Skip to main content

Sains Aktuari | Actuarial Science

Salam

takda kaitan
Fuhhh. Actuarial Science, dikenalkan kepada aku oleh pemilik myrahamran.blogspot.com waktu aku mula-mula isi 8 pilihan upu. Tapi tak disenaraikan, since aku fikir lebih baik aku buat secara perlahan-lahan. Now, aku dalam program Diploma Kuantitatif Sains, 1 step closer to become an actuarist, aminn.

Owh, kalau ada sesiapa yang termasuk sini daripada carian di search engine, mesti kau orang tengah nak tau sesangat tentang program actuarial science bukan ?



Aku kongsikan pendapat daripada seorang actuarist yang sedang bekerja di luar negara.

Matlamat

Menghasilkan graduan dengan berpengetahuan aktuari, kewangan, statistik dan matematik yang kukuh, 
berkebolehan dalam berfikiran kritikal, menyelesaikan masalah, menyesuaikan diri dalam persekitaran 
yang berpelbagaian dan berkemampuan pembelajaran sepanjang hayat. 



Pendapat beliau

Dipetik daripada infogossip.com - Catched,
*****
Aku cerita secara general saja lah ok since soalan nya general. Nanti bila dah faham, mungkin kau boleh tanya soalan soalan lain and aku boleh jawab dengan lebih detail.

Bila orang tanya Actuarial Science ni memang mengira saja ke? Tak! Kita still kena ambil reading subject. Tapi memang banyak calculations.

Kat Malaysia tak salah aku Actuarial Science memang ada kat 2 uni saja - UKM and UiTM. Tapi UKM memang ramai Cina kat sana and language tak salah aku mereka belajar dalam Bahasa Melayu rasanya. Kat UiTM memang lama dah course ni. Macam Ezamshah yang CEO Commerce Life Assurance tu dari UiTM lah. Sebab Ezamshah pun dari UiTM, tu yang aku tau course ni dah lama kat UiTM. Kalau nak tanya nak masuk mana antara 2 uni kat Malaysia ni... aku reckon kau masuk UiTM. Tapi so far aku rasa mana mana uni kat Malaysia (UKM dengan UiTM) memang tak ada lagi dalam exemption untuk professional exams.

Bila cakap pasal professional exams ni, kalau graduate BSc (Hons) Actuarial Science... kita belum lagi dipanggil sebagai Actuary. Bila keje mungkin cuma boleh jadi Actuarial Exec saja kat life insurance companies. Untuk recognise sebagai Actuary (Associate and Fellowship) kena ambil professional exams. Sama macam Accoutant lah. Kalau ada degree saja tak cukup, kena ambil professional exam untuk jadi kan dia accountant. Untuk Actuarial Science ni, boleh pilih untuk ambil exam sama ada Society of Actuaries (US), Institute of Actuaries (UK), Institute of Actuaries of Australia (Australia), etc. So far kat Malaysia ramai dari 3 ni lah.

Kalau graduate dari overseas i.e. kita buat degree kat UK... kita boleh dapat exemption dari professional body tu straight away. Tak perlu lagi ambil exam. For example, masa kat uni ada belajar subject Mathematical Statistics kan... kalau dapat score B ke atas (ni zaman aku dulu, now aku tak sure macam mana) untuk satu satu paper tu, aku boleh terus apply untuk exemption untuk subject Probability (Exam P) dari SOA atau Insitute of Actuaries UK dia panggil subject Probability and Mathematical Statistics. So... dah tak payah nak ambil professional exam dah. Kalau kita perform masa kat uni, graduate saja first degree dah terus boleh dapat Associate. Tu sebab aku terus buat Master dulu sebab nak dapat exemption untuk Fellowship pulak.

Kalau tengok lah kan, if nak buat exam tu saja memang susah nak pass. Sebab dapat exemptions lah senang nak qualified. Selalu orang ambil satu satu paper tu, kalau first time ambil and terus pass memang kira terror lah orang tu.

So far aku dah cerita pasal professional exam and macam mana nak jadi Actuary. Faham kan?

Aku cerita pula apa kita belajar. Dalam Actuarial Science ni maths and statistical skills memang kena power. Kalau tak... memang tak boleh nak buat. First year tu mungkin tak rasa sangat. Oh ya, jangan expect Actuarial Science ni tak ada langsung reading subjects. Masa first year memang banyak reading subjects sebab kita kena lah tau fundamental dalam life insurance, apa tu general insurance, pension scheme, risk and management, finance and investment, etc. Yang ni semua memang banyak baca. Tapi selalunya ada juga lah calculation subjects yang basic lah macam Mathematical Stats, Calculus and Advance Calculus, Numerical Analysis, etc.

Lepas dah masuk second and third year, ni boleh kata kan semua calculations. Dah mula kena buat Actuarial Maths, Financial Mathematics, Actuarial Modelling and macam macam model lah (masa ni banyak lah jumpa subject modelling. Bukan modelling yang catwalk tu!). And masa ni lah kau akan jumpa banyak giler symbols yang hanya Actuary saja kenal apa makna symbol tu. A double dot angle n lah apa lah. Memang enjoy. And dah sampai level ni nak buat double and triple integrals semua tu dah boleh pejam mata saja lah. Ye lah, dah buat subject Calculus and Advance Calculus kan. Tu sebab Actuary ni kita panggil dia mathematician and juga statistician, sebab kita belajar banyak benda dalam Maths and Stats.

*****

Aku cuma Dip. Quantitative Science, ini cita-cita aku.Actuarist! Aminnn.

Owh ya, pemilik blog Melody Of Life ialah seorang pelajar Actuarial Science UiTM Shah Alam. Mungkin, jika ada soalan apa-apa, boleh diusulkan kepada kakak ni.

Goodluck! :)

ps : Orang cakap actuarist susah dapat, macam nak jadi akauntan. Owh, apa yang senang ? None :D

Popular posts from this blog

Apa Itu GLC

Apa itu GLC ? GLC bermaksud Government Linked Company atau lebih tepat Syarikat Berkaitan/Milik Kerajaan


Maksud | Takrifan GLC


Maksud GLC ? GLC ditakrif sebagai syarikat yang mempunyai objektif komersil yang primer dan kepentingannya dikawal secara langsung oleh Kerajaan Malaysia. Mengawal kepentingan merujuk kepada keupayaan atau kuasa Kerajaan (bukan sekadar peratus pemilikan) untuk melantik anggota Lembaga Pengarah, pengurusan atasan dan membuat keputusan utama terhadap GLC (contohnya, pemberian kontrak, strategi, penstrukturan semula dan pembiayaan, pemerolehan serta pemberhentian pelaburan), sama ada secara langsung atau melalui Syarikat Pelaburan Berkaitan Kerajaan (GLIC).

Apakah syarikat yang dikategorikan sebagai Syarikat Berkaitan Kerajaan (GLC)?
Kategori syarikat berkaitan kerajaan ialah syarikat-syarikat yang berada di bawah kawalan Kerajaan Negeri dan agensi peringkat Negeri masing-masing. Syarikat yang berada di bawah kawalan lansung Kerajaan sebagai agensinya juga termasu…

Formula Pengiraan Sudut Segitiga [Basic]

1. Formula
2. Penerangan Formula
3. Penggunaan Formula

Line and Plane In 3-Dimension | Mathematics Form 4

1. Formula

Seperti yang korang nampak kat atas, tu ialah formula trigonometri versi BM dan versi BI. Ada banyak cara nak ingat formula tu, dan cara yang aku boleh syorkan ialah

Versi BM :   Saya Tak Hafal      Kalau Saya Hafal       Tentu Tak Susah
Versi BI :   Soh  Cah  Toa

Bagi tutorial ni, aku akan gunakan sepenuhnya versi BM.


2. Penerangan Formula
Di mana garisan Tentangan Sebelah dan Hipotenes ?

Ambil Tita (macam lapan tuh) sebagai sudut.

Garisan Tentangan ialah garisan yang bertentangan dengan Tita

Garisan Hipotenes ialah garisan yang bertentangan dengan sudut 90

Garisan Sebelah, ialah garisan bersebelahan dengan Tita





3. Penggunaan Formula




Jika nilai garisan yang diberi (maklumat dari soalan) menunjukkan seperti rajah di sebelah, iaitu mempunyai nilai bagi garisan Tentangan dan garisan Hipotenes. Maka, formula Sin akan digunakan.



Makulumat yang ada, nilai garisan Hipotenes dan S…

Apa Itu Hypothyroidism | Thyroid

Apa itu Hypothyroidism (hipotiroid) ? Hypothyroidism ialah satu keadaan dimana badan kekurangan hormon thyroid akibat daripada kelenjar thyroid (tiroid) yang kurang aktif.

Sedikit penerangan tentang bagaimana Hypothyroidism terjadi dan kaitannya dengan tumbesaran badan (metabolisma) Seperti yang kamu tahu, metabolisma ialah proses yang dilakukan oleh tubuh untuk mengubah apa yang kamu makan dan minum menjadi tenaga. Tenaga ini kemudiannya disalurkan ke seluruh badan samaada untuk pencernaan makanan, bergerak ataupun berehat.
Thyroid ialah satu kelenjar di bahagian halkum yang menggunakan iodine (umumnya berasal dari makanan misalnya laut dan garam) untuk menghasilkan 2 jenis hormon yang penting dalam metabolisma iaitu hormon thyroxine (T4) dan hormon triiodothyronine (T3). 
Bilangan hormon T4 dan T3 di dalam badan masing-masing ialah 99% dan 1%, tetapi hormon yang penting untuk badan ialah T3. Walaupun begitu, semasa di dalam badan, T4 akan ditukarkan menjadi T3 dari semasa ke semasa b…