Skip to main content

rindukan mereka..

Salam

hey.. kau orang yang dah besar2 tuh.. ingat lagi tak dulu2 time kecik2, time berbuka ja, mesti dah siap2 basuh tangan duduk depan makanan, dan dengan terujanya tunggu azan.. azan jaa,,, zass,, ngam2,, "aiman! baca doa dulu lah" 

dulu2,, kecik2,, kita tunggu ja ayah or mak belikan or masakkan makanan tuk berbuka kan,, punya la banyak.. lepas makan, "saya dah kenyang!"

lepas makan,, siap2 mandi, pakai baju melayu, pergi masjid,, sembahyang tarawih,, dua empat rakaat,, dah tersandar kat dinding,, tido.. haha!

tengah2 bulan puasa,, still rajin lagi pergi masjid, kononya nak pergi sembahyang tarawih la.. elok ja selesai Isyak.. "geng! jom jalankan misi".. boom... boom.. boom.. haha!

sekarang... dah besar....hidup di tempat orang... 
tak ada lagi mak dan ayah yang nak tolong sediakan makan minum bukak puasa..
semua nak kena beli sendiri,, baru tau,, betapa nikmatnya dulu makan tak kira dunia,, lahap ja sampai kenyang.. sekarang,, budget kena jaga,, kalau tak,, akhir bulan berbuka dengan ikan bilis jaa..

sahur dah tak ada orang nak tolong gerakkan.. tak bangun jaa.. alamat basah la badan kena siram.. haish..
sekarang, bangun ja,, tup2,, pukul 8 pagi =.=''

owh.. kalau lah nanti aku macam tuh...
sure2 aku akan rindukan family aku..

syukur.. diorang masih dekat dengan aku..
sempat lagi rasa masakan mak aku.. makanan belian ayah aku

(,^^)

ps : kalau kau orang.. mesti rindu jugak kan..

bye~

Popular posts from this blog

Apa Itu GLC

Apa itu GLC ? GLC bermaksud Government Linked Company atau lebih tepat Syarikat Berkaitan/Milik Kerajaan


Maksud | Takrifan GLC


Maksud GLC ? GLC ditakrif sebagai syarikat yang mempunyai objektif komersil yang primer dan kepentingannya dikawal secara langsung oleh Kerajaan Malaysia. Mengawal kepentingan merujuk kepada keupayaan atau kuasa Kerajaan (bukan sekadar peratus pemilikan) untuk melantik anggota Lembaga Pengarah, pengurusan atasan dan membuat keputusan utama terhadap GLC (contohnya, pemberian kontrak, strategi, penstrukturan semula dan pembiayaan, pemerolehan serta pemberhentian pelaburan), sama ada secara langsung atau melalui Syarikat Pelaburan Berkaitan Kerajaan (GLIC).

Apakah syarikat yang dikategorikan sebagai Syarikat Berkaitan Kerajaan (GLC)?
Kategori syarikat berkaitan kerajaan ialah syarikat-syarikat yang berada di bawah kawalan Kerajaan Negeri dan agensi peringkat Negeri masing-masing. Syarikat yang berada di bawah kawalan lansung Kerajaan sebagai agensinya juga termasu…

Formula Pengiraan Sudut Segitiga [Basic]

1. Formula
2. Penerangan Formula
3. Penggunaan Formula

Line and Plane In 3-Dimension | Mathematics Form 4

1. Formula

Seperti yang korang nampak kat atas, tu ialah formula trigonometri versi BM dan versi BI. Ada banyak cara nak ingat formula tu, dan cara yang aku boleh syorkan ialah

Versi BM :   Saya Tak Hafal      Kalau Saya Hafal       Tentu Tak Susah
Versi BI :   Soh  Cah  Toa

Bagi tutorial ni, aku akan gunakan sepenuhnya versi BM.


2. Penerangan Formula
Di mana garisan Tentangan Sebelah dan Hipotenes ?

Ambil Tita (macam lapan tuh) sebagai sudut.

Garisan Tentangan ialah garisan yang bertentangan dengan Tita

Garisan Hipotenes ialah garisan yang bertentangan dengan sudut 90

Garisan Sebelah, ialah garisan bersebelahan dengan Tita

3. Penggunaan Formula
Jika nilai garisan yang diberi (maklumat dari soalan) menunjukkan seperti rajah di sebelah, iaitu mempunyai nilai bagi garisan Tentangan dan garisan Hipotenes. Maka, formula Sin akan digunakan.Makulumat yang ada, nilai garisan Hipotenes dan S…

Apa Itu Hypothyroidism | Thyroid

Apa itu Hypothyroidism (hipotiroid) ? Hypothyroidism ialah satu keadaan dimana badan kekurangan hormon thyroid akibat daripada kelenjar thyroid (tiroid) yang kurang aktif.

Sedikit penerangan tentang bagaimana Hypothyroidism terjadi dan kaitannya dengan tumbesaran badan (metabolisma) Seperti yang kamu tahu, metabolisma ialah proses yang dilakukan oleh tubuh untuk mengubah apa yang kamu makan dan minum menjadi tenaga. Tenaga ini kemudiannya disalurkan ke seluruh badan samaada untuk pencernaan makanan, bergerak ataupun berehat.
Thyroid ialah satu kelenjar di bahagian halkum yang menggunakan iodine (umumnya berasal dari makanan misalnya laut dan garam) untuk menghasilkan 2 jenis hormon yang penting dalam metabolisma iaitu hormon thyroxine (T4) dan hormon triiodothyronine (T3). 
Bilangan hormon T4 dan T3 di dalam badan masing-masing ialah 99% dan 1%, tetapi hormon yang penting untuk badan ialah T3. Walaupun begitu, semasa di dalam badan, T4 akan ditukarkan menjadi T3 dari semasa ke semasa b…