Posts

Showing posts from July, 2011

Benci!!!

Salam

Lelaki

A : psst~ oi B, budak C tu ka yang kau benci sangat tuh..
B : a'ah.. awatnya. .?
A : haha! memang betul la macam yang kau cakapkan.. memang macam celaka..

B : oi D, itu la budak yang aku cerita semalam tuh..
D : owh.. haha! memang betul laaa~ boleh jadi bahan ni..

Perempuan

A : psst~ oi B, budak tu kan yang kau cerita semalam
B : mana2.. ? hah! memang pun..
A : eeeeeeeeeeeeeee,,, betul laaa..

B : oi DEFG,,, kau nampak budak C tu.. ?
DEFG : a'ah.. awat dengan dia. ?
B : itu la budak yang A bencikan sangat tuh..
DEFG : owh~~ *kena jauhkan diri dari C
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
oke.. bagi yang englishnya area band3 ++ silalah rajin2kan diri baca satu ENTRI daripada seorang rakyat Malaysia yang tinggal di luar Malaysia.. beliau dan beberapa komentar yang lain telah meluahkan perasaan mereka yang kebanyakkannya FUUU Malaysia... baca sekali dengan komen2 kat eentri t…

BEN ASHAARI : sebahagian dari mereka ada bersama aku

Image
Salam
Ben Ashaari buat satu segmen.. nak join dan nak tau lebih lanjut sila kelik banner BA atau kelik [SINI]


----
gambar : dari kiri barisan atas | LN : lupa nama
faris, arif,ahmad akmal, naqib, zarrin, anuar, amir, naim jo, aiman, amirin, nuzul, naim khai, LN, iqha, syifa, amirah, dayana, aishah, LN, riza
dari kiri barisan bawah 
akmal, LN, LN, hafizah, LN, nani, saiful, CIKGU ISA, amalina, LN, shahiratul , LN, mashuda, arina, LN, izan. ----

SOMBONG BETUL

Image
Salam

Pernah tak cop someone sebagai “SOMBONG” ? haha.. penah kotttt.. alaa.. tak payah mengelat, semua orang pernah.. huhu
Tapi, sombong yang aku maksudkan ni, TAKABUR, err, takkabbur ka takbur entah.. eh, biarlah.. Main pointnya, seseorang yang pandang rendah terhadap orang lain atau sesuatu benda atau sesuatu perkara.. banyak pulak atau eh.. haha ;p

Aku perlukan respon kau orang...

Salam

A, seorang pelajar yang menghadapi masalah yang sangat kritikal dalam persahabatan beliau.. beliau telah dipulaukan hampir keseluruhan kawan yang mengenali dirinya.. tetapi, A mempunyai , pernah mempunyai seorang kawan baik, iaitu B..

Pada suatu hari, A, seorang pelajar perubatan angkasa tahun terakhir di sebuah universiti terkemuka negara telah menerima tugasan daripada pencerah beliau untuk melakukan ujikaji terhadap asteroid dengan menguji hipotesis - kandungan antonium di dalam asteroid dapat menjada tenaga nuklear.. beliau juga perlu melakukan satu pebentangan rancangan tentang bagaimana untuk mendapatkan kandungan antonium yang tinggi berikutan asteroid yang telah terhempas ke bumi (lupa nama) akan hangus akibat geseran dengan udara atmosfera..

A merasakan 2 tugasan tersebut sememangnya tidak dapat dilakukan oleh manusia seorang diri kecuali orang tu ialah Albert Einstain (tak reti eja).. disebabkan A tidak mempunyai kenalan yang lain yang melihat beliau sebagai seorang ra…

Ilmu yang dimanfaatkan

Image
Salam dengar la sambil baca untuk kesan maksimum



Dari Abu Hurairah radhiyallahu ‘anhu, ia berkata bahwa Rasulullah shallallahu ‘alaihi wa sallam bersabda, إِذَا مَاتَ الْإِنْسَانُ انْقَطَعَ عَمَلُهُ إِلَّا مِنْ ثَلَاثَةٍ مِنْ صَدَقَةٍ جَارِيَةٍ وَعِلْمٍ يُنْتَفَعُ بِهِ وَوَلَدٍ صَالِحٍ يَدْعُو لَهُ “Jika seseorang meninggal dunia, maka terputuslah amalannya kecuali tiga perkara (yaitu): sedekah jariyah, ilmu yang dimanfaatkan, atau do’a anak yang sholeh” (HR. Muslim no. 1631)


dalam hadis di atas, disebut tentang 3 perkara yang tidak putus dengan orang yang telah meninggal dunia. 1) sedekah jariyah, 2) ilmu yang dimanfaatkan dan 3) doa dari anak yang soleh

aku nak sentuh sikit tentang ilmu yang dimanfaatkan.. ada kata ulama', limu yang bermanfaat tersebut ialah ilmu agama (ilmusyar’i) yang diajarkan kepada orang lain, dan mereka terus amalkannya..

kata umi dan juga fahaman semasa aku, ilmu yang bermanfaat juga termasuk dalam apa2 ilmu yang baik yang kita perturunkan dalam apa2 jenis m…

Saya Dari Universiti *Universiti Teknologi Mara*

Image
Salam

Nama Panggilan : Aiman
Universiti : UiTM kampus Arau
Kolej : 115 Jati (cengal 5)
Course : Sains Kuantitatif (part 1)
habes~
sapa nak join segmen tuh,, kelik banner atau kelik sini
saja2 nak join segmen, sebab dah nak balek kolej.. haha! tadi dah balek, tapi tertinggal benda penting, so patah balek~

*bapak banyak 'balek' >.<''

bye~

Eh2... Cun laaa ----> Cinta Muka Buku

CIKGU WAN BLOGGER GILA | SEGMEN SEO

Image
Salam..
" SAYA JOIN SEGMEN CUBA-CUBA SEO ANJURAN WANCIKGUMUZIK DAN DAPAT HADIAH HEADER VERSI RAMADAN DARI CIKGU MUZIK YANG GILA TUUHH..!! KLIK SINI KALAU NAK JOIN."

"CIKGU WAN BLOGGER GILA "

entry CW : CIKGU WAN BLOGGER GILA : cikgu wan sebelum ni cerita tentang main2 dengan SEO.. dan cw dah cakap awal2 nak buat segmen ni.. huhu... akhirnya, hari ni da keluar... so, sapa2 nak join... kau orang boleh kelik banner atau kelik sini

cikgu wan suruh buat entri 'kenapa kau orang rasa cikgu wan gila'... okee... heee...

cikgu wan tak kasi rule apa pun tentang isi2 dalam entri tuh kan.... so~

GILACIKGU WAN BLOGGER GILACIKGU WAN BLOGGER GILACIKGU WAN BLOGGER GILACIKGU WAN BLOGGER GILACIKGU WAN BLOGGER GILACIKGU WAN BLOGGER GILACIKGU WAN BLOGGER GILACIKGU WAN BLOGGER GILACIKGU WAN BLOGGER GILACIKGU WAN BLOGGER GILACIKGU WAN
CIKGU WAN BLOGGER GILA | SEGMEN SEOCIKGU WAN BLOGGER GILA | SEGMEN SEOCIKGU WAN BLOGGER GILA | SEGMEN SEOCIKGU WAN BLOGGER GILA | SEGMEN SEOCIKGU WAN BL…

Persoalan : Facebook

Salam

hyep.. hehe.. ada orang kata Aiman seorang yang manja.. owh,, biarkan, dia tak tau lagi betapa manjanya si Aiman bila sirius.. well.. enjoy our life, right ^^

just beberapa situasi dan soalan..

Question : kau orang nampak perkataan "Salam" kat atas tuh.. ? apa kau orang buat lepas baca word tu..

Q : sembahyang tak subuh pagi tadi. ?

Q : kau ada kawan facebook yang kau tak kenal tak.. ?

Q : kau ada kawan facebook yang kau kenal rapat tapi tak pernah jumpa tak.. ?


situasi 1 : chatbox

Merpati : hye2~
Buaya : errr... hye~

*dalam hati buaya.. minah mana pulak ni,, disebabkan buaya tak kenal minah tersebut, buaya terus kelik profile si merpati.. dan buaya dapati, muka merpati nak serupa dengan muka buaya betina @ tak cantik, kemudian..

Merpati : tengah buat apa tuuuu~
Buaya : saya tengah busy buat kerja ni,, sorry ya awak..
Merpati : owh.. sorry ganggu..

*dalam hati buaya... tunggu 2 3 hari, aku remove dari friendlist, dia bukan tau n kenal aku pun.. menakutkan ja muka..


situa…

UTM.NET : Sedikit Khabar Dari Neraka

Salam ----------- NERAKA dalam bahasa arab disebut AN-NAR, secara bahasa bererti “api”. Lafaz an-naar banyak disebutkan di dalam ayat-ayat Al-Qur’an yang bererti api neraka. diantaranya ialah dalam ayat ” Inilah dua golongan (golongan mukmin dan golongan kafir) yang bertengkar, mereka saling bertengkar mengenai Tuhan mereka. Maka orang kafir akan dibuatkan untuk mereka pakaian-pakaian dari api neraka. Disiramkan air yang sedang mendidih ke atas kepala mereka.Dengan air itu dihancur luluhkan segala apa yang ada dalam perut mereka dan juga kulit (mereka).Dan untuk mereka cambuk-cambuk dari besi.Setiap kali mereka hendak ke luar dari neraka lantaran kesengsaraan mereka, nescaya mereka dikembalikan ke dalamnya. (Kepada mereka dikatakan), “Rasailah azab yang membakar ini”.(Surah Al-Hajj : 19-22) -LUAS DAN KEDALAMAN NERAKA
untuk mendapatkan gambaran mengenai betapa dalamnya neraka, perhatian hadis yang diriwayatkan Abu Hurairah r.a berikut ini:
“ketika kami sedang duduk bersama Rasulullah SAW, …

cara nak check dara kau!!

Salam..

dara atau nama lain kehormatan diri.. oke.. jom kita chek, kehormatan diri kita ada lagi or tidak..
sapa yang ada apa yang aku tulis kat bawah2 nie... ahaaa.. maknanyaaa,,, dara dia kurang sikit laaa..

-kau seorang yang mulut terbuka apabila membuka aib atau menceritakan perihal buruk tentang orang lain kepada orang lain.. hamboih.. skema dan pening habeh ayat aku..

-kau terang2 buat perangai tak senonoh depan public tanpa pikir lansung perangai kau tuh mengalahkan beruk...

-kau buat salah,, tapi kau buat dunnoe.. oh, so damn great..

-kau kasi nasihat panjang lebar pendek nipis padahal terang2 kau dah menyimpang dari apa yang kau nasihat tuh..

-kau marah orang lain dengan nada control macho pasir depan public...

-kau permainkan orang, even sekali.. dah cukup dara kau hilang..

-hidupan yang dalam kesusahan, kau tengok dan dengar macam kau tak ada sifat prihatin lansung...

-kau sakiti hidupan lain depan public*idea datang tetiba.. haha!

-tak kisah kalau kau tak sembahyang,, seba…

Celaka Betul Laaaaaa!!!! *I HAVE to tell, the truth is

Image
Salam

the truth is, tuan punya blog kat atas ni... heeeeee... mempunyai awek yang sangat cumel!

and his WP is so damn interesting... you guys should err MUST give it a look [kelik banner].. and i promise, u shall regret nothing!!

btw.. ini kali ke-3 aku share blog orang.. suka sungguh aku share2 ni >.<

kau orang pergi la try tengok... aku share jaa.. kau orang boleh kelik banner atau pun kelik SINI

(,^^)

ps : entah2.. aku ja yang ketinggalan zaman.. kau2 orang semua dah tau tentang dia  =.=''
pss : sory laa.. title saja2 ja buat macam tu.. ye laa.. nak tarik pembaca konon2 nya la kan~ ahaaaa

Jom Tengok Apa Blogger Ni Tulis : SINI

BA : Satu tahap , anda akan rasa sangat boring dengan blog !

Salam..

BA : Ben Ashaari

well.. tadi Abg BA update satu entri yang.. tersentap jugak.. hehe.. untuk peringatan diri sendiri dan kawan2 lain.. yang tak baca lagi.. baca lah.. yang dah baca.. baca la jugak :p

-----
Serius , ini akan berlaku .. Aku yang dah berblog sejak 2009 , berkali kali rasa nak tutup blog ni .. Punca ? Apakah kerana kekerapan mengupdate ? Atau tidak mempunyai idea ? Bosan ? Atau tiada arah tujuan ?
Ramai kenalan aku pon , dah tutup blog.. Aku tak pasti mereka kembali dengan nama baru atau buka blog mereka yang lama .. Cuma yang aku tau , berblog ni tak susah mana pon .. Sekadar menaip apa yang rasa diperlukan , tu saja ..
Jadi kenapa rasa sampai nak tutup blog ? Puncanya satu je .. TERIKUT IKUT rentak blogger lain .. Bila dengar blogger ni punya trafik tinggi tapi entri dia biasa je , kita jadi tensen .. Bila dengar blogger dapat $$ banyak , kita pon terikut nak dapat banyak , maka entri jadi tah hapa hapa jer ..
Apa yang patut kita buat ? Jadilah blogger sejati .. …

Make mistake, admit mistake, apologize for mistake

Salam
semua orang tak terlepas buat silap kan.. kan.. huhu.. tapi tuh laa.. manusia always weird.. ada jugak yang buat salah, tp tak nak admit, ada jugak yang admit pakai lepas lps tuh buat dunnoe, alasan,, "aku dah ngaku salah, so, aku da tak salah lah".. wtf >.<
disebabkan semua manusia tak terlepas tuk buat silap, so, apa salahnya, meringan2kan mulut untuk ucap "sorry u, my bad", "awk, sy mintak maaf yee" , "opsss, sorry~", hey,, itu magic words lah! buat apa nak malu2..
tapi, ada jugak sesetengah yang dah tau diri sendiri silap, tapi still berkeras macam orang betul.. damn, rasa cam nak bubuh penyepak jaa..
ada jugak, bila orang nak terang apa silap dia, dia boleh belah buat dunnoe.. oh shit, kalau aku pegang pisau, nak ja aku kerat2 rambut kau tuh.. *dia is kata ganti nama ketiga oke..
tak ke indah dunia ni, bila buat silap jaa, "awak, saya mintak maaf ya, silap saya, huhu :)" kan2.. 
hey.. bila dah buat silap, just admit it…

BEN ASHAARI CARI BLOGGER BARU JER

Image
Salam

Ae-eh...Ae-eh... Abg Ben buat segmen lagi laaa.. haha! just terhad untuk blogger baru yang hensem dan cumel.. yang tak hensem dan tak cumel,,, hmm,, juin je laa.. mana kau orang tau kau orang tak hensem tak cumel kan.. sila kelik banner kalau nak juin yee.. opss.. sampai pukul 9 malam sajaa~

harr,,, Abg Ben suruh tulis, kenapa blog aku ni layak di-follow dan baca selalu.. oke.. aku nak gitau.. sapa yang selalu datang sini kannnn.. hmm.. Abg Ben.. tak tau nak tulis apa! haha! lalala~

TAK KISAH KAU SAPA.. WE CAN BE A FRIEND ! ! if u want it to..

(,^^)

bye~

Eh2... Jum Tengok Blog Ni : Hush and Silence

hujan ribut, tanah subur dan keluar pelangi

Salam

setiap kali masalah datang, mesti aku jadi serabut kejap.. yalahh, jenis pikir over sikit la katakan.. macam2 aku buat nak handle or nak selesaikan masalah tuh.. kadang2 tertension sorang2.. kadang2 rasa penat dengan semua macam2 masalah..
tapi bila aku renung, renung dan renung.. ohmaiii.. masalah tu sebenarnya bukan masalah pun.. rasa macam nak tampar diri sendiri banyak2 kali.. apa pasai la aku tak sedar dari dulu lagi.. tak payah la aku buat banyak benda gila.. 
aku sedar, dan aku harap aku akan terus sedar.. setiap kali masalah datang, aku akan try untuk dalam keadaan sedar, sedar yang masalah tu hanyalah ujian semata2.. ujian hidup, ujian macam mana cara aku nak hadapi semua tuh, dan semua ujian datangnya dari Allah.. bersyukur sebab Allah masih mengingati aku..
dan, kadang2 aku happy dan bersyukur dengan masalah yang aku dapat.. selepas masalah tu hilang or reda, mesti akan timbul perkara baik2 kat sekeliling aku.. oh! aku suka!!  *sedar betapa penting kawan dan keluarga …

cikgu, anak murid, rumput dan kekasih

Salam..

oke2,, ingat nak membebel kat bawah sekali.. tapi dah start menaip kat atas pulak.. hee..
just nak share beberapa petikan masej yang aku simpan 2 tahun dah kot dalam enset nokia torchlight ni.. ada yang dah tau, ada yang belum tau.. so.. baca lah~

-----
Pada suatu hari di sekolah, seorang murid bertanya pada gurunya. Ketika itu gutu tersebut sedang mengajar mengenai kasih-sayang.

PELAJAR : "Cikgu, macam mana kita nak pilih seseorang yang terbaik sebagai orang yang paling kita sayang ? Macam mana pulak kasih sayang tu nak berkekalan ?"

CIKGU : "Ok, kamu ikut apa yang saya suruh. Kamu pergi ke padang, kamu berjalan di atas rumput sambil memandang rumput di depan kamu. Pilih yang PALING cantik tanpa menoleh ke belakang walau sekali. Dah petik rumput yang PALING cantik, bawa ke kelas"

apabila pelajar tersebut pulang ke kelas, tiada sehelai rumput pun ditangannya.

CIKGU bertanya : "Kenapa tiada rumput yang dipilih ?"

PELAJAR : "Tadi masa saya berj…

#4 Wordless Wednesday (guess which 1 is me)

Image
Salam


bye~
psss : boleh ke buat WW 2 kali sehari.. ?

Fenomena Komen Facebook Malaysia

Salam

di Bank Rusa
A : wes,, kau tunggu kejap eh,, aku nak pergi cucuk jap
B : UNTUNGLAAAAAA dapat ptptn~

hahaha!

lets learn how to use the word "UNTUNGLAAAAA"

kita akan gunakan 'UNTUNGLAAA' di permulaan ayat oke... ada 4 situasi.. tengok kat bawah..


1st : bagi yang pandai mencari maksud2 tersirat..
A : wes.. kau ada kredit tak.. ? nak call awek aku kejap laaa
B : nah,,, amek laaa
C : untunglaaaaa dia ada awek yang tak reti nak call sendiri~~~

2nd : bagi yang straight to the point
A : wes B.... jum pergi main boling... aku belanje...
B : oke gak tuh!
C : untunglaaaaa dia ada orang tolong belanja~~~

3rd : bagi yang tak reti hapa2
A : wes... kau tau tak,, mak aku belikan rumah baru, kasut baru, handphone baru, selimut baru, tedy baru, sluar dalam baru, spek baru, shampoo baru, mause baru, kropok Jacker baru, pencil baru, strika baru, lampu study baru, dan bracer baru sempena aku mancing dapat ikan keli sekor tau!

B : untunglaaaaaa kau dapat  rumah baru, kasut baru, handph…

beauty of friendship

kawan@sahabat..
semua orang ada kawan masing2, sama ada dalam diam atau terang2, dan ada juga yang berkawan dengan yang bukan manusia - haiwan,tumbuhan,makhluk lain..
tak kisah dengan siapa seseorang tu berkawan, pasti ada sebab dia yang tersendiri,, dan yang paling common,, perasaan, "aku berkawan dengan engkau tanpa sebab,, sebab kita memang kawan.."
kawan ialah subjektif, terlalu besar dan terlalu susah untuk diterangkan secara terperinci apa itu kawan.. apa yang mudah difahami - "kau kawan aku,"
manusia ibarat besi, yang kalau diasah, akan menjadi semakin tajam, tapi untuk menembusi sesuatu halangan, seseorang memerlukan somthing yang lain baginya yang membantu untuk dia bergerak ke depan (harapan, semangat, usaha dan etc) dan yang paling banyak membantu ialah kawan, walaupun pasti ada yang membangkang - "pemberi semangat aku ialah parents!" , ya, parents juga ialah kawan,,

Manfaatkan FACEBOOK (Churp Churp)

Image
Salam..

agak2 berapa lama kau2 orang online FACEBOOK. ? 1minit. 1jam. ? 1 hari. ? haa.. tak kisah la berapa lama pun, tapi, tak kan tak nak manfaatkan masa yang kau2 orang online tu kan.. peribahasa " masa = $$ "
jangan risau, ini bukan skim cepat kaya atau wat so ever yang berkaitan.. ini cuma salah satu cara nak manfaatkan masa kau2 orang di facebook.. caranya mudah.. kau orang tak perlu labur apa2 pun.. TAK RUGI!

TIADA KESENANGAN TERHASIL TANPA BERUSAHA.. rebut peluang ni! 5 minit sahaja!

Step 1 : kelik [SINI] untuk daftar.. makalumat mesti betul, kalau tak, nanti akan susah time nak CASHOUT..

Step 2 : check inbox atau spam email yang kau2 orang daftar awal2 tadi tu.. Churp Churp akan send satu email kat kau2 orang.. KELIK link biru yang panjang dalam email tu.. dan akan terbuka satu tab baru..

Step 3 : TAHNIAH! pendaftaran kau2 orang dah berjaya.. tinggal sikit je lagi..sekarang,, kelik DASHBOARD seperti yang aku highlight kan kat bawah ni

Step 4 : kau2 orang nampak tak …

Segmen : Jom berblogjogging Bersama Cik POP

Image
siapa nak join... kelik banner yaaa... segmen tiada tarikh tutup.. 
Tujuan segmen ini adalah
1. Untuk menambahkan senarai kenalan POP dan berkenal2. 2. Menambahkan ilmu sesama bloggers 3. Mengeratkan silaturrahim sesama bloggers 4. Membantu bloggers baru mencari teman bloggers yang lain..ehhe
Apa yang korang dapat ?


1. POP akan blogjogging ke blog korang dan promote blog korang di blog Cik POP  2. POP akan start promote besok ( 7 July 2011 )  3. POP akan promote 5 blog setiap hari :) 4 . Sekiranya banyak yang mengikuti blogjogging ini , POP janji akan wat satu GA ( GA dari Sabah ) ehehhe...( kalau followers POP sampai 600 ) ehehhe..
Dengan nama Allah yang Maha Pengasih dan Maha Penyayang
blogger yang di tag ialah

wancikgumuzik
hehe.. cikgu wan.. lebih mesra dipanggil cikgu.. entah cikgu sekolah or tempat mengajar lain2.. sebab pukul 3 pagi pun still on.. haha! blog wancikgumuzik banyak share gamba2 menarik dari seluruh dunia.. dan kadang2 cikgu akan buat entri request daripada blogger l…

#3 Wordless Wednesday (bersyukur)

Image
Salam


(,^^)

bye~

ohmaii... burung dengar mesti jatuh..

tajuk entah hape2 >.<''



Salam..
apa eh Gadis YouTube tuh.. ? NajwaLatif eh. ? ahaaa.. dia famous kan.. tapi2.. ini haa.. salah sorang Malaysian talented student yang tak famous macam NajwaLatif tapi ada BAKAT! dalam suaranyaaa...  


ps : dia ada bakat kan.. ?
bye~

wujudkah '1 MALAYSIA' di kampung ?

Salam..

1 Malaysia~
1 Malaysia~
1 Malaysia~

fenomena negara Malaysia.. negara.. ? atau lebih tepat, fenomena bandar2 utama Malaysia.. sesuai tak. ?

di bandar, yes.. konsep 1 Malaysia di praktikkan oleh kebanyakan masyarakat umum.. tapi macam mana pulak di kawasan2 kampung. ?

ada ja masyarakat China, India, Siam dan lain-lain yang tak dapat hidup dengan baik di kawasan bandar, apa diorang buat. ? merempat di bawah jejantas. ? owh noo.. diorang akan pindah ke kawasan kampung yang kehidupan di sana tidaklah terlalu mendesak untuk mengemis.. diorang akan kerja jugak2.. huh..

disebabkan perkara kat atas tuh,, wujudlah kampung Siam, China, India,, walaupun ada ja nama betul kampung tuh..

tapi, orang2 kampung sedar tak tentang konsep 1 MALAYSIA . ? faham ka mereka tentang semua tu. ? tak semua bukan.. agaknya, memang orang2 kampung akan sentiasa ke belakang daripada arus perubahan Malaysia sekarang ni kan. ?

sekarang, dan tak lama lagi,, kampung juga akan dimonopolikan oleh orang2 bukan Mela…

World Greatest Magic Is In Our Mind ?

Image
Salam..

hey, asyik2 aku meleter panjang je kan.. kali ni lain sikit.. let vids do the talking.. Enjoy 









great magic aite.. ? 
ps : apa2 pun kau2 orang buat, if tgh mess, ketahuilah, kau2 orang bukanlah yang paling malang
(,^^)bye~

Jom Solat Dhuha

Salam




Allah s.w.t. berfirman yang bermaksud , "Hai anak Adam, solatlah kepadaKu empat rakaat pada permulaan siang nescaya akan Aku cukupkan keperluanmu pada akhir siang." (Riwayat Tirmizi)


empat rakaat permulaan siang.. subuh + dhuha... hehe

Diriwayatkan oleh Tarmizi Nabi saw bersabda : Sesiapa shaja yang bersolat sunat dhuha dengan rutin, maka Allah akan mengampunkan dosa2nya walaupun sebanyak buih di lautan.


Sabda Nabi saw : Solat sunat Dhuha itu akan mendatangkan rezeki dan menolak kefakiran (kemiskinan) dan tidak ada yang akan memelihara sunat dhuha itu melainkan orang2 yang bertaubat.


jom baca doa tu banyak2.. doa tu sedap! hehe

apa pun yang korang lakukan.. semoga ian deberkati oleh-Nya

(,^^)

bye~

lupakah kita tentang mereka ?

Image
Salam

it has been about 4 years aite, since kes adik Nurin Jazlin dan adik Sharlinie..

kesudahan musibah yang ditimpa adik Nurin seluruh Malaysia dah tahu.. dan ianya memang menghayat hati rakyat prihatin Malaysia..

macam mana pulak dengan adik Sharlinie. ?

dulunya seorang blogger [http://wahdi.blogspot.com/] telah membuat wajah impose Sharlinie dalam beberapa bentuk lakaran.


lelaki skema(aku) suka perempuan macam mana ?

apa kejadahnya tajuk macam kau tu hot setuf sangat aiman oi~

owh2..

Salam.. heee :p

perempuan selalu cakap/text/jerit... SEMUA LAKI SAMA JA!!! apa pulak.. kami lain mak bapak.. lalala.. kan Cikgu kan.. hehe

sila jangan tengok lelaki2 yang suka ambil dara or ratah body perempuan uh, diorang memang sama! sila tengok lelaki macam SAYA.. heee.. bukan2.. tengok la lelaki yang normal, lalui kehidupan harian macam biasa, malam rest, siang penuhi keperluan hidup, bersosial secara sederhana dan ada ilmu tersendiri..

secara kasar,, kami (lelaki2 normal) mempunyai target2 dan ciri2 khas yang bakal ada di bakal kekasih tu.. tapi just nak amek yang penting dan tak la common sangat.. hehe..

1) apabila kami marah, dengan tengok riak wajah suci kau (perempuan) hati kami akan lembut.
2) senyum kau dapat buatkan kami tersenyum kembali tanpa sengaja.
3) perangai, tingkah laku, reaksi kau dapat menceriakan hari2 kami.
4) kau dapat faham apa yang orang lain tidak faham tentang kami
5) manja, sayang, kasih …

tentang menjadi diri sendiri

Salam

WARNING : UNTUK KESAN KHAS YANG MAKSIMA, SILA KETEPIKAN EGO ANDA bagi yang ada 

orang cakap ;
"cinta jangan dicari, biar cinta datang sendiri, orangnya saja yang kau perlu cari"
"kalau seseorang sayangkan seseorang yang lain, seadanya disayangkan"
"jadilah diri sendiri, supaya kawan dapat berkawan dengan diri kau yang sebenar"
"bla3"

"jadi diri sendiri", fahaman umum, ialah lalui kehidupan harian dengan tiada lakonan dan tiada hipokrik..
supaya, kawan, kenalan, kekasih dan semua orang kenal diri kita yang sebenarnya.

ekceli, ayat ni selalu muncul bila ada orang yang tak suka something yang ada di diri kita.. dan, tak selalunya orang yang di-tak-suka-something tu akan cuba berlakon untuk disukakan.. kan2 :)

well.. dari sebuah rancangan tv1 dulu2, bagaimana nak kekalkan hubungan baik antara suami isteri, aku tertarik dengan beberapa point yang diorang bincangkan.. tapi nak sembang 1 point ja..

adakalanya, yang penting itu bukanlah …

Aib ?

Salam

Hadis : “Siapa yg melepaskan dari seorang mukmin satu kesusahan yg sangat dari kesusahan dunia niscaya Allah akan melepaskan dari satu kesusahan dari kesusahan di hari kiamat. Siapa yg memudahkan orang yg sedang kesulitan niscaya Allah akan memudahkan di dunia dan nanti di akhirat. Siapa yg menutup aib seorang muslim niscaya Allah akan menutup aib di dunia dan kelak di akhirat. Dan Allah senantiasa menolong hamba-Nya selama hamba-Nya itu menolong saudaranya.”"Wahai sekalian manusia yang beriman dengan lidahnya, (namun) belum masuk iman ke dalam hatinya. Janganlah engkau sekalian mengumpat orang-orang Islam dan jangan membuka aib mereka, (kerana) sesungguhnya orang yang membuka aib saudaranya yang muslim, maka Allah akan membuka aibnya. Dan siapa yang aibnya dibuka Allah, maka Dia akan membukanya sekalipun di dalam rumahnya.”(HR. Muslim, Abu Daud dan at-Tirmidzi)
A : "abang~ jangan la macam tu, I malu laa.."
B : "alaa, kejap2 jaa, tengah orang tak da ni"

#2 Wordless Wednesday

Image
X1 X1 X1

(,^^)

BERSIH ?

Image
oke2.. berbalik kepada mood blog Apa Kata Aiman.. so, aiman nak kata laa.. sebelum2 ni,, Encik Ambiga ada buat permintaan2 melalui IFC [Inter-Faith Commission] " 1. Seseorang anak yang dilahirkan oleh ibu bapa Islam tidak seharusnya secara terus menjadi orang Islam.

2. Orang bukan Islam yang telah memeluk Islam hendaklah diberikan kebebasan untuk kembali ke agama asal mereka (murtad) dan tidak boleh... dikenakan tindakan undang-undang.

3. Sebarang kes pertukaran agama orang Islam kepada bukan Islam tidak sepatutnya dikendalikan oleh Mahkamah Syariah tetapi dikendalikan oleh Mahkamah Sivil.

4. Tidak perlu dicatatkan di dalam kad pengenalan seseorang Muslim bahawa ia beragama Islam.

5. Orang bukan Islam tidak perlu dikehendaki menganut Islam sekiranya ingin berkahwin dengan Orang Islam,Orang Islam hendaklah dibenarkan keluar daripada Islam (murtad) sekiranya ingin berkahwin dengan orang bukan Islam tanpa boleh dikenakan tindakan undang-undang.

6. Seseorang atau pasangan suami isteri yang…

Grapevine dah ada

Image
dulu2 tak faham la sangat,, sebab tak ada penerangan praktikal.. nah.. sekarang.. Grapevine dah ada di iklan Nuffnang.. hehe..

cepat2 pegi blogwalking banyak2.. pahtu kalau ada iklan Grapevine tuh,, cepat2 kelik.. mana la tau ada tarikh tutup.. 20sen setiap share tau... tak kira orang lain kelik share kita tu pulak.. haaa..

hee.. thanx Nuffnang hensem :)