Posts

Showing posts from June, 2012

Kenapa Mesti Score A ?

Image
Kenapa mesti guna portal tuisyen online Score A  ? Kenapa ?
Daripada aku tingkatan 3 hinggalah tingkatan 5, setiap bulan ayah aku sediakan kemudahan pembelajaran secara internet macam tu, walaupun perlu keluarkan bayaran yang mahal untuk setiap bulan. Hasilnya ? Ya, kalau aku bukan seorang yang main-main dan tahu apa pentingnya keputusan peperiksaan, aku pasti boleh cemerlang dengan bantuan Portal Tuisyen Online Skor A. 

Aku tidak nafikan, Portal Tuisyen Online Skor A memang sangat berkesan. Bukan hendak kipas bontot or promote skor a, tapi aku nyatakan apa yang benar dan aku dah lalui.
TAPI. Maaf, aku teringin pulak nak guna warna merah.
Pada awal sem pertama aku masuk ke UiTM, aku dengar dan dengar dan dengar tentang satu Program Usahawan Skor A yang dimana dapat membantu pelajar mendapatkan sedikit sumber rezeki walaupun masih belajar. Dan, di pertengahan sem pertama, 11 Oktober 2011 aku telah menulis satu post bertajuk Program Score A SCAM.
Dan hari ini, lebih kurang sejam yang lepa…

Siapa Itu Kumi Yamashita ?

Image
Kumi Yamashita, seorang seniman yang terkenal dengan seni-seni beliau yang diluar kotak fikiran manusia.
Lahir di Jepun dan sekarang sedang bekerja dan menetap di New York.
Antara seni beliau yang terkenal ialah seni cahaya dan bayang, gesekan, buruj (sambungan tali pada paku-paku), carek kain dan juga beberapa jenis yang lain.



Sedikit Biografi Kumi Yamashita Education 1999 MFA Glasgow School of Art, Glasgow, UK
1994 BFA Cornish College of the Arts, Washington, USA
Lectures / Visiting Artist 2003 Artist talk at Mimar Sinan Universitasi, Istanbul, Turkey
2003 Artist talk at Institut architectura, Juarez, Mexico
2002 Visiting artist at University of Minnesota, Minnesota, USA
2002 Lecturer at University of Texas at El Paso, Texas, USA
2001 Volunteer art instructor at Chaves County Juvenile Detention Center, New Mexico, USA

Awards / Grants 2009 Year in Review 2009, Public Art Network (PAN), Americans for the Arts, USA
2003 The Pollock and Krasner Foundation, New York, USA
2000 Kirin…

Apa itu SEO : Untuk Newbie

Image
Apa itu SEO ? Boleh dapat apa dengan SEO ? Di mana hendak belajar SEO ?

Kebanyakkan blogger yang suka share tutorial, mendapatkan trafik yang tinggi, berniaga menggunakan blog, dan blogger usahawan tahu tentang perkataan SEO dan apa kegunaannya dalam dunia blogging dan internet.

SEO ialah singkatan kepada Search Engine Optimizing yang terdiri daripada 2 jenis, On Page dan Off Page.

Kamu tidak tahu apa-apa tentang SEO ? Apa itu On Page dan Off Page ?


Apa itu SEO Cuba buka google dan kemudian cuba search 'nota matematik tambahan tingkatan 4' / 'nota kimia tingkatan 4'. Kamu dapat lihat post yang aku tulis berada di kedudukan teratas bukan ?


nota matematik tambahan tingkatan 4 daripada 52 000 post, berada di tangga pertamanota kimia tingkatan 4 daripada 158 000 post, berada di tangga pertama

Bermula daripada cara penulisan, bilangan pembaca, seberapa lama mereka di blog, berat blog, ping-ing, dan bilangan social network votes - like, tweet, plus 1, semua ini mempengaruhi…

Perigi Dan Timba ?

Image
Perigi dan Timba ?
Daripada tajuk pun korang dah boleh agak apa isi post ini kan ? Yes, berkaitan dengan sejarah perigi dan kegunaan timba. Lol joke. Said someone to me ; kalau fikir terlalu sirius boleh rosakkan keadaan dan benda yang kecik pun kadang-kadang boleh jadi besaq.   Perigi mencari timba or timba mencari perigi ? Disinonimkan perigi sebagai perempuan manakala timba sebagai lelaki. Peribahasa perigi mencari timba seperti sesuatu yang sepatutnya tidak dan salah kalau ianya berlaku. Secara logiknya, mustahil perigi yang tertanam dalam tanah boleh bergerak gerak mencari timba bukan ?
Ya, secara logiknya begitu, tapi, peribahasa itu hanya digunakan secara betul didalam kontesk perhubungan hanya untuk perkahwinan.
Sebelum berlansungnya kahwin, didahulukan janji antara dua keluarga pihak lelaki dan perempuan berkenaan tarikh berlansungnya perkahwinan (tunang) yang dimulakan dengan bertanya tentang status si perempuan oleh keluarga lelaki/lelaki itu sendiri (merisik).
Disini barula…

Jadual National Open Softball Championship 2012

Image
ING 38th National Open Softball Championship 2012
Perlawanan terbuka sofbol kebangsaan yang ditaja oleh syarikat ING Insurance Berhad Malaysia akan berlansung selama 4 hari di Ipoh Perak. Berikut ialah jadual perlawanan sepanjang 4 hari tersebut.
TARIKH/MASA6/28/2012KhamisKUM.BIL.GEL.KAT.PASUKAN8.00 amA1D1LPerak 'A'lwnTerengganu 'A'B2D2LMSP TitanlwnP. PinangC3D3LBruneilwnTerengganu LighterD4D4LPahanglwnKuala Lumpur 'A'9.30 amE5D2WTerengganulwnKuala Lumpur 'B' F6D3WP. PinanglwnPerlisG7D4WMelakalwnKuala Lumpur 'A'11.00 amA8D1LMASUMlwnKuala Lumpur 'B' B9D2LMelakalwnPerlisC10D3LJohor 'B'lwnSelangor 'A'D11D4LSarawaklwnJohor12.30 pmE12D2WBruneilwnPerakF13D3WMSPlwnSelangorG14D4WSarawaklwnMASUM

MDS : Majlis Destini Siswa ?

Image
Sudah 2 minggu selepas tamat MDS (Majlis Destini Siswa) untuk sesi pengambilan pertama bulan Jun 2012. Lihat pelajar-pelajar baru, dengan pakaian rasmi mereka ; lelaki berbaju kemeja putih seluar slack hitam tie uitm, perempuan pula baju kebaya ? putih dan tudung unggu, teringat pula waktu MDS aku dulu.


Pengalaman MDS Mula dari hari pertama sampai, start saja program MDS, terus macam jadi pelapis askar. Disiplin semua, masa kena tepat, jalan baris baik-baik yang panjang, dijerkah, disergah, dah jadi macam menyesal pula datang hari pendaftaran tu.
Sepanjang MDS berlansung, selain dapat kenal selok belok UiTM Arau yang agak besar, kami diajar dan ditunjukkan betapa beruntungnya dilahirkan sebagai anak melayu dan ditambah pula nasib atau takdir yang baik kerana dapat menjadi sebahagian warga UiTM. Jika dibandingkan dengan anak-anak bangsa lain, anak melayu lahir di bumi melayu yang bertuah yang mengambil berat tentang perihal dan nasib anak bangsa.
Patriotic value is there you s…

Apa Itu Leptospirosis

Image
Apa Itu Leptospirosis ? Leptospirosis ialah penyakit berjangkit yang berpunca daripada bakteria spirochaete. Penyakit ini tersebar di kalangan haiwan mamalia dengan medium bahan buangan haiwan yang telah dijangkiti ; air kencing atau tahi.
Bakteria spirochaete yang membiak di dalam badan/bahan buangan kemudian menjadi bakteria leptospiro yang dapat membawa maut kepada yang terjangkit - kes paling buruk.
Air dan tanah yang terdedah kepada bakteria leptospiro dapat menjadikan manusia sebagai perumah melalui mata, mulut, hidung, kulit yang rosak, luka dan juga kemaluan.
Penyakit ini jarang berpindah daripada manusia ke manusia kecuali aktiviti menyusukan anak, ataupun menjangkiti anak di dalam kandungan.
3 faktor utama dijangkiti penyakit ini. Pendedahan di tempat kerja - petani, pesawah, doktor haiwan, dan tenteraAktiviti rekreasi - mandi sungai, berkayak, dan jelajah hutanPendedahan di rumah - ternakan yang dijangkitit, sistem tadahan air hujan, dan tikus yang dijangkiti
Gejala  Gejal…

Kawan ?

Image
Orang cakap, kawan yang akan ada waktu hendak luah
Orang cakap, kawan yang akan pinjamkan bahu time hendak menangis
Orang cakap, jagalah kawan, sememangnya kawan yang membantu waktu susah
Orang cakap, lawan jangan dicari, kawan biar terdetik muncul sendiri

Orang cakap, kawan, ialah penyeri hidup


Ibu bapa ialah kawan yang paling baik, tak kira macam mana sekalipun, mereka sentiasa ada dengan kita, sentiasa jaga kita, sentiasa didik kita. Dari kecil, sampai lah sekarang.

Pasangan yang baik juga sepatutnya ialah kawan yang baik. Dapat membantu waktu susah, mendengar masalah, dan cuba untuk selesaikan bersama-sama.

Kawan yang baik susah nak dapat.

Tapi, hidup ada cabaran, masalah pasti datang. Tak kisah dengan ibu bapa, pasangan ataupun kawan, tak ada yang terkecuali.

Dengan pasangan yang aku maksudkan suami isteri ataupun pelatih mungkin sedang menanamkan sikap bertolak ansur, saling mendengar, menyelesaikan masalah bersama, dan tidak cuba lari dari masalah.

Dengan ibu bapa, mungkin tak ram…

Keputusan Cabaran SEO Lelaki Kacak

Image
Bermula pada 14 March 2012, Cabaran SEO untuk kata kunci 'Lelaki Kacak' dibuka untuk semua blogger dan webmaster oleh admin earncent.com @Titan.
Semalam, 15 Jun 2012 ialah tarikh penutup dan pengadilan untuk siapa yang bakal menang hadiah yang telah di senaraikan juga boleh dikatakan mempunyai kekuatan/pengetahuan dan pengaplikasian SEO yang berkesan ; senarai hadiah Hadiah untuk Cabaran SEO Lelaki Kacak: 1. RM500 + 1 set Buku Rakasa Misai dan Jambul Alif dari Contengconteng.com + Pendrive 8GB + Pakej Backlinks + Review dan 1 slot banner 125x125 selama 1 tahun dari Bluedianthus.com + lukisan potret vektor digital dari Jomtonton.net + domain dan hosting dari Netkl (RM60) dari Bukitbesi + Pakej iklan 200x80 dariRadhio + Pakej iklan 468x60 dari Cikgu Dahlia + Novel Sayang Cikgu Ketat-ketat dari Mrs.Yie 2. RM300 + Pendrive 8GB + Pakej Backlinks + lukisan potret vektor digital dariJomtonton.net + Pakej iklan 200x80 dari Radhio + Pakej iklan Teks dari Cikgu Dahlia+ Pakej iklan 125…

Perjalanan Hari Ini

Dari hilir hingga ke muara
Setiap masa telinga kecilku terdengar suara
Sayup. Sayup. Meminta tolong

Aku kenal suara itu
Aku faham suara itu
Ya. Suara hati kecil yang sedang meronta
Meronta, merayu 
minta untuk dilepaskan dari kotak kaca yang sedang memenjara

Dari hilir hingga ke muara
Ramai orang yang aku temui, yang aku ajak bersembang
Tiap kali, tiap kali itu, hati kecil menjerit kuat
Seperti orang pekak boleh terdegar

Apa mereka tidak dengar ?
Apa mereka tidak sedar ?
Apa mereka tidak peduli ?

Senyum, penjara kaca setiap hati.

Helping Hand ?

Image
Jumaat

Kawan : "Zed, japg pukul 8 pagi jemput aku nah kat stesen bus."

Zed : "Ok, bila dah nak sampai contact, aku boleh gerak awal."

5 petang


Kawan : "Zed, hehe, ktm pukul 4.30, boleh tak ?"

Zed : "InsyaAllah, contact lagi eh nanti. Ye ?"

8 malam


Kawan : "Zed, bosan la kat kolej ni, lapar pon ada jugak, jom keluar makan,"

Zed : "Makan ? Ok, tunggu jap eh, ada orang ikut ?"

Kawan : "Campur kau 4 orang. Boleh ?"

Zed : "Orait. Tunggu kat kolej tu diam-diam. Nanti sampai aku text."


For straight 3 days from Jumaat sampailah Ahad, situasi kat atas ni asyik berulang ke atas Zed. Then, entah dari mana, Zed dapat teguran,

Penegur : "Zed, aku tengok kau ni macam dah kena guna ja. Kejap-kejap keluar jemput orang. Jangan la ikut telunjuk orang sangat, bukannya transport awam kat luar tu tak ada. Hidup kena ada pendirian Zed."

*****


Adakah tolong orang kerap sangat macam tu dianggap ikut telunjuk ? Kena guna ? …

Kedudukan Lelaki Kacak - Contest SEO

Image
Kedudukan semasa - 8/6/2012 - keyword 'Lelaki Kacak' untuk contest SEO yang dianjurkan oleh Titan admin earncent.com ialah seperti berikut ;

Kedudukan ini diambil menggunakan laptop acer yang tidak pernah menggunakan kata kunci 'Lelaki Kacak' di google.com.my dan cookies google chrome juga aku bersihkan.

1 - Artis Lelaki Kacak Bermisai
2 - Lelaki Kacak — Blogger Malaysia Menyahut Cabaran SEO 2012
3 - LELAKI KACAK MALAYSIA - YastroOnLine
4 - SIAPAKAH LELAKI KACAK 2012
5 - Lelaki Kacak — Azyani
6 - Bila Lelaki Kacak Memberi Nasihat | Bukit Besi Blog
7 - Lelaki Kacak - azri.my
8 - LELAKI KACAK - JoSrEvAlUtIoN!!
9 - Lelaki Kacak Pelindung Wanita — Blog Mohd Isa
10 - LELAKI KACAK MALAYSIA - Azmanisma.com

Ini ialah bukti kedudukan 1 hingga 5 yang diambil hari ini - 8 / 6 / 2012

Contest SEO ini berjalan selama 3 bulan, dan tinggal lagi 2 minggu sebelum tarikh tutup penyertaan dan juga tarikh pemenang ditentukan, pada 15 dan 16 Jun. Bagi yang hendak menyertai dalam masa 2 ming…

Kenapa Lelaki Suka Dota ?

Image
Kenapa lelaki suka dota ? Persoalan yang sering menjadi tanda tanya di dalam fikiran kaum-kaum hawa.
Ada yang bergaduh sebelum tidur tak kurang yang perempuan terasa kurang dihargai dek kurang layanan dan mungkin lebih teruk, berpisah, hanya kerana Dota.
Dota ni game apa ? Shortly aku cerita ; - you can skip reading this section
*****
Dota, ialah singakatan kepada Defense of The Ancient. Pemain akan bermula permainan dengan memilih hero@karakter yang ingin digunakan sepanjang 1 permainan. Permainan ini seperti satu kehidupan, kalau hendak survive dan menang permainan, perlukan strategi. Strategi paling basic, farm duit@gold dan levelling hero yang mana max level ialah 25. 
Dengan duit, barang-barang yang lebih kuat dapat dipakai, dan dengan level, skill hero dapat ditingkatkan.
Di dalam permainan, terdapat 2 kumpulan, Sentinel dan Scourge, max 1 kumpulan selalunya ialah 5 pemain, so total up 1 permainan memerlukan 10 orang maximum *selalunya. 10 orang di dalam 1 permainan yang mempuny…

Microsoft Windows 8

Image
Microsoft Windows 8 Release Preview

Aku dah mencuba Windows 8 ni, dan bagi aku ianya sangat osem! User interface metro like (boxes), aplikasi-aplikasi yang menarik, dan menyenangkan mata memandang.
First day using windows 8 Release Preview "Woahh. Best gila, smart dohh", kelik app tu, kelik app ni, try app tu, try app ni. Connect Facebook dengan aplikasi People, boleh view facebook dari situ but in not-facebook-like design. Remove aplikasi yang tak guna di ruang Start, sehingga tinggal macam gambar di bawah. Yang penting sahaja tinggal.
Just a complete 2 hours playing and figuring out how the hell to use this new Windows.
Dan yang paling best. "Where the hell is START button and how the f**king sh*t I want to Shut Down ?"

Second day Connect Windows Live Messenger (WLM) dengan Windows 8, termasuk juga MSN yang lama gila tak buka. Then suddenly, facebook chat kena ceroboh bot automatic chat yang datang dari MSN. Ok, 2 hours spent hanya untuk buang bot tu semula. Gelaba…