Skip to main content

Pernah ka kau fikir ?

Salam


setiap orang ada cita2 dalam setiap apa yang dibuat kan.. macam yang aku sebut dalam entri Haishhh , setiap manusia tidak terlepas dari membuat kesilapan kan.. 


setiap orang ada cara yang tersendiri untuk capai cita2 masing2.. kadang2,, ada ja yang nampak pelek atau nampak tak padan dengan cita2.. yerrlaa.. nak jadi doktor,, tapi malas membaca.. just ulang kaji sikit2 jaa.. tup2,, ada orang datang tegur.. "hoi cokiaa,, kalau macam ni je laa usaha kau,, doktor memang lansung tak kan kau capai punyaa" ,, 


padahal, si cokia tuh, ulang kaji setiap hari, even sikit, tapi study jugak kan.. mana la tau, dengan teguran yang kasar macam tuh,, tetiba si cokia tuh down semangat dan dah tak study dah lepas tu.. nak salahkan sapa.. ? salahkan orang yang menegur atau salahkan si cokia yang punya semangat yang rendah.. ?


manusia tak sama.. ya, kalau dalam kes kat atas ni, mungkin ramai yang akan cakap dan fikir,, alahhai,, dengan masalah yang kecik tu jaa, dah putus asa.. ulangan.. manusia tak sama.. dan kita tak tau apa yang orang lain lalui.. mana la tau, so cokia tu dah betul2 hujung2 tanduk menyimpan keyakinan untuk menjadi seorang doktor, tetiba ada ja yang datang patahkan.. haa.. ?






contoh lain,, ada seorang minah ni... muka tak la cantik.. tapi, lumrah perempuan mempunyai perasaan untuk menjadi cantik.. suatu hari,, minah ni try pakaian baru, 1 set,, memang pakaian tu cantik.. minah tu pakai la pakaian tu keluar ke pejabat.. tup2.. "hai.. eh,, cantik betul baju.. tapi sayang.. tak secantik tuan.. haha!" 
agak2.. down tak perasaan si minah tu.. haa.. ?


mungkin ada orang akan cakap.. "eh, aku saja ja cakap kasar, sebab nak kasi kesan yang mendalam, supaya kau berusaha labih gigih lagi".. ulangan.. manusia tak sama.. 


sebagai kawan,, sepatutnya,, nasihatkan la sesuatu yang membina,, dan menolong.. even nasihat secara kasar tu ialah nasihat jugak.. tak semua orang boleh terima something yang mendesak macam tuh..

mana la tau,, suatu hari nanti,, kita akan dalam keadaan yang serupa.. kan2.. ?

be nice to everyone...

(,^^)

bye~

Popular posts from this blog

Apa Itu GLC

Apa itu GLC ? GLC bermaksud Government Linked Company atau lebih tepat Syarikat Berkaitan/Milik Kerajaan


Maksud | Takrifan GLC


Maksud GLC ? GLC ditakrif sebagai syarikat yang mempunyai objektif komersil yang primer dan kepentingannya dikawal secara langsung oleh Kerajaan Malaysia. Mengawal kepentingan merujuk kepada keupayaan atau kuasa Kerajaan (bukan sekadar peratus pemilikan) untuk melantik anggota Lembaga Pengarah, pengurusan atasan dan membuat keputusan utama terhadap GLC (contohnya, pemberian kontrak, strategi, penstrukturan semula dan pembiayaan, pemerolehan serta pemberhentian pelaburan), sama ada secara langsung atau melalui Syarikat Pelaburan Berkaitan Kerajaan (GLIC).

Apakah syarikat yang dikategorikan sebagai Syarikat Berkaitan Kerajaan (GLC)?
Kategori syarikat berkaitan kerajaan ialah syarikat-syarikat yang berada di bawah kawalan Kerajaan Negeri dan agensi peringkat Negeri masing-masing. Syarikat yang berada di bawah kawalan lansung Kerajaan sebagai agensinya juga termasu…

Formula Pengiraan Sudut Segitiga [Basic]

1. Formula
2. Penerangan Formula
3. Penggunaan Formula

Line and Plane In 3-Dimension | Mathematics Form 4

1. Formula

Seperti yang korang nampak kat atas, tu ialah formula trigonometri versi BM dan versi BI. Ada banyak cara nak ingat formula tu, dan cara yang aku boleh syorkan ialah

Versi BM :   Saya Tak Hafal      Kalau Saya Hafal       Tentu Tak Susah
Versi BI :   Soh  Cah  Toa

Bagi tutorial ni, aku akan gunakan sepenuhnya versi BM.


2. Penerangan Formula
Di mana garisan Tentangan Sebelah dan Hipotenes ?

Ambil Tita (macam lapan tuh) sebagai sudut.

Garisan Tentangan ialah garisan yang bertentangan dengan Tita

Garisan Hipotenes ialah garisan yang bertentangan dengan sudut 90

Garisan Sebelah, ialah garisan bersebelahan dengan Tita





3. Penggunaan Formula




Jika nilai garisan yang diberi (maklumat dari soalan) menunjukkan seperti rajah di sebelah, iaitu mempunyai nilai bagi garisan Tentangan dan garisan Hipotenes. Maka, formula Sin akan digunakan.



Makulumat yang ada, nilai garisan Hipotenes dan S…

Apa Itu Hypothyroidism | Thyroid

Apa itu Hypothyroidism (hipotiroid) ? Hypothyroidism ialah satu keadaan dimana badan kekurangan hormon thyroid akibat daripada kelenjar thyroid (tiroid) yang kurang aktif.

Sedikit penerangan tentang bagaimana Hypothyroidism terjadi dan kaitannya dengan tumbesaran badan (metabolisma) Seperti yang kamu tahu, metabolisma ialah proses yang dilakukan oleh tubuh untuk mengubah apa yang kamu makan dan minum menjadi tenaga. Tenaga ini kemudiannya disalurkan ke seluruh badan samaada untuk pencernaan makanan, bergerak ataupun berehat.
Thyroid ialah satu kelenjar di bahagian halkum yang menggunakan iodine (umumnya berasal dari makanan misalnya laut dan garam) untuk menghasilkan 2 jenis hormon yang penting dalam metabolisma iaitu hormon thyroxine (T4) dan hormon triiodothyronine (T3). 
Bilangan hormon T4 dan T3 di dalam badan masing-masing ialah 99% dan 1%, tetapi hormon yang penting untuk badan ialah T3. Walaupun begitu, semasa di dalam badan, T4 akan ditukarkan menjadi T3 dari semasa ke semasa b…