Posts

Showing posts from March, 2012

Perlis dan Ukraine ?

Image
Salam




Soalan : Yang mana satukah bendera negeri Perlis dan yang mana pula negara Ukraine ?

Tadi time balik dari stesen bas kangar, ada terjumpa dua mat saleh tengah lambai tangan tepi jalan, gaya nak menumpang. Aku berhenti depan jauh sikit, tengok ada kereta berhenti tolong tak, lebih 10 minit, satu pun tak berhenti. Dah la cuaca tengah panas terik, kesian pulak diorang, jadi aku pun u-turn la kereta then tumpangkan diorang.

Dalam bahasa Inggeris di terjemah dalam bahasa Melayu

Laki asing : Kamu nak ke mana ?
Aku : Arau, yes ?
Laki asing : Boleh kami tumpang ke Arau ?
Aku : Naiklah.

//Perempuan asing tu diam ja. Pasangan dia kot.

Separuh perjalanan ke Arau, terjumpa bendera Perlis banyak tergantung.

Laki asing : Itu bendera negara ini ?
Aku : Negara ? Tak, itu bendera negeri ini, Perlis. Kenapa ?
Laki asing : Owh owh, sama seperti bendera negara kami, Ukraine. Kali pertama lihat, kami seperti, "wahh, kita sedang berada di Ukraine." *He repeat the sentence two times.
Aku : Siy…

Blogspot Reply Button Not Functioning

Image
Salam

Pada awal-awal diperkenalkan sistem komen threaded oleh blogspot pada pengguna domain blogspot, sebarang masalah tak pulak aku nampak.

Tapi sejak akhir-akhir ni (dah 2 bulan), button reply aku tidak function, resulting javascript:; ,



Aku ada jumpa method untuk jadikan button reply berfungsi semula, iaitu dengan revert semua changes yang sudah dibuat ke atas semua widget di dalam template ini, dan secara manual edit semula template mengikut kehendak.

-Bila aku revert semula, dynamic heading tag lari, bahagian share di bawah artikel hilang, dan ada lagi yang aku tak tau.

Bagi aku, walaupun cara tu, sekali kelik dah ok, tetapi rasanya, mesti ada cara lain. Aku cuba cari di google.

Ini lagi satu, bila aku taip soalan di dalam google search, dan kemudian aku cuba untuk membuka hasil carian yang relate dengan soalan tu (datang dari Blogger Product Forum), bukannya bawa terus ke soalan, tapi ke main page forum. Banyak - banyak kali. Sangat la mengecewakan.



Aku hairan, template aku deng…

Sains Aktuari | Actuarial Science

Image
Salam

Fuhhh. Actuarial Science, dikenalkan kepada aku oleh pemilik myrahamran.blogspot.com waktu aku mula-mula isi 8 pilihan upu. Tapi tak disenaraikan, since aku fikir lebih baik aku buat secara perlahan-lahan. Now, aku dalam program Diploma Kuantitatif Sains, 1 step closer to become an actuarist, aminn.

Owh, kalau ada sesiapa yang termasuk sini daripada carian di search engine, mesti kau orang tengah nak tau sesangat tentang program actuarial science bukan ?



Aku kongsikan pendapat daripada seorang actuarist yang sedang bekerja di luar negara.

Matlamat Menghasilkan graduan dengan berpengetahuan aktuari, kewangan, statistik dan matematik yang kukuh,  berkebolehan dalam berfikiran kritikal, menyelesaikan masalah, menyesuaikan diri dalam persekitaran  yang berpelbagaian dan berkemampuan pembelajaran sepanjang hayat. 


Pendapat beliau
Dipetik daripada infogossip.com - Catched, ***** Aku cerita secara general saja lah ok since soalan nya general. Nanti bila dah faham, mungkin kau boleh …

Sains Kuantitatif - Part 2

Image
Salam

Tamat suda Part 2 Diploma Sains Kuantitatif aku. Fuhh. Sem ni aku banyak main, baru kenal erti pentingnya carry mark, baru kenal erti pentingnya buat latihan, baru kenal erti pentingnya faham dari awal supaya tak ketinggalan. But, hey, aku ada kawan-kawan yang selalu ada untuk membantu time aku susah. Allhamdulillah, part 2 aku habis dengan baik, tunggu result keluar ja lagi sebulan 2 minggu.






Sem 2 Diploma Sains Kuantitatif, belajar 6 subjek termasuk kukorikulum dengan jumlah 15 jam kredit.
Bel 260 - 3 jam  kredit. Persedian awal sebelum ke MUET. Perlu banyak membaca dan mengetahui isu-isu semasa. Banyak kali kelas ni aku ponteng, terima kasih Puan, sebab masih berlembut dengan saya :)

CTU151 - 2 jam kredit. Apalah nasib, sejarah agama semuanya, aku dah la lemah sejarah, Alhamdulillah, final baik baik saja.

CSC128 - 3 jam kredit. Subjek yang paling aku suka sem ni. Fundamental of computer problem solving. Koding merata tempat. Untung mata dah biasa dengan koding berjela dalam blo…

About Being Yourself

Image
Salam

Aku baru ja sudah paper akaun hari ni, Alhamdulillah, walaupun teramat jarang datang ke kelas akaun, dan tak faham apa yang diajar oleh puan kesayangan, kawan-kawan membantu sangat time time macam ni. Thanx to them, I can asnwered my ACC106 final paper with smile on my face. haha. - pengajaran

Kembali kepada tajuk, about being yourself ? - Just be yourself / jadi ja diri sendiri

Dua ayat tu telah menjadi phrase yang paling banyak digunakan dalam sejarah memberi nasihat. Tapi, apa beza cuba untuk menjadi orang lain - cuba, dan belajar untuk berubah ?

Ada banyak sebab jika seseorang itu belajar untuk berubah atau cuba untuk menjadi orang lain, sama ada untuk diri sendiri ataupun untuk orang lain. depends.
Lets say, kamu seorang yang pendiam dan malu untuk bertanya. Tapi, oneday, kamu cuba untuk mengubah diri kamu dengan cuba bersembang dengan orang lain. Well, ini ialah cara yang paling bagus untuk berubah, iaitu belajar mencuba. Tapi, ayat "just be yourself" selalunya a…

Kiri atau Kanan ?

Image
Salam

Semua orang ada keinginan masing-masing. Sama ada dari segi kebendaan, tempat, ataupun yang tidak boleh dinampak tapi boleh dirasa. Hendakkan baju baru, nak pergi ke Vanice menyelam, ataupun nak awek baru.

tipikal intro. please.
Bercakap tentang keinginan, tak kisah la apa yang kamu nak. Tapi, pernah tak kamu sedar, apabila kamu sikit lagi nak mencapai keinginan kamu, pasti ada keinginan baru datang mencelah dan akan membuatkan diri kamu tersekat di antara duanya.
Cuba ambil contoh, keinginan hendakkan baju sekian bin sekian. Sudah sampai kedai, baju ada depan mata, tapi entah datang dari mana, mata terpandang satu baju yang memikat pula. Terjadi la peristiwa burung hantu memberi salam. Pandang baju kiri, pandang baju kanan, pandang baju kiri, pandang baju kanan. Stuck.
Itu contoh mudah, dengan target telah diketahui cuma otak tidak set yang mana satu nak.
Macam mana pula kalau awek baru ?
Kalau dah sebut awek, sama saja dengan pakwe, just samakan kedua-dua term tu ok.
Bulan 2, bulan m…

Kita Hidup Di Dalam Masa Silam ?

Image
Salam

Sebelum aku masuk bab apa yang aku hendak ceritakan tu, rasanya, lebih baik aku terangkan maksud "Kita Hidup Di Dalam Masa Silam ?" yang aku fukirkan agak lama.

Tajuk aku membawa maksud, kehidupan kita sekarang, sebenarnya telah berlaku lebih awal sedikit pada masa kita menyedari tentangnya.

Pernah tengok siaran secara lansung ? Apa yang disiarkan secara lansung, sebenarnya tidak seperti maksudnya, "siaran yang disiarkan pada masa kejadian", maksudnya DELAY. Seperti yang kamu tahu, semua sistem maklumat mempunyai medium tersendiri untuk dihantar maklumat dari pemancar sehingga ke penerima isyarat. Seperti television yang menggunakan medium gelombang yang dipancarkan melalui satelit.

Apa yang DELAY ? gelombang mempunyai kelajuan tersendiri untuk bergerak dari satu destinasi ke satu destinasi. Sistem siaran lansung yang paling efektif sekalipun mempunyai 3 saat delay berbanding masa kejadian yang sebenar. - Internet juga menggunakan sistem gelombang

Tetapi itu …

Apa itu Function ? - Functions CSC128

Image
BAB 5 CSC128 - Functions










1- Apa itu functions ?
2- Mencipta functions
3- Style 1 - void functionName(void)
4- Style 2 - void functionName(argument(s))
5- Style 3 - non-void functionName(void)
6- Style 4 - non-void functionName(argument(s))

1. Apa itu functions ? Function ialah subprogram yang bertindak balas terhadap data dan seringkali akan mengembalikan nilai (return). Kamu mesti sudah biasa dengan satu function yang melakukan semua proses c++ bukan : void main()
Setiap function mempunyai nama tersendiri. Apabila nama function tersebut dipanggil di dalam sesuatu program, pelaksanaan program akan ke badan function tersebut. Apabila tamat badan function tersebut, pelaksanaan akan kembali ke bahagian function di panggil, dan pelaksanaan diteruskan untuk garisan code yang seterusnya.




2. Mencipta Function1- Declare sesuatu function. Declaration sesuatu function dipanggil function prototype, memberitahu komputer nama function, return type dan parameter f…

Senarai Kolej Komuniti Di Malaysia

Kolej Komuniti Di Malaysia

PERLIS
1 KOLEJ KOMUNITI ARAU

KEDAH
2 KOLEJ KOMUNITI BANDAR DARUL AMAN
3 KOLEJ KOMUNITI PADANG TERAP
4 KOLEJ KOMUNITI SUNGAI PETANI
5 KOLEJ KOMUNITI BALING
6 KOLEJ KOMUNITI JERAI
7 KOLEJ KOMUNITI KULIM
8 KOLEJ KOMUNITI BANDAR BARU
9 KOLEJ KOMUNITI LANGKAWI

PENANG
10 KOLEJ KOMUNITI KEPALA BATAS
11 KOLEJ KOMUNITI SEBERANG JAYA
12 KOLEJ KOMUNITI BUKIT MERTAJAM
13 KOLEJ KOMUNITI NIBONG TEBAL
14 KOLEJ KOMUNITI BAYAN BARU
15 KOLEJ KOMUNITI TASEK GELUGOR

PERAK
16 KOLEJ KOMUNITI GERIK
17 KOLEJ KOMUNITI PASIR SALAK
18 KOLEJ KOMUNITI CHENDEROH
19 KOLEJ KOMUNITI TAIPING
20 KOLEJ KOMUNITI SUNGAI SIPUT
21 KOLEJ KOMUNITI BATU GAJAH
22 KOLEJ KOMUNITI MANJUNG
23 KOLEJ KOMUNITI TELUK INTAN
24 KOLEJ KOMUNITI TAPAH
25 KOLEJ KOMUNITI KUALA KANGSAR

SELANGOR
26 KOLEJ KOMUNITI HULU SELANGOR
27 KOLEJ KOMUNITI SABAK BERNAM
28 KOLEJ KOMUNITI TANJUNG KARANG
29 KOLEJ KOMUNITI SELAYANG
30 KOLEJ KOMUNITI SHAH ALAM
31 KOLEJ KOMUNITI KELANG
32 KOLEJ KOMUNITI HULU LANGAT
33 KOLEJ KOMUNITI K…