Skip to main content

Fastival Songkran | Pesta Air Thailand

Sukakan air ? Teringin bermain air beramai-ramai ? Fastival Songkran dan juga dikenali sebagai Pesta Air Thailand ialah satu fastival yang tidak patut kamu lepaskan.

Untuk setiap tahun pada 13 April hingga 15 April, Pesta Air akan berlansung di dalam negera Thailand - selalunya di kawasan-kawasan bandar, atau ramai orang.

Dan untuk tahun ini, 2012, 13 April jatuh pada hari Jumaat dan pesta ini tamat pada hari Ahad.

Fastival Songkran | Pesta Air Thailand
Keadaan sebenar lebih meriah dari ini
Songkran, ialah daripada perkataan sanskrit songkrati yang bermaksud, perubahan matahari daripada satu zodiak ke zodiak yang lain. Songkran, ialah sebuah pesta yang meraikan kedatangan tahun matahari yang baru dan juga satu fastival yang penting bagi masyarakat Thailand - Tahun Baru Thailand
  • Mahasongkran - Akhir tahun lama - hari pertama
  • Wan Nao - Hari selepas Mahasongkran - hari kedua
  • Wan Thaloeng Sok - Permulaan tahun baru - hari ketiga
Bangkok, Thailand

Untuk yang teringin pergi ke pesta air ni, prosedur biasa yang kamu perlu lalui - sempadan negara - urusan imegresan.

Bagi yang lahir (*I.C.) ialah di negeri-negeri sempadan Thailand - Perlis, Kelantang, Kedah dan Perak, kamu boleh dapatkan Pas Sempadan (border) yang berharga RM10 untuk 6 bulan.

Bagi negeri lain, maaf, hanya passport sahaja untuk kamu :p


Here is some tips when you were there

  • Pertama sekali, jikalau kamu berada di Thailand semasa fastival ini berlansung, jangan marah jika ada orang meyimbah air kepada kamu, atau kamu terpaksa berhadapan dengan beratus-ratus orang lain yang mungkin akan lakukan hal yang sama terhadap kamu.
  • Kalau kamu perempuan, elakkan memakai pakaian yang menyerlahkan bentuk badan, Baju putih dan baju yang koler besar tuh *apa eh ?. Orang Thailand memang tidak kisah, tetapi, orang-orang muda akan mengambil kesempatan untuk mencabul kamu kemudian.
  • Ingat, fastival ini ialah untuk menikmati keseronokan, jadi, keep cool, and get ready for the next shot of water/bucket of it hit your face/water slam from above.
  • Jangan dedahkan dokumen penting/barang berharga kepada air, seeloknya buat salinan atau simpan kemas di dalam plastik.
  • Jalan-jalan kecil akan dipenuhi orang ramai, jadi, just guna jalan utama jika keluar dengan kenderaan, dan pastikan kereta berkunci jika berhenti, as these Fastivalaiors can't see dried person, even if you are in the car - they will get you. haha.
Next, fikirkan apa yang penting dan tidak penting untuk join pesta air. Jangan la pakai baju kahwin, haha!


ps : aku akan pergi this Saturday! or Sunday. Errr, maybe both. :p
Haaaaa, Can't wait.

Popular posts from this blog

Apa Itu GLC

Apa itu GLC ? GLC bermaksud Government Linked Company atau lebih tepat Syarikat Berkaitan/Milik Kerajaan


Maksud | Takrifan GLC


Maksud GLC ? GLC ditakrif sebagai syarikat yang mempunyai objektif komersil yang primer dan kepentingannya dikawal secara langsung oleh Kerajaan Malaysia. Mengawal kepentingan merujuk kepada keupayaan atau kuasa Kerajaan (bukan sekadar peratus pemilikan) untuk melantik anggota Lembaga Pengarah, pengurusan atasan dan membuat keputusan utama terhadap GLC (contohnya, pemberian kontrak, strategi, penstrukturan semula dan pembiayaan, pemerolehan serta pemberhentian pelaburan), sama ada secara langsung atau melalui Syarikat Pelaburan Berkaitan Kerajaan (GLIC).

Apakah syarikat yang dikategorikan sebagai Syarikat Berkaitan Kerajaan (GLC)?
Kategori syarikat berkaitan kerajaan ialah syarikat-syarikat yang berada di bawah kawalan Kerajaan Negeri dan agensi peringkat Negeri masing-masing. Syarikat yang berada di bawah kawalan lansung Kerajaan sebagai agensinya juga termasu…

Formula Pengiraan Sudut Segitiga [Basic]

1. Formula
2. Penerangan Formula
3. Penggunaan Formula

Line and Plane In 3-Dimension | Mathematics Form 4

1. Formula

Seperti yang korang nampak kat atas, tu ialah formula trigonometri versi BM dan versi BI. Ada banyak cara nak ingat formula tu, dan cara yang aku boleh syorkan ialah

Versi BM :   Saya Tak Hafal      Kalau Saya Hafal       Tentu Tak Susah
Versi BI :   Soh  Cah  Toa

Bagi tutorial ni, aku akan gunakan sepenuhnya versi BM.


2. Penerangan Formula
Di mana garisan Tentangan Sebelah dan Hipotenes ?

Ambil Tita (macam lapan tuh) sebagai sudut.

Garisan Tentangan ialah garisan yang bertentangan dengan Tita

Garisan Hipotenes ialah garisan yang bertentangan dengan sudut 90

Garisan Sebelah, ialah garisan bersebelahan dengan Tita





3. Penggunaan Formula




Jika nilai garisan yang diberi (maklumat dari soalan) menunjukkan seperti rajah di sebelah, iaitu mempunyai nilai bagi garisan Tentangan dan garisan Hipotenes. Maka, formula Sin akan digunakan.



Makulumat yang ada, nilai garisan Hipotenes dan S…

Apa Itu Hypothyroidism | Thyroid

Apa itu Hypothyroidism (hipotiroid) ? Hypothyroidism ialah satu keadaan dimana badan kekurangan hormon thyroid akibat daripada kelenjar thyroid (tiroid) yang kurang aktif.

Sedikit penerangan tentang bagaimana Hypothyroidism terjadi dan kaitannya dengan tumbesaran badan (metabolisma) Seperti yang kamu tahu, metabolisma ialah proses yang dilakukan oleh tubuh untuk mengubah apa yang kamu makan dan minum menjadi tenaga. Tenaga ini kemudiannya disalurkan ke seluruh badan samaada untuk pencernaan makanan, bergerak ataupun berehat.
Thyroid ialah satu kelenjar di bahagian halkum yang menggunakan iodine (umumnya berasal dari makanan misalnya laut dan garam) untuk menghasilkan 2 jenis hormon yang penting dalam metabolisma iaitu hormon thyroxine (T4) dan hormon triiodothyronine (T3). 
Bilangan hormon T4 dan T3 di dalam badan masing-masing ialah 99% dan 1%, tetapi hormon yang penting untuk badan ialah T3. Walaupun begitu, semasa di dalam badan, T4 akan ditukarkan menjadi T3 dari semasa ke semasa b…