About Being Yourself

Salam

Aku baru ja sudah paper akaun hari ni, Alhamdulillah, walaupun teramat jarang datang ke kelas akaun, dan tak faham apa yang diajar oleh puan kesayangan, kawan-kawan membantu sangat time time macam ni. Thanx to them, I can asnwered my ACC106 final paper with smile on my face. haha. - pengajaran

Kembali kepada tajuk, about being yourself ? - Just be yourself / jadi ja diri sendiri

Dua ayat tu telah menjadi phrase yang paling banyak digunakan dalam sejarah memberi nasihat. Tapi, apa beza cuba untuk menjadi orang lain - cuba, dan belajar untuk berubah ?

Ada banyak sebab jika seseorang itu belajar untuk berubah atau cuba untuk menjadi orang lain, sama ada untuk diri sendiri ataupun untuk orang lain. depends.

Lets say, kamu seorang yang pendiam dan malu untuk bertanya. Tapi, oneday, kamu cuba untuk mengubah diri kamu dengan cuba bersembang dengan orang lain. Well, ini ialah cara yang paling bagus untuk berubah, iaitu belajar mencuba. Tapi, ayat "just be yourself" selalunya akan muncul bila kamu mengadu kepada orang yang dipercayai tentang cubaan kamu yang hampa + diejek or worst dipulau. This is damn wrong.

1st thing, before ayat "just be yourself" muncul, tanya diri sendiri, kenapa mencuba something yang baru ? apa benefits dengan percubaan tu ? dan 2nd thing, if what you were trying to change to be is a good thing, don't stop! Keep doing it, believe in yourself, respect yourself, then others will believe and respect your changes.

But, macam mana pula kalau nak berubah jadi tak baik ? kau dah besar, fikir sendiri.
IF YOU CHANGE THE UNCHANGED, DOESN'T THAT MAKE THE UNCHANGED CHANGED ?
Eh, macam mana pula dengan mencuba untuk menjadi orang lain ? tak ke sama, bila belajar untuk berubah akan menghasilkan orang lain juga.

Kau seorang yang pendiam, tapi kau pretend kau seorang yang sosial yang amat. Yes, your sosial akan jadi kekok, dan diri kau memang akan jadi tak selesa, orang sekeliling kau akan susah nak faham kau, dan sampai satu masa, kau sendiri tak akan faham dengan diri kau sendiri.

Belajar = Learn , while, Cuba dalam kontesk post ini = Pretend.

Learning dan Pretending ialah dua benda yang sangat berbeza.

Eh, tetiba aku tak faham, kenapa aku taip suma ni. Owh ya, Isnin minggu depan, aku ada last paper untuk final sem ni - csc128. Wish me luck guys.

ps : on9 guna bb, tak dapat nak bw. sorry guys.

Popular posts from this blog

Apa Itu GLC

Formula Pengiraan Sudut Segitiga [Basic]

Apa Itu Hypothyroidism | Thyroid