Sains Aktuari | Actuarial Science | Aimanayie

Pages

30 March 2012

Sains Aktuari | Actuarial Science

Salam

takda kaitan
Fuhhh. Actuarial Science, dikenalkan kepada aku oleh pemilik myrahamran.blogspot.com waktu aku mula-mula isi 8 pilihan upu. Tapi tak disenaraikan, since aku fikir lebih baik aku buat secara perlahan-lahan. Now, aku dalam program Diploma Kuantitatif Sains, 1 step closer to become an actuarist, aminn.

Owh, kalau ada sesiapa yang termasuk sini daripada carian di search engine, mesti kau orang tengah nak tau sesangat tentang program actuarial science bukan ?



Aku kongsikan pendapat daripada seorang actuarist yang sedang bekerja di luar negara.

Matlamat

Menghasilkan graduan dengan berpengetahuan aktuari, kewangan, statistik dan matematik yang kukuh, 
berkebolehan dalam berfikiran kritikal, menyelesaikan masalah, menyesuaikan diri dalam persekitaran 
yang berpelbagaian dan berkemampuan pembelajaran sepanjang hayat. 



Pendapat beliau

Dipetik daripada infogossip.com - Catched,
*****
Aku cerita secara general saja lah ok since soalan nya general. Nanti bila dah faham, mungkin kau boleh tanya soalan soalan lain and aku boleh jawab dengan lebih detail.

Bila orang tanya Actuarial Science ni memang mengira saja ke? Tak! Kita still kena ambil reading subject. Tapi memang banyak calculations.

Kat Malaysia tak salah aku Actuarial Science memang ada kat 2 uni saja - UKM and UiTM. Tapi UKM memang ramai Cina kat sana and language tak salah aku mereka belajar dalam Bahasa Melayu rasanya. Kat UiTM memang lama dah course ni. Macam Ezamshah yang CEO Commerce Life Assurance tu dari UiTM lah. Sebab Ezamshah pun dari UiTM, tu yang aku tau course ni dah lama kat UiTM. Kalau nak tanya nak masuk mana antara 2 uni kat Malaysia ni... aku reckon kau masuk UiTM. Tapi so far aku rasa mana mana uni kat Malaysia (UKM dengan UiTM) memang tak ada lagi dalam exemption untuk professional exams.

Bila cakap pasal professional exams ni, kalau graduate BSc (Hons) Actuarial Science... kita belum lagi dipanggil sebagai Actuary. Bila keje mungkin cuma boleh jadi Actuarial Exec saja kat life insurance companies. Untuk recognise sebagai Actuary (Associate and Fellowship) kena ambil professional exams. Sama macam Accoutant lah. Kalau ada degree saja tak cukup, kena ambil professional exam untuk jadi kan dia accountant. Untuk Actuarial Science ni, boleh pilih untuk ambil exam sama ada Society of Actuaries (US), Institute of Actuaries (UK), Institute of Actuaries of Australia (Australia), etc. So far kat Malaysia ramai dari 3 ni lah.

Kalau graduate dari overseas i.e. kita buat degree kat UK... kita boleh dapat exemption dari professional body tu straight away. Tak perlu lagi ambil exam. For example, masa kat uni ada belajar subject Mathematical Statistics kan... kalau dapat score B ke atas (ni zaman aku dulu, now aku tak sure macam mana) untuk satu satu paper tu, aku boleh terus apply untuk exemption untuk subject Probability (Exam P) dari SOA atau Insitute of Actuaries UK dia panggil subject Probability and Mathematical Statistics. So... dah tak payah nak ambil professional exam dah. Kalau kita perform masa kat uni, graduate saja first degree dah terus boleh dapat Associate. Tu sebab aku terus buat Master dulu sebab nak dapat exemption untuk Fellowship pulak.

Kalau tengok lah kan, if nak buat exam tu saja memang susah nak pass. Sebab dapat exemptions lah senang nak qualified. Selalu orang ambil satu satu paper tu, kalau first time ambil and terus pass memang kira terror lah orang tu.

So far aku dah cerita pasal professional exam and macam mana nak jadi Actuary. Faham kan?

Aku cerita pula apa kita belajar. Dalam Actuarial Science ni maths and statistical skills memang kena power. Kalau tak... memang tak boleh nak buat. First year tu mungkin tak rasa sangat. Oh ya, jangan expect Actuarial Science ni tak ada langsung reading subjects. Masa first year memang banyak reading subjects sebab kita kena lah tau fundamental dalam life insurance, apa tu general insurance, pension scheme, risk and management, finance and investment, etc. Yang ni semua memang banyak baca. Tapi selalunya ada juga lah calculation subjects yang basic lah macam Mathematical Stats, Calculus and Advance Calculus, Numerical Analysis, etc.

Lepas dah masuk second and third year, ni boleh kata kan semua calculations. Dah mula kena buat Actuarial Maths, Financial Mathematics, Actuarial Modelling and macam macam model lah (masa ni banyak lah jumpa subject modelling. Bukan modelling yang catwalk tu!). And masa ni lah kau akan jumpa banyak giler symbols yang hanya Actuary saja kenal apa makna symbol tu. A double dot angle n lah apa lah. Memang enjoy. And dah sampai level ni nak buat double and triple integrals semua tu dah boleh pejam mata saja lah. Ye lah, dah buat subject Calculus and Advance Calculus kan. Tu sebab Actuary ni kita panggil dia mathematician and juga statistician, sebab kita belajar banyak benda dalam Maths and Stats.

*****

Aku cuma Dip. Quantitative Science, ini cita-cita aku.Actuarist! Aminnn.

Owh ya, pemilik blog Melody Of Life ialah seorang pelajar Actuarial Science UiTM Shah Alam. Mungkin, jika ada soalan apa-apa, boleh diusulkan kepada kakak ni.

Goodluck! :)

ps : Orang cakap actuarist susah dapat, macam nak jadi akauntan. Owh, apa yang senang ? None :D

26 comments:

  1. wow. nak link this entry to someone who i know yg minat gila nak amik sains aktuari. thanks for this entry!

    ReplyDelete
  2. M'cari shbt aktuari dr plbg U utk jd kwn bljr & share ilmu dgn korang. Sape ade kwn kenal2kan la dgn sy k =)

    ReplyDelete
  3. apa beza sains aktuari dan sians kuantitatif ya ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. lets just say, sains quantitative berada di bawah sains aktuari :D

      quantitative macam basic actuary kot. IDK sangat lah plainjane. sorry. but, QS is below AS is a fact.

      Delete
    2. QS is btter than AS ? or As is btter than QS ?

      Delete
    3. In a matter of easy, QS is easier than AS.

      In a matter of fun after get to understand, AS is more challenging than QS.

      But, in a matter of better ?

      There is no 'which one is better' kalau dalam bab belajar ni awak.

      Semuanya baik, bergantung kepada pengguna.

      Student Dip. QS (Arau, kelantan, perak, melaka)selalunya aim utk sambung Deg. AS :)

      Student Dip. AS (Sri Iskandar, Perak) IDK their aims :D

      Delete
  4. Saya student actuarial science from uitm.bbga sebentar baca post saudara coz sblm ni jarang dgr org tahu sal actuary ni.klu ckp ambk kos actuary mst dorg ckp sains marin or ala2 kulinari..hohoo

    ReplyDelete
  5. assalamualikum...boleyh sayer tauu..kalau lepasan spm nak amek actuarial science nie kan foundation mcm mner...mohon pertolongann...heheheh trima kasih

    ReplyDelete
    Replies
    1. klu dri foundation pon bley. klu x nak foundation, ambik dip. nak masuk degree nih, ada banyak cara...

      Delete
  6. nak tanye,sy dh part 6 dip sc kuantitatif,skrg permohonan utk penerapan ke UiTM dh dibuka..most of my friends sume suggest ambk pure math,but family suggest ambk actuary..pastu dngr2 citer actuary nie sush skit nk survive..ramai yg repeat paper bagai..huhu..risau jugak..actually,ape beza actuary n pure math??sush sngt ke actuary tuh??

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya rasa soalan awak tu bolehlah ditanya kepada tuan punya blog Melody Of Life - http://hanieymelody.blogspot.com/

      maafkan saya kerana tak dapat menjawab secara terus.

      maaf :)

      Delete
  7. aiman,ada x member2 yang QS dulu sambung CS227@ CS247?computational mathematics?

    ReplyDelete
  8. I want to ask, is it better for me to take asasi sains first and proceed with degree in actuarial science or i can just take diploma in actuarial science and then proceed with the degree? I am just wondering.

    ReplyDelete
  9. ohh saya pun dip in qs kat arau ni , first year sem memang seng just basic from spm , but masuk part two i think subject csc so tough . 0.0

    ReplyDelete
  10. ada twitter? nak ask more ques

    ReplyDelete
    Replies
    1. @arifaimanisa

      But I afraid, I can't answer any of em since Im a QS student. Not an Actuarial student.

      Please, any question, ask tuan punya blog Melody Of Life - http://hanieymelody.blogspot.com/

      am so sorry dear. And thank you drop by :)

      Delete
  11. salam..sy mrpkn pljr lpsn SPM 2012. sy prnh disyorkn oleh cg sy utk ambk sains aktuari krna sy boleh skor dlm sbjk math, add math n account. tp sy still confuse.mohon pndpt

    ReplyDelete
    Replies
    1. Go for it! Either Quantitative Science (QS), Statistic or Actuarial Science (AS).

      QS dah berubah nama jadi Sains Matematik kot. Saya tak pasti sangat.
      QS ada di arau, melaka, perak, kelantan, shah alam.

      Dip Actuary ada di sri iskandar perak dan shah alam rasanya.

      Actuarial Science is a challenging course. Time ni lah kamu akan nampak penggunaan matematik, all those formula yang wondering time mana nak guna, akan digunakan dan diaplikasikan dalam kehidupan.

      Your studies will be more fun! *but still ada subjek reading yang lain but I don't know about em.

      Delete
  12. salam..adakah boleh saya msuk bdang AS in degree selpas tamat asasi kejurutraan?
    sbb sy bru lpas habis spm2012 n dpt twaran matrikulasi n assi engin..boleh k msuk degree in AS lpas tu?

    ReplyDelete
  13. Saya sekarang ni form 5 and i'm still out of my mind about AS ni,, subjek ni kena power science or not?

    ReplyDelete
  14. im taking actuarial science now.. American degree programme.. ade pape nak tanya bagitau la ..hehe :)

    ReplyDelete
  15. kalau nk buat sains aktuari but lps spm nk ambil asasi bkn diploma . asasi mana yg kene ambil?

    ReplyDelete
  16. just wanna add some information....actuarial science ad kat 4 uni tak silap. UiTM,UM,UKM n USIM,.eventho USIM still baru,x smpai 10 tahun pun lagi.
    and hi !.sy actuarial science student USIM ~~

    ReplyDelete

You can always make a post as a comment to my post,
but don't forget to leave the post's link at here :)