di seluruh negara tidak termasuk pelajar dan institusi.

Misi dan Matlamat diorang memang 5 stars! Misi macam nak pergi perang, dan Matlamat diorang kau2 orang memang tak pernah jumpa kat mana2 pun. DAN, apa yang paling best tentang PERSAMA ni ialah aktiviti tahunan diorang - Olimpiad Matematik Kebangsaan (OMK)

pernah tau. ? dak kan.. dak kan.. : p

nak tahu lebih lanjut, kelik baca selanjutnya..

OMK ialah satu pertandingan matematik peringkat kebangsaan, dan juga pertandingan PALING berprestij di Malaysia. Petanding yang dapat keputusan yang cemerlang dalam OMK akan tersenarai untuk mewakili negara ke pertandingan International Mathematical Olympiad (IMO).

ada 3 kategori
Bongsu : tingkatan 1 dan 2
Muda : tingkatan 3 dan 4
Sulung : 5, 6, matrikulasi dan setaraf

Soalan2 dalam OMK merangkumi subjek2 berikut ;

1) Algebra
subtopik
    -Equations (linear, quadratic, simultaneous equations)
    -Arimathic and Geometric Progressions (AP & GP)
    -Algebraic Identities
    -Polynomials and their roots
    -Inequalities
    -Functions

contoh soalan :

Bongsu-

Muda-

Sulung-


2) Combinatorics
    -Counting Principles
    -Permutations and Combinations
    -Enumerative Combination
    -Pigeonhole Principle

Contoh soalan :

Bongsu -
Tentukan bilangan integer positif yang kurang daripada 500 dan tidak boleh dibahagi dengan 5 atau 7.
Muda -
Count the number of even integers between 400 and 900 with all digits different.
Sulung-
Tentukan bilangan nombor empat digit yang bermula dengan digit 3 yang mempunyai dua digit serupa. (cth. 3447, 3005 atau 3243 tetapi bukan 3388). 

3) Number Theory
    -Primes and Composite Numbers
    -Divisibility
    -Divisibility Tests
    -Last Digit Analysis
    -Parity
    -Diophantine Equations

Contoh soalan :

Bongsu-
Cari integer positif terkecil n sedemikian hingga setiap digit bagi n adalah sama ada 0 atau 7, dan n boleh dibahagi dengan 15.
Muda-
Andaikan n dan k dua integer positif dengan k kurang daripada n. Diketahui bahawa
(1 + 2 + 3 + 4...+n)+ k = 202. Cari k.
Sulung-

4) Geometry
    -Geometric Calculations (angles, length, areas)
    -Triangles
    -Quadrilaterals
    -Polygons
    -Trigonometric Identities

Contoh soalan :

Bongsu-
suatu segitiga sisi sama dengan panjang sisi 2 unit terterap dalam suatu bulatan. Cari luas bulatan tersebut.
Muda-

Sulung-

Andaikan ABCD segi empat sama. Andaikan M titik tengah AB dan N titik tengah BC. Garis AN dan DM bersilang di P, garis AN dan CM bersilang di Q dan garis CM dan DN bersilang di R. Tunjukkan bahawa
Luas AMP + Luas BMQN + Luas CNR = Luas DPQR.

kat laman web PERSAMA ada tersedia soalan OMK 07 &  OMK 08 ja.. kelik link untuk tengok contoh soalan OMK.

oke done tentang subjek2 dalam OMK tuh.. siapa ada contoh lagi tuh.. amacam. ? best kan.. huuu.. aku lambat tau lahhh.. kalau tak, confirm aku suruh sekolah aku join..

kau2 orang kat sini semua dah atas2 tingkatan 2 kan..
so, hehheeee,, dengan jahatnya, saya mencabar kau2 orang jawab semua soalan bongsu dan muda yang tersedia kat atas tuh..

ps : aku pun fenin nak jawab macam mana >.<

sumber PERSAMA
sumber lain En. Suhaimi

8 comments:

  1. ok, baru tau ni..hehee

    btw, nama adik akak pun aiman jugak..
    aiman tak kesah..heeee

    ReplyDelete
  2. kak cik : sy pun baru tau jugak~
    owh, tru nama >.<

    ReplyDelete
  3. wowow!sy pon x tau nk jwb mcm na...ckgu2 suma bz x sempat nk practise...18jun ni dah lawan..takut!

    ReplyDelete
  4. @raihana_botet

    huhu.. all the best!! berfikir ke hadapan jaa.. jgn tgk ssh, pkir kreatip, ada la jwpn :)

    ReplyDelete
  5. Bagus! perkongsian menarik, pernah dengar Olimpiad, cuma xde peluang nak join pertandingan nie... apa-apa pun, perkongsian ini dah bagi gambaran, sejauh mana pemikiran kritis diperlukan untuk menjawab setiap soalan... :)

    ReplyDelete
  6. ohmaii . can i know the answer ? terkedu gk tngk ni soalann ..

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak tahu jugakkk. tapi dalam laman web persama ada kot tak silap. huhu. dah lama dah tak buka.

      Delete

You can always make a post as a comment to my post,
but don't forget to leave the post's link at here :)