Posts

Showing posts from October, 2011

10 Anak Melayu Yang Terkenal

Image
Salam

Rangking Oktober 2010



1. Mat Rempit Terbanyak
-anak melayu (polis lembab katanya)
2. Mat Dadah, Gam, Pil2 -anak melayu (ubat untuk sihatkan badan katanya)
3. Mat Tanam Anggur -anak melayu (rezeki tak sampai katanya)
4. Mat Lepak -anak melayu (tak tau nak buat apa bro)
5. Mat Usung Awek Merata Tempat Kat Pavi -anak melayu (kami muda lagi kata mereka)
6. Mat Buat Anak Dara Kembung Sebelum Kahwin -anak melayu (tak tahu akan jadi macam tu katanya)
7. Mat Suwit2 (tak tau bunyi tapi bunyi cam tikus tuh) -anak melayu (bergurau senda katanya)
8. Mat Ponteng Sekolah/IPTa/s | tak sedar untung akta 153, tapi aku buat jugak -anak melayu (sekali sekala kata kami)
9. Mat Kopek - dompet seluk -anak melayu (ini profession katanya)
10. Mat Sebar Video 3gp. -anak melayu (mengelak maksiat kata mereka)
11. Mat  -nama anak melayu


Penerima Pertama Anugerah Pelajar Cemerlang SPM 2010 -anak melayu

Manusia Terkaya di Tanah Melayu 2010 -anak cina

aku.. ? Mat tidur..
mana minah.. ? kalau aku letak ,, kang k…

Tip SEO blogspot untuk newbie | Thanx forbloger.net

Image
Salam

seperti yang kau orang nampak di blog aku.... 98% dalam dan luar blog berubah.. kecuali widget blog.. sebab tu jadi 98%..

start dari coding meta tag, google tag dan tags lain-lain, terus sehingga struktur body blog dan juga header adalah 100% hasil ubahan admin forblogger.net.

baru tak sampai sehari.. dah macam-macam keyword terindesk ke blog aku... ini la kelebihan kalau orang yang pandai SEO tolong ubah blog.. hehe.. bertuah kan aku.. ?

forblogger.net adalah blog untuk newbie dan sesiapa yang ingin belajar tentang asas-asas SEO sehingga perkara yang lebih mendalam tentang SEO untuk blogspot..

untuk blogger santai.. SEO mungkin tidak seberapa penting.. tapi, pertambahan sedikit bilangan trafik ke dalam blog melalui SEO untuk sesuatu entri lebih baik bukan.. ?

ada beberapa basic SEO seperti mengubah struktur coding meta content bagi sesebuah blog, walaupun blog tersebut ialah blog santai ada diajar didalam blog forblogger.net.

owh ya.. admin blog forblogger.net juga seorang yang …

Animal Abuse - must read!!

Image
Salam

maafkan aku jika entri ni seperti nak mengambil kesempatan untuk update.. tapi, itu bukan niat aku..

ambil masa tak sampai 5 minit pun masa anda.. bacalah dengan hati yang ikhlas..

seperti yang kau orang tau, dan mungkin tak tau.. penderaan terhadap haiwan amat diambil berat oleh semua manusia yang mempunyai sifat sayang akan haiwan.. tetapi, ada saja manusia yang menganggap haiwan tidak penting dan tidak bermakna..

ada satu gambar, yang sekarang sedang hot di share oleh facebook-er yang menunjukkan 2 manusia sedang menyiat kulit kucing, dan seorang lagi sedang melihat dengan gaya owh-owh-do-it-more.. lihat bawah..





bagi aku, salah seorang pencinta kucing, apa yang mereka lakukan tu amatlah menyimpang daripada sifat kemanusiaan..

di sini, aku ingin mengambil kesempatan, di atas kelebihan blogspot yang digunakan di setiap pelusuk dunia, untuk mengajak rakan-rakan blogger, facebook, dan lain-lain domain yang lain turut serta dalam kempen membenteras mereka di atas ....

apa yang and…

#11 WW - can you guess it ?

Image
Salam

bye~

love no. 10 :p out of the 10s list, no. 10 is the easier :D  dapat solve  3,5,n 9 ja
3 : scorpian - Rock You Like a Hurricane
5 : gun and roses - Nov. Rain
9 : my call jack sun (MJ) - Earth Song

apa itu Diploma Sains Kuantitatif ?

Image
Salam
Sains Kuantitatif, disebabkan namanya yang memusykilkan pelajar baru, ditukar kepada Sains Matematik, yang lebih jelas maksud namanya.

Dari UiTM's website...
Diploma Sains Kuantitatif (CS113) Program ini melahirkan graduan separuh profesional yang berpengetahuan tinggi dalam bidang sains kuantitatif yang berkaitan dengan matematik dan statistik serta berkebolehan untuk menggunakan teknik dan kaedah kuantitatif yang bersesuaian untuk menjalankan analisis, penyelidikan, ramalan dan perancangan dan mungkin juga keputusan yang tepat dalam persekitaran industri. Program ini juga memberi peluang kepada pelajar yang ingin melanjutkan pengajian di peringkat ijazah sarjana muda dalam bidang matematik dan statistik di fakulti ini atau institusi pengajian tinggi yang lain atau program ijazah berkaitan yang lain.
best kan ayat penyedap atas ni.. hehe..



sains kuantitatif ni, kalau ringkas kata, belajar matematik laa sebab ada banyak subjek yang berkaitan dengan matematik..
dan,, semua course a…

Bila Aiman Tulis Surat (tolong aku)

Salam [Submitted]

guys girls... tolong kejap.. hehe.. aku dah la lama sangat tak tulis surat ni.. otak dah keras pun T_T

dua hari lepas, aku dapat errr kerja dari ketua belia arau tuk buat surat ni.. tapi, aku jadi macam rasa serba salah pulak, sebab aku bukannya pandai mengarang.. well.. u know.. entri aku pun tak berdiri di atas laluan yang betul (tak lari tajuk) apatah lagi nak tulis benda2 rasmi ni T_T

kau orang tengok surat ni..

*****

Mohd. Nor Jasmin B. Abd. Samad
No. 15 Jalan Teja 1 RPA,
02600 Arau,
Perlis


                                                                                    ________                                             


Datin Seri Dato’ Shamsiah Bt. M. Yassin                                                  
Pusat Khidmat Kubang Gajah,
02600 Arau,
Perlis                                                                                                         26 OKTOBER 2011
Datin,
Memohon Sumbangan Kewangan untuk Studio Kugiran Pusat Khidmat Kubang Gajah
Saya selaku …

Line and Plane In 3-Dimension | Mathematics Form 4

Image
Salam

Soalan kata... nyatakan sudut di antara garisan DT dan satah RSTU.. dan kemudian cari nilai sudut tersebut..

Pening. .? jangan rasa rendah diri..

kalau kau orang nak tau,, bagi kebanyakan student form 4, subjek ni memang ramai yang tak faham.. yang pandai pun tak terlepas tau..

masalahnya,, satu ja.. masalah berangkai.. so, kalau dah yang mula2 pun salah, apatah lagi yang kedepan2..

so.. entri ni just nak tunjuk.. macam mana nak cari dan nyatakan sudut tuh.. *bukan cari nilai..

STEP
-kenal pasti dua bentuk yang soalan nyatakan *contoh soalah atas, DT dan RSTU

-kenal pasti garisan atau sudut yang dikongsi dua bentuk tuh.. *contoh soalan atas, T

-kemudian, faham sendiri apa yang aku nak tunjuk seterusnya..

*****



SOALAN..
nyatakan sudut di antara garisan DT dan satah RSTU..






imaginasikan dalam fikiran kau orang.. yang bentuk tu sekarang tinggal macam kat sebelah ni..

iaitu,, hanya garisan DT dan satah RSTU..

*garisan biru tu pulak.. ialah garisan yang menghubungkan dua bentuk tuh se…

cara pasang kotak komen facebook di blogspot

Salam

berikutan ada ramai yang tanya macam mana nak buat kotak komen facebook tuh.. dan, rasanya campur malam ni dah masuk orang yang ke 8 tapi orang yang ke 8 ni la baru hati aku tergerak nak tunjuk macam mana aku buat..

sila ikut step by step.. tak jadi.. sila jangan marah.. aku memang tak reti nak buat tutorial2 macam ni.. tutorial math tau laa..

STEP 0
bagi mengelak sebarang kecelakaan di jalan blog.. sila download dahulu coding template anda untuk backup.. sebab coding menggunakan b:if , so, kalau preview pun tak nampak, sebab kena bukak entri dahulu..


STEP 1
-kelik SINI , isi apa yang diminta dalam facebook developer tuh... kemudian create app, dan JANGAN TUTUP..


STEP 2
-bukak dashboard
-template
-edit html
-tick expand widget template
-ctrl + f ,, akan muncul satu box,, di atas kanan
-dalam kotak tu.. taip post-footer-line-3
-di bawah code tersebut ada </b:includable>
-coding akan di paste di atas garisan </b:includable>


STEP 3

<b:if cond='data:blog.pageType …

Are You Dare Enough ?

Image
click on the image and you will be taken to a website - www.takethislollipop.com
this is a challenge to test whether you dare or not..

kelik pada gambar dan kau orang akan dibawa ke satu website - www.takethislollipop.com
ini ialah cabaran untuk menguji sama ada kau orang berani atau tak..

bagi yang pernah... bagi la can yang tak pernah untuk test ya..

baru aku faham.. cikgu..

Image
Salam
Selamat Jumaat.. nak pahala lebih di hari jumaat ? sila baca ni Penghulu Segala Hari

sebelum kau orang pening2 dengan motif gambar kat sebelah ni di letak kat situ.. aku nak tanya.. kau orang tau tak yang dulunya aku ialah seorang cikgu tuisyen part time. .? ahaa.. tak kan.. hehe..

biar aku cerita balik eh.. dulu, lepas SPM, aku lansung tak reti nak buat apa untuk isi masa lapang yang aku ada.. then, teringat akan satu dewan kat kampung aku yang terpakai sangat.. tercetus la idea aku nak buat kelas kat situ.. heh2.. yang datang ikut, tak ramai pun.. 10 ke 12 macam tu ja.. aku stop buat kelas tu, bulan 5 rituh, bulan aku masuk uitm..
so, sekarang ni aku tengah cuti sem, dan diorang tau.. so, diorang ajak aku jadi cikgu diorang sekali lagi.. Tsk.. T_T terharu.. tapi,, kali ni aku tak ambil upah pun.. free.. sebab diorang yang nak buat dengan sendirinya.. yerlah kan.. SPM lagi 20 hari macam tu ja lagi.. haha.. cuok dak. .?



dulunya, diorang memang susah sangat nak masuk kepala apa ya…

Mutiara Naga | Dragon Ball

Image
Salam

hoit2.. haha! tadi bangun pagi.. siyesly tak tau nak buat apa.. then, teringat pulak pada tv kesayangan,, nampak sangat aku jarang tengok tv kan.. kau kesah ke. ? bukak2 ja tv.. ada katun.. heh.. teringat zaman kecik2 dulu..

hari sabtu dan ahad.. confirm2 aku akan bangun awal.. sebab nak tengok satu katun yang paling best la bagi aku..

ahaa... sebab katun ni lah.. jangan nak tipu aku kau orang tak tau nama katun ni.. bebolanya ada tujuh.. dragonball lah namanya.. haha :p

seingat aku lah kan.. katun ni 30minit ja pagi sabtu dan ahad..
time tu kecik lagi.. mana tau erti "apa kejadahnya sekejap sangat" kan. ?

dulu, cerita tuh, memang penuh dengan aksi dan CONVERSATION.. haha! sampaikan nak berlawan pun amek masa 2 hari siaran.. haih.. budak2 yang tak kenal erti jemu lah katakan..

aku ingat lagi... majinbu kot nama dia.. time tu dia tengah lawan dengan goku kot.. dia dah nak kalah, kemudian dia nak bertukar... ya ampun... masa dia nak bertukar tu, ambil masa 2minggu siaran…

Denis Ritchie, pencipta C dan Unix OS

Image
Salam

tak ingat dah bila.. tapi,, dalam 3 minggu lepas agaknya.. Abang Besar Steave Job pencipta segala jenis i, seperti iPad, iTune, iPhone dan bermacam2 i lagi meninggal dunia..

sepeninggalan beliau amat meninggalkan kesan di mata dunia.. hampir semua orang bagaikan hilang ibu untuk bergantung.. aku.. ? Aiman Tak Kisah..

lepas ni agak2nya apa lagi gadjet yang lebih cool dari iPad dan iPhone 5 yang ada bio-metric recognition tuh.. ?

disebalik kecanggihan dan ke-user-friendly-interface-an gadjet2 yang di-invent kan oleh Steave Job, tersembunyi seorang lagi manusia yang mempunyai jasa yang besar dalam dunia perkomputeran...



Dennis MacAlistair Ritchie, pencipta bahasa perkomputeran C dan Operating System Unix (Unix OS)..

bahasa perkomputeran C, ataupun C++, ialah salah satu bahasa komputer yang diguna pakai secara meluas di seluruh dunia dari sekecil2 alat elektronik seperti telefon sehinggalah yang besar seperti supercomputer ..

Unix OS ialah sistem operasi komputer seperti Windows 7, 98,…

Gadget terbaik 2011 + Giveaway!!

Image
Salam

pagi! tadi lepas bekfes, tak tau nak buat apa.. login dashboard :( tak ada yang update lagi.. so, berbalik kepada rutin biasa,, baca article2 yang ada kat MyNewsHub.. hoh.. walaupun sense of humor kurang, article ada la ilmu, best..

so,,, tadi,,, terjumpa article ni.. heee.. mesti ada yang malas bukak MNH kan.. ? update your mind :p iPhone is not the coolest.. haha! why. .? keep reading *ke keeps. .? noob Aiman.. ==''

*****
Anugerah T3 bagi tahun 2011 diumumkan minggu lalu dengan Microsoft Kinect diundi untuk menerima Anugerah Gadget Terbaik Tahunan. Manakala Samsung Galaxy SII dinobat telefon bimbit terbaik. Berikut adalah senarai penuh pemenang; Gadget Terbaik Tahun 2011:Microsoft Xbox Kinect Ia adalah barangan pengguna tahan lama yang paling pantas dijual sepanjang zaman. Mengguna alat pengesan gerakan, Kinects menghubungkan anda ke dalam permainan komputer untuk membolehkan anda mengawal dan berinteraksi dengan permainan maya tanpa perlu menyentuh pengawal (controller…