Posts

Showing posts from August, 2011

#6 Wordless Wednesday (tipikal)

Image
Salam


bye~

dia dan kita ?

Image
Salam

WARNING : ini entri yang sangat berat *hah ?


when i was 12,, hamboihh.. intro dah start omputeh.. haha! (6 tahun yang lepas)

ingat lagi tak lagu ni... ? your mother by errr.. an evergreen song aite.. ?

aku ingat2 suam lah.. rasanya, time nak masuk maghrib.. lagu ni akan terpasang kat tv 1 / tv 2 ..
dan,, dulunya sekolah rendah aku ada minggu bahasa inggeris.. nah.. disebabkan lagu ni memang best, tecer english aku suruh kitorang nyanyi tiap2 pagi time perhimpunan after lagu Negaraku, Negeri, Sekolah..

agaknya,, sebab tu kot.. aku , sampai sekarang,, sukakan lagu ni..






best kan lagu tuh... hehe.. the fact that mother is that much important to us cant be deny by anyone.. ye lah,, kalau tak,, tak lahir kat dunia ni =.=''
* * * * * * * * * * * * *
btw, dah nak raya.. apa kau orang ingat bila raya dah dekat.. ? duet raya ? jalan2 dengan kawan ? balek kampung ? sempurnakan adat pagi raya tanpa lansung niat ikhlas tak mau buat dah ? d l l ~
itu yang mostly of US fikirkan... tapi bagi…

Yeah!! Made By Malaysians

Image
Salam..


haaa... ML sebelum ni buat satu segmen, [Eh.. Made By Malaysians].. segmen ke. ? haha! tak kisah.. tapi, aku memang ternanti-nantikan vc niyh... siyes! 

omg =.=''
mintak maaf,, aku mungkin terlalu express perasaan,, tapi,,, SANGAT SUKA VC ITU.. thanx..
10stars can.. ?
bye~

Edisi : Apa Kejadahnya Nie ~

Image
Salam
ada 7 orang sahabat... mereka berkawan baik..

pada suatu hari, merah dan hijau bergaduh...

oleh itu, hijau telah dijauhi oleh 6 rakan yang lain..

walaupun begitu, oren masih lagi bertegur dengan hijau

rakan-rakan yang lain perasan tentang oren dan hijau, cuma mereka tak kata apa - apa

oren pula, secara tak ditunjuk terang-terang oleh rakan-rakan yang lain, telah mula renggang persahabatan.. dan hijau perasan keadaan oren..


dan, demi kebaikan oren.. hijau menjauhkan diri dari oren.. oren tak tahu apa-apa, rasa sedih

oren kembali baik dengan yang lain

hijau.... seorang diri.. (thanx dan sorry oren)
malas menaip.. haha! apa kata kau orang tentang situasi tuh.. ? romantik.. ? suci.. ? bodoh.. ? atau, sigh~
ps : heh.. tajuk edisi bagai .. sebenarnya, tak reti nak letak tajuk.. lalala~

Bye~


#5 Wordless Wednesday

Image
Salam





Bye~

Manusia dan Bulan | jawapan

Image
Salam

dalam entri Fakta + sedikit Auta sebelum ni,, aku just buat entri gambar... yang cuba untuk mengajak blogger / pembaca lain untuk cuba mencari maksud terisat di sebalik 2 perbandingan yang aku cuba tunjukkan tuh... MANUSIA dan BULAN... jawapannya SUNYI~
haaa,, sah dah dapat agak kan,, apa maksud tersirat tuh.. hehe.. yang tak dapat agak,, teruskan membaca okeh...
MANUSIA Allah SWT berfirman dalam Surah an-Nisa’ ayat 1 maksudnya:
" Dan bertaqwalah kepada Allah yang dengan ( menggunakan ) nama-Nya kamu saling meminta antara satu sama lain dan ( peliharalah ) silaturrahim "

disebutkan dalam firman di atas,, kita diwajibkan untuk memelihara silaturrahim.. tak akan turunya firman tu kalau ada manusia yang ditakdirkan untuk hidup seorang diri.. kawan, ibu-bapa, masyarakat dan ciptaan2 lain di sekeliling kita menjadikan hidup kita tidak sunyi..  Firman Allah dalam Surah Al-Anbiya’ayat 89 maksudnya : "Dan (ingatlah kisah) Zakaria, tatkala ia menyeru Tuhannya: "Ya Tuhank…

Manusia dan Bulan

Image
Salam
selalunya, entri2 moral value aku banyak ayat2 ja kan... haaa... kali ni biar gambar yang bercakap... selamat menemui maksud yang tersirat..
MANUSIA

\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/ BULAN

Alhamdulillah... syukur..
(,^^)
ps : dapat agak tak moral value tuh.. ? nanti aku buat entri jawapan entri ni.. haaa :p
bye~

Eh.. Made by Malaysians

Image
Salam

this video clip made by Mat Luthfi <--- famous videoclipper.. haha! XD

Mat Luthfi ada buat errrr.. kau orang tentukan la sendiri lepas tengok vc(video clip) kat bawah ni

sila tengok di youtube untuk kelajuan maksima

tak sabar nak tunggu vc yang compile semua vc yang dah join..
kau orang tak nak join ke.. ?
ps : I dint wrote many or any good values in my entries, because, for me, u guys can expand(ayat math) it.. haha!
ps : agak2,, apa kebaikan vc tuh.. ? aku suka something yang macam tuh.. meng-aman-kan 
(,^^)
bye~

rindukan mereka..

Salam

hey.. kau orang yang dah besar2 tuh.. ingat lagi tak dulu2 time kecik2, time berbuka ja, mesti dah siap2 basuh tangan duduk depan makanan, dan dengan terujanya tunggu azan.. azan jaa,,, zass,, ngam2,, "aiman! baca doa dulu lah" 
dulu2,, kecik2,, kita tunggu ja ayah or mak belikan or masakkan makanan tuk berbuka kan,, punya la banyak.. lepas makan, "saya dah kenyang!"
lepas makan,, siap2 mandi, pakai baju melayu, pergi masjid,, sembahyang tarawih,, dua empat rakaat,, dah tersandar kat dinding,, tido.. haha!
tengah2 bulan puasa,, still rajin lagi pergi masjid, kononya nak pergi sembahyang tarawih la.. elok ja selesai Isyak.. "geng! jom jalankan misi".. boom... boom.. boom.. haha!
sekarang... dah besar....

Facebook dedah No. Phone facebooker!!

Image
Salam

hey2... bagi pengguna FB... kau orang ingat lagi tak bila kau orang daftar FB.. ??
diorang ada bagi borang segala bagai suruh isi kan.. ?

well.. mungkin yang terlalu bendul time isi borang tuh, letak sekali no phone kau orang..
hah! jangan salahkan sesapa la kalau tetiba dapat msg or call dari some1 yang kau sendiri tak kenal, tanya macam diorang kenal kau..

tak caya.. ? apa kata,
1) kau orang try masuk acc FB kau orang..
2) kelik Accounts
3) kelik Edit Friends
4) di bahagian atas kiri, kelik Contacts
5) view la sendiri no. phone kawan2 kau orang yang mungkin terjuadah kat situ..

nak ke tengok privacy kawan2 kau orang kena abuse tanpa diorang sedar.. ?


ps : aku tengah dok tengok2, kot2 ada awek2 comey letak no phone kat situ.. haha!
pss : thanx kak cik Firdanie sebab tegur kanan kiri ..hehe..

bye~

Doodle Raya dah siap! (,^^)

Image
Salam


niaa.... smart kan.. ? haa.. aku orang pertama yang join segmen doodle raya cik Firdani , confirm2 aku orang pertama dapat doodle tu kan.. haha!

jangan jeles~ haha! apa kata kau orang pergi terjah blog cik Firdani , mana la tau nanti2 cik Firdani akan buat lagi segmen free doodle macam tuh... free laaa.. sapa tak nak kan.. ?

btw cik Firdani , i love this... thanx many very damn thanx! XD

ps : apasal doodle tu nak sama dengan plan baju raya aku nanti harr,, mana cik Firdani dapat tau &gt;.&lt;''

bye~

FACEBOOK terlalu bosan!!

Image
Salam

kepada yang memang bencikan Facebook,, maaflah.. entri ni tak boikot Facebook sikit pun..

eh... kau orang ada Facebook.. ? confirm la kan~ tapi yang tak da Facebook, ada Twitter,, setidakpun ada Blog.. haha!

lumrah manusia.. baru2 dapat memang la best kan.. tapi dah lama2,, jadi majai, jemu, tak suka, bosan dan d l l ~

kalau kau orang bosan dengan Facebook kau orang sebab lansung tak ada aktiviti yang nak dibuat bila log in, tak ada gosip2 atau perbalahan baru, tak ada komen atau status yang nak di komen dan LIKE...

meh2... join group PERSATUAN SINGGLE2 SEDUNIA ( PSS )


dengan ahli kumpulan sebanyak


dalam ni,, macam2 jenih manusia ada..
ahli falsafah.. mat rempit frust.. peluah luahan hati.. pengipas diri sendiri..
haha! group ni tak bosan aku habaq hang.. p usha tengok.. mau tak best.. leave je la group tuh..
ps : sampai sekarang aku tak reti pakai Twitter >.<''
bye~

Segmen : Kenali blog ku ..

Image
Salam

sekejap lagi, atau esok,, dah nak balik kolej.. huhu.. so, pacakkan muka BA pun macam oke kan.. haha! nak join dan nak tau lebih lanjut.. kau orang boleh kelik banner atau kelik [SINI]

latar belakang blog aku...
sejarah-
nama asa blog ini ialah.. TESTING,, sebab,, dulu2 mana tau apa2 pasai blog.. aku dulunya buat blog sebab ada seorang kawan aku, yang pernah buat blog, tapi dah delete, so, untuk meraikan dan memberi saingan kepada dia yang nak buat blog semula, aku pun buat lah satu..

entri awal2 blog aku banyak merepek.. masih terpinga2 nak buat apa dengan blog nie.. ada ja entri2 merepek aku dulu.. tapi sekarang merepek jugak macam entri SALE TERHEBAT!! dalam sejarah tamadun manusia , merepek je kan. .?


sekarang - blog Apa Kata Aiman, just tempat aku share benda2 yang aku nak share (,^^)

tentang tuan punya blog : beliau hensem dan macho.. haha!

SALE TERHEBAT!! dalam sejarah tamadun manusia

Image
Salam

SALE kembali lagi... tapi kali ini kembali dengan jualan yang berbeza lagi istimewa sempena HARI RAYA...
diskaun sehingga 60% ... wow!! kau orang akan dapat hadiah percuma lagi! dan kalau berlaku apa2, kau orang akan dilayan dengan percuma tanpa sebarang kompromi!! hanya sekali setahun.. dan mungkin SALE terbaik sepanjang hidup!!

apa lagi.. cepat2 la belek.....

SEGMEN : LATAR BELAKANG ARTIKEL HITAM ATAU PUTIH PALING BEST??

Image
Salam

membincangkan tentang penggunaan latar belakang bewarna entri blogger.. hitam atau putih.. ? atau pun warna2 lain.. siapa nak join dan nak ikut perkembangan sesi perbincangan ni, sila kelik banner atau kelik [SINI]

aku lebih prefer hitam + putih, kenapa  ?

1- "perkataan berwarna hitam yang berlatar belakangkan warna putih" ialah fenomena yang wujud semenjak dari bangku sekolah lagi.. kita dididik, membaca, dan mengulangkaji pelajaran, semuanya hampir 90% tulisan hitam latar belakang putih..

2- konsep hitam putih memang telah diiktiraf masyarakat sedunia dalam pencetakan bahan ilmiah.. even warna hitam putih tu macam dah kerap, terlalu kerap sangat jumpa.. tapi, ilmu yang hendak disampaikan tetap sampai..

3- bersifat semulajadi.. dah hampir setiap buku kat dunia ni gunakan hitam + putih.. tak rasa macam dah sebati dah ka hitam + putih tu.. ?

4- menunjukkan kematangan... blogger yang matang,, tak pentingkan sangat corak2 tulisan, warna dan sebagainya.. yang penting, bahasa, …

Segmen Wanie: Doodle Raya Free

Image
Salam
warna doodle : biru dan hitam..  eksesori : tak da pun tak pa.. tapi,, nak jam.. heh heh :p
oke... cik firdani yang baik hati tuh buat segmen untuk pembaca2 beliau.. pembaca beliau yang hoin segmen tu akan dapat doodle free of charge! sempena hari raya ni.. benda free,, rembat je la kan.. haha!
nak join, sila kelik banner, atau kelik [SINI] *tapi khas untuk follower cik firdani tu ja.. yang lain tak boleh~
pergi la follow kalau nak join,, nanti dah dapat, unfollow lah.. haha.. jahat gila aku.. joke na kak cik.. jangan reject pulak penyertaan aku ni..
kak cik.. semua betul kan.. ? tak da miss mana rule kan.. nak doodle tuh.. bt DP blog XD
bye~

kita istimewa @ special ?

Image
Salam

kata salah seorang membe aku ...


sila tepuk tangan sebab beliau bagi pendapat dalam BI.. haha!

well.. for me.. eh2.. takmau BI,, satgi kau orang tak faham pulak..

rasanya banyak kali dah kan kau orang dengar ayat..
"istimewanya seseorang ialah apabila dia menjadi diri sendiri"
maksudnya, kau jadi diri sendiri, automatik kau special.. haa..

istimewa, atau special, ialah gelaran kepada sesuatu tak kisah la benda bernyawa atau pun tidak.. yang pasti, yang memberikan gelaran tuh, ialah manusia yang mempunyai pendapat dan fikiran masing2.. maksudnya, tak semua yang kita anggap special, orang lain pun anggap special kan.. ?

so,,, macam mana pulak kita nak tau diri kita ni istimewa atau pun tidak.. ?
kau orang tau tak ada orang anggap kita ni special.. ?


2 manusia pertama yang anggap kita ni istimewa ialah, ibu bapa kita.. tak kisah time kita lahir tu bau hanyir bagai, bisik hati ayah : "owh,, wahai anakku, suatu hari nanti, kau akan berjaya, dan menjadi seorang insan ya…

Langkah pertama cinta

Image
Salam

First step atau first move yang penting.. ? ahaaa.. buka entri dengan soalan.. apa la aku ni.. btw, kembali kepada soalan tuh.. agak2 mana yang penting eh.. ?
Bagi aku laa,, kalau tak da first step, tak kan ada first move.. haha! Macam sama jaa ..
Actually bukan itu yang aku nak entri kan, kali ni berkenaan dengan, first time dalam mengorat dan dingorat.. macam pelek je kan.. ?
Ada orang,, first time mengorat, ayat bercorak2, kasi coklat, bunga wangi2, hadiah, dan tak lepas jugak yang mengorat bersahaja macam tu jaaa,, bajet diri sendiri macam tak rugi apa2.. haha!
Ada orang, first time dingorat,, muka merah, tak mau jumpa dah dengan si pengorat, segan, hilang ayat, dan ada jugak yang speechless.. kan.. ?
Bagi sesetengah orang yang hot2 setuf tuh.. kalau kau orang nak tau,, bagi mereka, first time dalam mengorat orang lain adalah penting.... ini bagaikan mencabul diri sendiri.. yerlaa,, sebelum2 ni asyik dingorat, dan tetiba,, ada kucing yang jinak2 liar datang.. terasa diri terca…

teringatkan seseorang ?

Salam

eh,, kalau aku cakap semua orang mesti ada perasaan sayang kat orang lain walaupun secebis, sedikit,, kau orang setuju bukan.. ?

heheee... semua orang,, walaupun diri sendiri menafikan perasaan tuh,, tapi mesti ada punyaa.. bohong diri sendiri tak elok untuk muka tau,....

tolak tepi la sekejap sayang ke family... itu memang wajib.. sayang yang aku maksudkan,, sayang antara kawan.. kawan laki or perempuan tu tak kisah... janji kawan dan selebih2nyaa..

bila nak manja sikit.. sayang,, i love you.... bila dah jauh sikit.. i miss you katak!
bila dah ada sayang, ada la rindu kan ^^

tapi kan.. ada yang malu nak luahkan rindu, ada yang ego dan ada yang tak lepas jugak yang lansung tak sedar dia tengah rindukan seseorang.. kan.. ?

kadang2 kan......... yang penting bukan luahkan rindu... tapi , sedar, diri sendiri ada orang yang disayangi... heh... pernah fikir ke.. ? hehe...

kalaulah kita ada seseorang yang jauh, dan susah nak contact... time ni la rindu main peranan.. sapa yang dapat gu…

Pernah ka kau fikir ?

Image
Salam


setiap orang ada cita2 dalam setiap apa yang dibuat kan.. macam yang aku sebut dalam entriHaishhh , setiap manusia tidak terlepas dari membuat kesilapan kan.. 


setiap orang ada cara yang tersendiri untuk capai cita2 masing2.. kadang2,, ada ja yang nampak pelek atau nampak tak padan dengan cita2.. yerrlaa.. nak jadi doktor,, tapi malas membaca.. just ulang kaji sikit2 jaa.. tup2,, ada orang datang tegur.. "hoi cokiaa,, kalau macam ni je laa usaha kau,, doktor memang lansung tak kan kau capai punyaa" ,, 


padahal, si cokia tuh, ulang kaji setiap hari, even sikit, tapi study jugak kan.. mana la tau, dengan teguran yang kasar macam tuh,, tetiba si cokia tuh down semangat dan dah tak study dah lepas tu.. nak salahkan sapa.. ? salahkan orang yang menegur atau salahkan si cokia yang punya semangat yang rendah.. ?


manusia tak sama.. ya, kalau dalam kes kat atas ni, mungkin ramai yang akan cakap dan fikir,, alahhai,, dengan masalah yang kecik tu jaa, dah putus asa.. ulangan.. manusi…

Haishhh

Salam

*sighing*

aku still baru dalam blogging ni.. dalam 4 bulan kot.. dapat la tangkap sikit2 tentang blogging ni.. yang pasti, kita sebagai blogger, mesti mengharapkan kita mempunyai PEMBACA  kan..

rasanyakan, semua blogger ada facebook dan dah join group blogger kat facebook kan.. nak ping entri masing2 bila dah update la katakan.. mencari pembaca..

tapi, apa eh kau orang rasa, bila kau dah ping entri kat facebook,,, then ada orang komen kat ping kau orang just berdasarkan tajuk,, tak tengok lagi entri kau orang.. yerlaa,, kadang2, tajuk berlawanan dengan isi entri, nak cari pembaca la katakan..

itu satu hal.. lain hal pulak.. dalam blogging ni, aktiviti singgah menyinggah macam perkara wajib kalau nak dapatkan ramai follower = ramai pembaca kan.. kalau la blogger nak tinggal jejak, diorang boleh tinggal di shout box,, kalau nak buktikan diorang dah baca entri, diorang akan tinggal komen, atau *tak perlu kot tinggal komen.. SR pun oke gak..

macam kes facebook jugak.. entri ada taju…

Kelebihan Bulan Ramadhan

Image
Salam







Daripada Anas (r.a), Katanya: Bersabda Nabi (s.a.w) : Tiada daripada seorang hamba apabila melihat ia sehari bulan Ramadan lantas dia memuji Allah  ( kerana kedatangan bulan rahmat dengan kelebihan dan keistimewaanya) kemudian dibacanya Al-Fatihah tujuh kali, melainkan diafiatkan Allah daripada sakit matanya pada bulan ini.
Kelebihan bulan Ramadan dan keagungannya dengan adanya malam Lailatul Qadar yang dirahsiakan, sehingga mendapat keampunan dan pahala serta darjat dan darjah tertinggi bagi orang yang berjaya mendapatkan malam Lailatul Qadar dengan dipenuhi amal ibadah dan bertaqwa kepada Allah, disamping sembahyangnya yang sunat , istiqfar, tasbih dan berzikir sepenuhnya.
Berkata Saidina Ali, Nabi (s.a.w) telah bersabda apabila engkau melihat sehari bulan maka bacalah olehmu "AllahuAkbar" 3 kali, kemudian bacalah : (Segala kepujian bagi Allah yang telah menjadikan aku dan telah menjadikan engkau, dan telah menentuka…