Posts

Showing posts from May, 2012

Percaya ? Pistanthrophobia ?

Image
Pistanthrophobia ? Pernah dengar perkataan urban tu ? Ini contoh situasi yang mengakibatkan Pistanthrophobia antara si Amin dan si Baini.

Salam. 
Amin dan Baini berkawan/couple, ; aku ambil contoh couple lah senang. Mereka berdua bergaduh, gaduh dan gaduh tentang masalah mereka.
Then one day,
Amin : "Baini, I have something to talk about with you hmm to tell you actually."
Baini : "Hang tak payah speaking dengan aku, cakap apa benda."
Amin : "Harap kau dengar sampai habis apa yang aku nak gitau ni eh"
Baini : "Hey, kalau aku boleh charge masa aku dengan hang, aku dah charge paling mahal tau tak, cepat lah!"
Amin : "Baini, sebenarnya hari Isnin hari tuh aku tak dapat keluar dengan kau sebab aku keluar tengok wayang."
Baini : "Jadi ?"
Amin : "Sabarlah, tak habis lagi. Dengar sampai habis ?" *Baini angguk then bagi signal kepala suruh teruskan
"Selasa, aku tak sakit perut pun, aku tak teman ayah aku ke hospital pun, aku …

[VIDEO] Perasmian MSSM Olahraga 2012 Perlis

Image
Kejohanan Olahraga MSSM 2012 kali ini menjadikan Perlis, negeri terkecil di Malaysia sebagai tuan rumah. Kejohanan ini dirasmikan oleh Duli Yang Teramat Mulia Syed Faizuddin Putra Jamalullail Raja Muda Perlis dengan memukul ka'kong (kakkong) dan kemudian pukulan diikuti oleh 10 000 lebih pelajar.
Ka'kong ialah sejenis alat muzik yang diperbuat daripada buluh dan pemalunya juga diperbuat daripada buluh. Boleh cari di google.
Bersempena dengan majlis perasmian kejohanan ini, satu rekod baru (Malaysia Book Of Records) telah tercipta, iaitu lebih daripada 10 000 pemain ka'kong memainkannya pada masa yang sama, tempat yang sama dengan rentak yang sama. *Di samping menyambut keputeraan DYTM Raja Muda Perlis.
Enaf with the buletin type of writing. haha.
Persembahan MSSM Olahraga 2012 Perlis Dah nama negeri terkecil, stadium pun kecil-kecil saja, well, Perlis mengamalkan sikap bersederhana, secara confirm stadium akan penuh. So, start dari pukul 7 aku dah ada sana, dan ya …

Believe and love ?

Assalamualaikum

Im now is 19. My life kinda evolves around computers, less people, less new experiences, less touring and less thinking (most of the time I just playing fantasize ). Much of math ah I think -.-

After 19 years of my life, just today i realized, something that I have never seen before.

Believe is a subjective. Not an option nor an objective. You can said that you believe,your heart and your mind said it too, but just your actions will shows either you were believing or not.

When “I trust you” being said, that might means “I give you something important for you or myself to hold on, and lets see either you worth for it or not” or “please don’t disappoint me anymore”.

Someone might shows ‘awww, thank you so much!’ after hearing that comfortable words. Others might be ‘hmm, I wonder is he telling the truth or not’

Might. There is no such words to use to describe the highest believe from someone to another. Only afterward actions that counts.

But, this is weird. Freaking weird. Mys…

UiTM Arau - Gambar

Image
Gambar UiTM Arau ? Ada orang luar negeri Perlis, yang tidak pernah nampak macam mana rupa UiTM Arau. Ada juga yang menolak tawaran sambung belajar di UiTM Arau kerana takut bosan, terperuk, tiada-apa, dan paling menjadi sebutan McD dan wayang takde lerrrr. K fine.

So, semalam aku round-round UiTM sambil bawa kamera kecik snap sambil atas moto, lansung tak turun moto ok. Malu. Maaf kalau kualiti kurang best. Ada juga gambar yang aku cilok dari encik Google.
Sebelum tu, ini ialah gambaran kasar UiTM Arau yang lama yang diambil dari satelit - VIEW Sila jangan tutup as aku snap gambar sambil round-round, so nanti aku terang gambar match up dengan gambar satelit tuh.
Gambar UiTM Arau UiTM Arau ada dua gate, satu gate A dan lagi satu gate yang baru, gate B. Aku mula snap dari gate A.
Update : Maaf, aku snap gambar ikut dan saja.
Di setiap gambar ada caption. Di kiri simbol '|' ialah nama panggilan@nama sebenar, manakala di bahagian kanan simbol tersebut ialah match up dalam gambar …

Sains Kuantitatif - Soalan Jawapan

Image
Perbualan 1
*****
Questioner ; hi, saya nak tnya mengenai sains kuantitatif, sbb saya pun dapt twaran course ni di uitm arau.  saya nak tnya betul ke course ni tak jamin masa hadapan lpastu last2 jadi cikgu?  lpastu kalau blajar course ni, degree boleh sambung ape? akaun? sains aktuari? saya pun tgh bingung sbb mak saya sruh saya pergi matriks buat akaun.  technically course ni menjamin masa depan tak? thank you(:

Aimanayie | Just a Personal Blog ; Hi there. betul ke tidak course ni menjamin masa hadapan ? secara umumnya, bergantung kepada rezeki. Tapi, saya sendiri boleh cakap, yes, memang agak tidak menjamin di Malaysia 
tapi wait. bila dah sambung degree, peluang tu makin banyak.
dalam sains kuantitatif, kita belajar apa yang budak2 course lain belajar. tapi kita still lebih kepada matematik dan statistic *forgot to mention in the post 
dalam degree, boleh sambung actuarial, perakaunan, perbankan, ekonomi, statistic, kpli - pendidikan ijazah, dan lain-lain yg saya kurang tahu.
beza ak…

Jawatan Kosong Kerajaan Dan Swasta

Image
Jawatan kosong kerajaan ? Jawatan kosong swasta ? Jawatan kosong dalam bidan perbankan ? Jawatan kosong badan berkanun ? Jawatan kosong di Singapura, Indonesia dan Australia ? Jawatan kosong mengikut negeri di Malaysia ?
Maklumat lanjut sila layari - Website Jawatan Kosong Kerajaan dan Swasta - www.careeron9.com

Jawatan Kosong Swasta Berikut ialah antara maklumat yang terdapat di dalam www.careeron9.com
Jawatan Kosong Sime Darby Mei 2012 (SIME DARBY MANAGEMENT APPRENTICESHIP PROGRAMME) Requirements
- Malaysian aged 27 years and below
- Degree holder with a CGPA of 3.00 and above or Second Class Upper
- Unemployed for at least 6 months after graduation and not more than 2 years
Has not participated in other similar apprenticeships or internships at other companies before

RELEVANT FIELD OF STUDIES

-Business Studies
-Engineering
-Science & Technology
-Other Courses
Agronomy, Architecture, Information Technology, Legal, Mass Communication, Transportation & Logistic,…

Penggunaan Hubpages.com

Image
Apa Itu Hubpages ? Hubpages.com ialah salah satu platform penulisan seperti blogger.com dan wordpress.com.
Dicipta pada tahun 2006 oleh Hummer Winblad dengan kos anggaran 2 juta dollar.
Sekarang, ia antara 50 website yang paling kerap dikunjungi di US dan antara 200 paling kerap dikunjungi di dunia.
Artikel yang ditulis di hubpages ianya dipanggil sebagai Hub, dan penulis dipanggil sebagai Hubber.

Macam Mana Hubpages Digunakan ? Penulisan Hubpages hanya terhad kepada penulisan artikel Bahasa Enggeris. Penulis perlu memastikan tiada kesilapan dari segi ejaan, tatabahasa dan ianya mestilah sesuatu yang unik untuk mendapat markah artikel yang baik dan tidak ditendang oleh Hubpages sendiri..
Hubpages juga memantau setiap artikel yang telah disiapkan. Jika berlaku sebarang kesilapan atau masalah, hubpages akan senaraikan mengikut masalah mengikut yang berikut, broken links, missing summary, contains violations, needs revision dan irrevocable.
Paparan Hub Seperti wordpress.com, hubber d…

The Oatmeal - Bila Aku Bosan

Image
Bila aku bosan Bila aku bosan, apa aku buat ? Bagi someone yang dah terbiasa dengan internet macam aku, kalau dah tak ada apa yang hendak dibuat, memang buka laptop dan online.

But hey, online pun kadang-kadang bosan jugak. So, next, apa aku buat dengan internet ?

Next mestilah Youtube. Aku check mana-mana channel yang aku dah subcribe yang ada update tapi aku belum tengok lagi, macam SciSchow dan Vsauce. Kalau tak ada update, then kemudian barulah aku blogwalking ke website-website yang aku gemar stalk. hehe

Salah satunya ialah The Oatmeal.

TheOatmeal.com




The Oatmeal ialah website yang bersifat lawak. Lawak dia kadang-kadang kasar la jugak, but still lawak.

Ada tambahan dalam website tuh, selain blog admin, kuiz-kuiz yang menarik, dan yang menjadi tunjang website tersebut ialah komik.

Komik dia, cakap kau, sangatlah lawak dan memang tak bosan kalau hari ni dah baca, esok baca lagi.

Dalam komik dia lak, ada macam-macam jenis. Antara yang aku suka The Bobcats dan Grammar Comics