Posts

Showing posts from February, 2012

Assignment 4 CSC128 - walk through [Updated]

Image
Warning 1:
Hendak seribu daya, tak hendak seribu dalih Tapi, apa kan daya kalau dah susah nak faham soalan kan ?
WalkThrough ni dibuat berdasarkan pemahaman aku. Kesalahan koding, kesalahan kefahaman, typing error dan ayat berbelit amatlah aku harap kamu dan kamu dapat tegur. Terima kasih.
Owh. Miss cakap, kemungkinan besar seorang seorang terang dekat Miss adalah tinggi. Faham-fahamkan, dan selamat membaca.

Update ada di bawah sekali.

Soalan
Write a C++ program that creates customers’ bills for a carpet company when the following information is given:

A.The length and the width of the carpet in feet B.The carpet price per square foot C.The percent of discount for each customer
// di atas ialah permintaan program kepada pengguna (ask for the data / input).

The labor cost is fixed at RM0.35 per square foot. It is to be defined as a constant. The tax rate is 8.5%applied after the discount. It is also to be defined as a constant. The input data consist of a set of three integers and a float (4), …

Data Basics In Computer Program CSC128

Image
BAB 2 CSC128 - Data Basics










1-Variable dan constant
2-Peraturan menamakan variable
3-Declare sesuatu variable
4-Memasukkan data ke dalam variable
5-Display variable
6-Penggunaan CIN
7-Strings

1-Variable dan Constant - Variable ialah lokasi memori penyimpan data secara sementara dan boleh berubah semasa program sedang berjalan.
- Constant ialah lokasi penyimpan data secara sementara dan kekal sama sepanjang program sedang berjalan.
- Data type sesuatu variable menunjukkan jenis nilai yang akan dipegang oleh variable tersebut.
Terdapat 5 jenis datatype yang sering digunakan dalam CSC128 ;
Interger (nombor bulat), c++ keyword : int Character (abjad), c++ keyword : char Float (7 nombor perpuluhan), c++ keyword : float Double (15 nombor perpuluhan), c++ keyword : double *String (akan dijelaskan di no 7 ), c++ keyword : string
#Gunakan datatypeint apabila kamu yakin nilai variable yang hendak digunakan tiada titik perpuluhan #Gunakan datatyp…

[GAG] Harimau Ber-Anakkan Babi ?

Image
Diceritakan bahawa, ibu harimau tersebut telah kematian bayi harimaunya yang baru lahir akibat daripada kelahiran pra matang. Hari demi hari, ibu harimau itu menjadi semakin tertekan dan kesihatannya semakin meruncing. Selepas didiagnosis, didapati, ibu harimau tersebut sedang mengalami kemurungan.
Kata sepakata daripada pihak zoo untuk mencipta bayi baru untuk ibu harimau tersebut. Mereka mengambil anak babi, dan membalutnya dengan kain seakan kulit harimau, dan memberikannya kepada ibu harimau tersebut.
Kini, ibu harimau tesebut, telah menganggap, bayi-bayi babi tersebut seperti anak sendiri, dan kesihatannya semakain pulih.
*****
Siapa kata robot tidak tahu menari ??


cuba taip  "sqrt(cos(x))*cos(300x)+sqrt(abs(x))-0.7)*(4-x*x)^0.01, sqrt(6-x^2), -sqrt(6-x^2) from -4.5 to 4.5"  ke dalam google search, kemudian tekan enter. Tell me what u get.
GAG, tiada kaitan dengan 9gag.com. GAG disini bermaksud GambarAtauGif

Peek A Boo ?

Image
Salam

Hello guys, agak lama aku tak update kan ? Peek A Boo ?

Bagitau aku, siapa yang tak pernah main permainan ni dengan budak - budak kecik ?

Tahu tak bahawa permainan peek a boo (aku tidak tahu apa nama game ni dalam BM ekceli) membantu dalam proses pembesaran kanan-kanak khasnya pada keupayaan kognitif ?

Apa itu keupayaan kognitif ? Secara kasar, ianya ialah kemahiran asas otak berfungsi semasa melakukan sesuatu.

Pada mulanya, aku tidak sangka, permainan semudah ni boleh mempengaruhi kanak-kanak.


Awww,, Chakk ! Awww,,, Chakk !

Keupayaan kognitif kanak-kanak mula untuk berkembang semasa umur 8 hingga ke 9 bulan. Otak akan mula menyimpan memori tentang bentuk-bentuk objek, bunyi dan perasaan.

Permainan semudah peek a boo - ibu/bapa/seseorang akan hilang sebentar daripada penglihatan kanak-kanak, dan kemudian muncul kembali, sebenarnya meransang otak kanak-kanak tersebut untuk mengingati perasaan tidak selamat dan juga wajah orang tersebut.

Bahaya ?

Tapi, hati-hati, pada umur 8 bulan j…

Hidupan Tertua Di Bumi Telah Ditemui ?

Image
Pada saat pertama aku terbaca tajuk " Hidupan Tertua Di Bumi Telah Ditemui " yang ditulis di dalam artikel yang akan aku nyatakan di bawah, aku terus terfikir, artikel ini mungkin bercakap tentang pokok Methuselah ataupun pokok Pando yang masing-masing berusia 4 600 tahun ke atas dan 80 000 tahun ke atas.

Pokok Methuselah ialah hidupan yang tertua yang pernah direkodkan, tetapi, atas faktor keselamatan, gambar sebenar pokok tersebut tidak pernah dikeluarkan.

Pokok Pando ialah sabuah sistem koloni tumbuhan yang bercambah melalui akar. Ini menjadikan seluruh pokok pando di kawasan Utah, US ialah hanya satu pokok jika diambil kira genetic yang sama semua pokok Pando. - akar yang sama

Tetapi hidupan yang diceritakan di dalam artikel tersebut berusia lebih dari 200 000 tahun.

I was like, what ?

Tulisan artikel sebenar daripada website The Telegraph ; 'Oldest living thing on earth' discovered
























Australian scientists sequenced the DNA of samples of the giant seagrass, Posidoni…

25 Cara Kucing Tidur

Image
Untuk Fast Loading Gambar, sila view Dynamic View
1.Berpelukkan Apa yang hendak dicapai dalam cara tidur ini tidak lebih hanya untuk menunjukkan keintiman dengan sentuhan secara fizikal. Bonus, jika tangan kamu secara tidak sengaja terjatuh di atas badan seekor lagi.


2. Separuh Bulat Letakkan ekor kamu di antara kaki belakang dan bayangkan kamu seekor siput.


3. Berjemur Trick untuk cara tidur ini cuma berlakon yang kamu sedang tidur dengan selesanya di bawah matahari.


4. 2 Katil Ambil 2 katil, dan jadikanya kedua-duanya tempat tidur.


5. Separuh Kotak Kotak yang lama mungkin ialah yang terbaik, sambil mengiring, letakkan satu kaki depan di luar kotak sepanjang kamu tidur


6. Melengkung Ke Belakang Jangan cuba buat cara ini jika kamu tidak mempunyai kaki yang pendek


7. Bayi Cari seorang bayi, tiru aksinya.


8. Longgokkan Bulu Untuk cara ini, kamu memerlukan 2 atau 3 orang kawan yang tidak kisah kamu tidur di atas mereka


9. Kota Penuh Cuma masukkan seluruh badan kamu di dalam kotak. Jadi seperti k…

[GAG] What is love | cat hug kitten

Image
GAG : 1 Gambar atau 1.Gif.


Gambar




Gif



Ini ialah post cubaan. Jika ia tidak mencacatkan blog. Seminggu 1 gambar dan 1 gif akan di post, dan mungkin akan bertambah dari masa ke semasa ke 2 3 4 setiap minggu. Di samping aku menulis artikel. Post ini bertujuan untuk mengisi kekosongan update. "Aku update, aku baca dulu dan fahamkan benda yang aku nak update, kalau tak, aku tak puas.". 
Apa pendapat kamu ?