Pernah ka kau fikir ?

Salam


setiap orang ada cita2 dalam setiap apa yang dibuat kan.. macam yang aku sebut dalam entri Haishhh , setiap manusia tidak terlepas dari membuat kesilapan kan.. 


setiap orang ada cara yang tersendiri untuk capai cita2 masing2.. kadang2,, ada ja yang nampak pelek atau nampak tak padan dengan cita2.. yerrlaa.. nak jadi doktor,, tapi malas membaca.. just ulang kaji sikit2 jaa.. tup2,, ada orang datang tegur.. "hoi cokiaa,, kalau macam ni je laa usaha kau,, doktor memang lansung tak kan kau capai punyaa" ,, 


padahal, si cokia tuh, ulang kaji setiap hari, even sikit, tapi study jugak kan.. mana la tau, dengan teguran yang kasar macam tuh,, tetiba si cokia tuh down semangat dan dah tak study dah lepas tu.. nak salahkan sapa.. ? salahkan orang yang menegur atau salahkan si cokia yang punya semangat yang rendah.. ?


manusia tak sama.. ya, kalau dalam kes kat atas ni, mungkin ramai yang akan cakap dan fikir,, alahhai,, dengan masalah yang kecik tu jaa, dah putus asa.. ulangan.. manusia tak sama.. dan kita tak tau apa yang orang lain lalui.. mana la tau, so cokia tu dah betul2 hujung2 tanduk menyimpan keyakinan untuk menjadi seorang doktor, tetiba ada ja yang datang patahkan.. haa.. ?






contoh lain,, ada seorang minah ni... muka tak la cantik.. tapi, lumrah perempuan mempunyai perasaan untuk menjadi cantik.. suatu hari,, minah ni try pakaian baru, 1 set,, memang pakaian tu cantik.. minah tu pakai la pakaian tu keluar ke pejabat.. tup2.. "hai.. eh,, cantik betul baju.. tapi sayang.. tak secantik tuan.. haha!" 
agak2.. down tak perasaan si minah tu.. haa.. ?


mungkin ada orang akan cakap.. "eh, aku saja ja cakap kasar, sebab nak kasi kesan yang mendalam, supaya kau berusaha labih gigih lagi".. ulangan.. manusia tak sama.. 


sebagai kawan,, sepatutnya,, nasihatkan la sesuatu yang membina,, dan menolong.. even nasihat secara kasar tu ialah nasihat jugak.. tak semua orang boleh terima something yang mendesak macam tuh..

mana la tau,, suatu hari nanti,, kita akan dalam keadaan yang serupa.. kan2.. ?

be nice to everyone...

(,^^)

bye~

Popular posts from this blog

Apa Itu GLC

Formula Pengiraan Sudut Segitiga [Basic]

Apa Itu Hypothyroidism | Thyroid