Fastival Songkran | Pesta Air Thailand

Sukakan air ? Teringin bermain air beramai-ramai ? Fastival Songkran dan juga dikenali sebagai Pesta Air Thailand ialah satu fastival yang tidak patut kamu lepaskan.

Untuk setiap tahun pada 13 April hingga 15 April, Pesta Air akan berlansung di dalam negera Thailand - selalunya di kawasan-kawasan bandar, atau ramai orang.

Dan untuk tahun ini, 2012, 13 April jatuh pada hari Jumaat dan pesta ini tamat pada hari Ahad.

Fastival Songkran | Pesta Air Thailand
Keadaan sebenar lebih meriah dari ini
Songkran, ialah daripada perkataan sanskrit songkrati yang bermaksud, perubahan matahari daripada satu zodiak ke zodiak yang lain. Songkran, ialah sebuah pesta yang meraikan kedatangan tahun matahari yang baru dan juga satu fastival yang penting bagi masyarakat Thailand - Tahun Baru Thailand
  • Mahasongkran - Akhir tahun lama - hari pertama
  • Wan Nao - Hari selepas Mahasongkran - hari kedua
  • Wan Thaloeng Sok - Permulaan tahun baru - hari ketiga
Bangkok, Thailand

Untuk yang teringin pergi ke pesta air ni, prosedur biasa yang kamu perlu lalui - sempadan negara - urusan imegresan.

Bagi yang lahir (*I.C.) ialah di negeri-negeri sempadan Thailand - Perlis, Kelantang, Kedah dan Perak, kamu boleh dapatkan Pas Sempadan (border) yang berharga RM10 untuk 6 bulan.

Bagi negeri lain, maaf, hanya passport sahaja untuk kamu :p


Here is some tips when you were there

  • Pertama sekali, jikalau kamu berada di Thailand semasa fastival ini berlansung, jangan marah jika ada orang meyimbah air kepada kamu, atau kamu terpaksa berhadapan dengan beratus-ratus orang lain yang mungkin akan lakukan hal yang sama terhadap kamu.
  • Kalau kamu perempuan, elakkan memakai pakaian yang menyerlahkan bentuk badan, Baju putih dan baju yang koler besar tuh *apa eh ?. Orang Thailand memang tidak kisah, tetapi, orang-orang muda akan mengambil kesempatan untuk mencabul kamu kemudian.
  • Ingat, fastival ini ialah untuk menikmati keseronokan, jadi, keep cool, and get ready for the next shot of water/bucket of it hit your face/water slam from above.
  • Jangan dedahkan dokumen penting/barang berharga kepada air, seeloknya buat salinan atau simpan kemas di dalam plastik.
  • Jalan-jalan kecil akan dipenuhi orang ramai, jadi, just guna jalan utama jika keluar dengan kenderaan, dan pastikan kereta berkunci jika berhenti, as these Fastivalaiors can't see dried person, even if you are in the car - they will get you. haha.
Next, fikirkan apa yang penting dan tidak penting untuk join pesta air. Jangan la pakai baju kahwin, haha!


ps : aku akan pergi this Saturday! or Sunday. Errr, maybe both. :p
Haaaaa, Can't wait.

Popular posts from this blog

Apa Itu GLC

Formula Pengiraan Sudut Segitiga [Basic]

Apa Itu Hypothyroidism | Thyroid