Posts

Showing posts from January, 2012

Alkohol/Kokain di dalam Coca Cola ?

Image
Alkohol atau dadah kokain di dalam minuman coca-cola ?
Semenjak dahulu lagi, kita sering dengar / tengok video clip / baca tentang keburukan coca cola. Kebenaran kandungannya yang menghakis (asid), dan mampu menjadi pencuci tandas. Apa pula kali ni ? Alkohol dan dadah kokain ada di dalam ramuan untuk menghasilkan minuman coca-cola ? Khabar angin ?
Rata-rata pada bulan Februari 2011, beribu artikel mengenai ramuan coca-cola yang mengandungi alkohol dan dadah kokain telah ditulis.
Website yang berpengaruh tinggi iaitu Wikipedia English juga ada menyatakan tentang kadungan ramuan coca cola.

Daripada Wikiepedia ; Coca-Cola formula
Merory recipe Recipe is from Food Flavorings: Composition, Manufacture and Use. Makes one 1 US gallon (3.8 l; 0.83 imp gal) of syrup. Yield (used to flavor carbonated water at 1 US fl oz (30 ml) per bottle): 128 bottles, 6.5 US fl oz (190 ml).[16]Mix 5 lb (2.3 kg) of sugar with just enough water to dissolve the sugar fully. (High-fructose corn syrup may be…

Cara Menghargai Lelaki ?

Image
Bagi lelaki, antara sikap yang diletakkan untuk bakal wanita idaman adalah wanita yang mampu menghargai sikap lelaki.

Pujian dan kepercayaan yang tulus diberikan kepada lelaki adalah antara perkara yang diinginkan oleh lelaki, berbanding dengan wanita, selain kepercayaan, mereka juga perlu dilayani dengan lembut. Hal ini akan memberi lelaki lebih kepercayaan terhadap diri sendiri dan juga bangga.

Hargai lelaki di kawasan orang ramaiSeperti yang semua wanita sedia maklum, lelaki memiliki ego yang lebih berbanding wanita. Ketika berada di kawasan orang ramai, cuba untuk elakkan memberi kritik/marah/sindir secara keras atau terang dan juga menanyakan pendapat yang berlebihan.

Jika ia terjadi, kepercayaan lelaki terhadap diri sendiri akan menurun, dan terasa diri diperendahkan. Bukan kamu tidak tahu, lelaki selalu memainkan peranan sebagai ketua dalam banyak hal, jika perkara yang dapat menghilangkan kepercayaan terhadap diri sendiri terjadi di khalayak ramai dan kamu wanita akibatnya mung…

Kecantikan Matematik ?

Image
Kecantikan Matematik















1 x 8 + 1 = 9
12 x 8 + 2 = 98
123 x 8 + 3 = 987
1234 x 8 + 4 = 9876
12345 x 8 + 5 = 98765
123456 x 8 + 6 = 987654
1234567 x 8 + 7 = 9876543
12345678 x 8 + 8 = 98765432
123456789 x 8 + 9 = 987654321

9 x 9 + 7 = 88
98 x 9 + 6 = 888
987 x 9 + 5 = 8888
9876 x 9 + 4 = 88888
98765 x 9 + 3 = 888888
987654 x 9 + 2 = 8888888
9876543 x 9 + 1 = 88888888
98765432 x 9 + 0 = 888888888

Sususnan yang menarik bukan ?

Cuba tengok simetri bawah ni pulak.

1 x 1 = 1
11 x 11 = 121
111 x 111 = 12321
1111 x 1111 = 1234321
11111 x 11111 = 123454321
111111 x 111111 = 12345654321
1111111 x 1111111 = 1234567654321
11111111 x 11111111 = 123456787654321
111111111 x 111111111 = 12345678987654321


Sekarang, cuba tengok peratus ni.

101% ?

Daripada sudut pandangan matematik yang jelas,

Apa yang sama dengan 100%?
Dan apa maksudnya sesuatu yang melebihi daripada 100%?

Pernah berfikir tentang mereka yang memberi lebih daripada 100%?

Kita semua pasti pernah berada di dalam situasi di mana kita hendakk…

VSAUCE di YouTube ?

Image
Vsauce, gabungan daripada perkataan Visual dan Sauce. Satu YouTube Channel yang menyediakan pengetahuan (educate) yang menarik, melalui penerangan-penerangan yang mudah difahami, tidak bosan, dan juga menarik hanya melalui visual -video.


"The single reason why YouTube hasn't been named the most moronic place on the web. vsauce brings some much needed science and class to such a place of stupidity.

Tom: Hey did you watch the new vsauce video?
George: Yeah those Mind Blow videos are so interesting.
Tom: vsauce is the only reason I go on YouTube.
George: Same here." - Urban Dictionary answer.
Vsauce terbahagi kepada LUT, IMG, BiDiPi, WTF, Mind Blow dan RIDLE. - ada lagi, I just don't know
Aku telah subscribe vsauce mungkin lebih dari 4 bulan, dan ya, memang setiap video yang mereka hasilkan sangat mindblow - whoaaa!!. 
Aku jarang pergi youtube, sebab di Facebook fanpage vsauce tersusun setiap update, jadi mudah untuk aku tengok mana yang belum lagi.
Kamu tahu berapa ber…

Maru Si Kucing Youtube

Image
Kamu suka kucing ? Kamu pernah dengar tentang Maru ? Siapa Maru ?

Maru ialah nama kucing. Maru tinggal di Jepun dan sangat comel dan gebu. Umur Maru 5 tahun.

Apa istimewanya Maru ? Pemilik asal Maru, yang aku tidak dapat cari siapa, ada merekodkan video tentang telatah dan kehidupan Maru di Youtube. - mugumogu, nama pengupload video.

So ? Pada tahun lepas, channel Youtube Maru berada di tangga yang ke 7 dalam negara Jepun, Maru juga ada dijadikan sebagai ikon pemasaran. Setiap satu video Maru menerima purata 1 000 000 pengunjung, dan sekarang, satu dunia telah mengenali Maru sebagai seekor kucing yang dapat buat orang tersenyum. :)

Pemiliknya juga ada berkongsi gambar-gambar Maru di website beliau - 'I am Maru' , *dalam bahasa Jepun of course.


Maru tumblr - Daily Maru
Maru Fb Fan Page - Maru The Cat
More about Maru - Maru

Maru Youtube Channel - mugumogu



About the video and you

1st, you smile/laugh - you love the cat
2nd, you enjoy this video - you love the cat
3rd, you feels …

Template SEO Friendly

Image
Template SEO Friendly - edit by forblogger.net.

Thesis for blogspot. Just by its name I think you can guess what it is right ? Yes, It is a thesis template for blogspot edited by forblogger.net's admin.

Said the author ; "This is my New Year's post, where it is thesis template for blogger blogspot user. Actually, this template's structures has been finished in 2011, yet it is not published since I'm quite busy lately.

For the present on my MIA, I give you the template that has many good features and functions that has being waiting for from several friends from Malaysia and Indonesia. After I see through it's SEO, simple design, clean looking and fast load, and have elements of thesis so I named it thesis for blogspot.

Lets see, what features this template has.

Personal massage form Aiman ; I'm not English nor good at it. I can said that I have a high confidences that in every line in this review, there might be a or many mistakes. I'm so sorry. Hopes, yo…

Nerd bukan Skema

Image
Salam


Hey, kamu tahu apa itu nerd ? atau skema ? Definisi kedua perkataan tersebut ialah sesuatu yang subjektif - berbeza bagi setiap orang. Tapi bagi aku, Nerd bukan skema. 
Nerd selalunya mudah dilihat melalui pakaian yang dia kenakan bukan ? Seluar slack, berkaca mata besar dan tebal, rambut rapi dan rapat ke kepala, ada 3 atau seluruh muka berjerawat, dan tag-in baju. 
Skema pulak ? ok, lebih kurang macam atas tu. Tapi kenapa aku kata nerd bukan skema ?
Nerd ialah kombinasi daripada 3 perkara
1) Tidak pandai bersosial 2) Obses dalam sesuatu perkara *selalunya
dan yang paling penting, dan juga mungkin kelebihan kepada mereka
3) Pengetahuan yang lebih *luar dari apa yang diajar dalam kuliah
Nerd di negara kita mungkin hampir sama dengan maksud skema, tetapi, di luar negara, di Barat terutamanya, nerd dan skema ialah 2 perkara yang sangat berbeza. Ini berikutan, kebebasan yang dimiliki di negara-negara Barat memberikan mereka kelebihan dalam kebebasan berfikir secara meluas dari keci…

Wikipedia Akan Tutup Sementara

Image
Kenapa Wikipedia ditutup ? Kenapa Wikipedia tidak boleh dibuka ? Kenapa English Wikipedia tidak boleh dibuka ?
Sedang aku dalam perjalanan menyiapkan artikel tentang Siapa Itu Claude Shannon. Search dalam google, dan  menjumpai beliau ialah seorang ahli matematik Amerika, jurutera elektronik, dan seorang cryptographer, dan digelar sebagai "Bapa Teori Maklumat".
Sedar tidak sedar, terdapat satu pengumuman di dalam website wikipedia yang mengatakan tentang penutupan Wikipedia English untuk sementara waktu, untuk memprotest SOPA dan PIPA
[17 Januari 2012 | 23:51]

dipetik dari Wikimedia Foundation ;


It is the opinion of the English Wikipedia community that both of these bills, if passed, would be devastating to the free and open web. Over the course of the past 72 hours, over 1800 Wikipedians have joined together to discuss proposed actions that the community might wish to take against SOPA and PIPA. This is by far the largest level of participation in a community discussion ever…

Pilu | Penyelamat Menjumpai Mayat Ibu Lindungi Anak

Image
Ini ialah cerita pengorbanan seorang ibu di Sichuan, China pada tahun 2008. 
Penyelamat sedang mencari mangsa terkorban di bawah runtuhan bagunan milik seorang wanita, dan menjumpai wanita di celahan timbunan tersebut. Pelik, keadaan badan wanita tersebut semasa dijumpai sedang berlutut seperti sedang berdoa; badannya bongkok ke depan, dan kedua tangannya sedang berpaut pada sesuatu objek.Runtuhan rumah tersebut telah mencederakan bahagian kepala dan belakang wanita itu.


Dengan susah payah, ketua pasukan penyelamat tersebut menghulurkan tangan ke arah wanita itu, mengharapkan dia masih lagi bernyawa. Akan tetapi, badan wanita itu yang telah sejuk dan keras memberitahu yang dia sudah pun meninggal dunia. Ketua pasukan dan selebihnya meninggalkan rumah itu dan cuba untuk mencari mangsa yang masih terselamat di bahagian runtuhan lain. 
Untuk seketika, ketua pasukan tersebut terdetik untuk kembali ke runtuhan rumah wanita tersebut. Dia menghulurkan tangan, dan meraba-raba di bahagian baw…

Birthday Related Info - Fun

Image
LOOK UP YOUR BIRTHDAY AND SEE WHAT YOU ARE...

January 01 - 09 ~ Dog
January 10 - 24 ~ Mouse
January 25 - 31 ~ Lion

February 01 - 05 ~ Cat
February 06 - 14 ~ Dove
February 15 - 21 ~ Turtle
February 22 - 28 ~ Panther

March 01 - 12 ~ Monkey
March 13 - 15 ~ Lion
March 16 - 23 ~ Mouse
March 24 - 31 ~ Cat

April 01 - 03 ~ Dog
April 04 - 14 ~ Panther
April 15 - 26 ~ Mouse
April 27 - 30 ~ Turtle

May 01 - 13 ~ Monkey
May 14 - 21 ~ Dove
May 22 - 31 ~ Lion

June 01 - 03 ~ Mouse
June 04 - 14 ~ Turtle
June 15 - 20 ~ Dog
June 21 - 24 ~ Monkey
June 25 - 30 ~ Cat

July 01 - 09 ~ Mouse
July 10 - 15 ~ Dog
July 16 - 26 ~ Dove
July 27 - 31 ~ Cat

August 01 - 15 ~ Monkey
August 16 - 25 ~ Mouse
August 26 - 31 ~ Turtle

September 01 - 14 ~ Dove
September 15 - 27 ~ Cat
September 28 - 30 ~ Dog

October 01 - 15 ~ Monkey
October 16 - 27 ~ Turtle
October 28 - 31 ~ Panther

November 01 - 16 ~ Lion
November 17 - 30 ~ Cat

December 01 - 16 ~ Dog
December 17 - 25 ~ Monkey
December 26 - 31 ~ Dove

If you are a Dog : A very lo…