Skip to main content

Helping Hand ?

Helping Hand
Jumaat

Kawan : "Zed, japg pukul 8 pagi jemput aku nah kat stesen bus."

Zed : "Ok, bila dah nak sampai contact, aku boleh gerak awal."

5 petang


Kawan : "Zed, hehe, ktm pukul 4.30, boleh tak ?"

Zed : "InsyaAllah, contact lagi eh nanti. Ye ?"

8 malam


Kawan : "Zed, bosan la kat kolej ni, lapar pon ada jugak, jom keluar makan,"

Zed : "Makan ? Ok, tunggu jap eh, ada orang ikut ?"

Kawan : "Campur kau 4 orang. Boleh ?"

Zed : "Orait. Tunggu kat kolej tu diam-diam. Nanti sampai aku text."


For straight 3 days from Jumaat sampailah Ahad, situasi kat atas ni asyik berulang ke atas Zed. Then, entah dari mana, Zed dapat teguran,

Penegur : "Zed, aku tengok kau ni macam dah kena guna ja. Kejap-kejap keluar jemput orang. Jangan la ikut telunjuk orang sangat, bukannya transport awam kat luar tu tak ada. Hidup kena ada pendirian Zed."

*****

Aimanayie | Just a Personal Blog


Adakah tolong orang kerap sangat macam tu dianggap ikut telunjuk ? Kena guna ? Aku tak tahu apa yang tidak bestnya bila dapat tolong orang, tapi bagi aku yang bestnya is dapat buatkan kita dihargai, dihormati, dan yes, bila dah ikhlas, secara confirm perasaan happy akan menyusul.

Aku tak faham apa yang penegur tu cuba sampaikan. Is it wrong ? I wonder.


ps : Sem baru dah bermula! Part 3, please be nice with me :D

Popular posts from this blog

Apa Itu GLC

Apa itu GLC ? GLC bermaksud Government Linked Company atau lebih tepat Syarikat Berkaitan/Milik Kerajaan


Maksud | Takrifan GLC


Maksud GLC ? GLC ditakrif sebagai syarikat yang mempunyai objektif komersil yang primer dan kepentingannya dikawal secara langsung oleh Kerajaan Malaysia. Mengawal kepentingan merujuk kepada keupayaan atau kuasa Kerajaan (bukan sekadar peratus pemilikan) untuk melantik anggota Lembaga Pengarah, pengurusan atasan dan membuat keputusan utama terhadap GLC (contohnya, pemberian kontrak, strategi, penstrukturan semula dan pembiayaan, pemerolehan serta pemberhentian pelaburan), sama ada secara langsung atau melalui Syarikat Pelaburan Berkaitan Kerajaan (GLIC).

Apakah syarikat yang dikategorikan sebagai Syarikat Berkaitan Kerajaan (GLC)?
Kategori syarikat berkaitan kerajaan ialah syarikat-syarikat yang berada di bawah kawalan Kerajaan Negeri dan agensi peringkat Negeri masing-masing. Syarikat yang berada di bawah kawalan lansung Kerajaan sebagai agensinya juga termasu…

Formula Pengiraan Sudut Segitiga [Basic]

1. Formula
2. Penerangan Formula
3. Penggunaan Formula

Line and Plane In 3-Dimension | Mathematics Form 4

1. Formula

Seperti yang korang nampak kat atas, tu ialah formula trigonometri versi BM dan versi BI. Ada banyak cara nak ingat formula tu, dan cara yang aku boleh syorkan ialah

Versi BM :   Saya Tak Hafal      Kalau Saya Hafal       Tentu Tak Susah
Versi BI :   Soh  Cah  Toa

Bagi tutorial ni, aku akan gunakan sepenuhnya versi BM.


2. Penerangan Formula
Di mana garisan Tentangan Sebelah dan Hipotenes ?

Ambil Tita (macam lapan tuh) sebagai sudut.

Garisan Tentangan ialah garisan yang bertentangan dengan Tita

Garisan Hipotenes ialah garisan yang bertentangan dengan sudut 90

Garisan Sebelah, ialah garisan bersebelahan dengan Tita





3. Penggunaan Formula




Jika nilai garisan yang diberi (maklumat dari soalan) menunjukkan seperti rajah di sebelah, iaitu mempunyai nilai bagi garisan Tentangan dan garisan Hipotenes. Maka, formula Sin akan digunakan.



Makulumat yang ada, nilai garisan Hipotenes dan S…

Apa Itu Hypothyroidism | Thyroid

Apa itu Hypothyroidism (hipotiroid) ? Hypothyroidism ialah satu keadaan dimana badan kekurangan hormon thyroid akibat daripada kelenjar thyroid (tiroid) yang kurang aktif.

Sedikit penerangan tentang bagaimana Hypothyroidism terjadi dan kaitannya dengan tumbesaran badan (metabolisma) Seperti yang kamu tahu, metabolisma ialah proses yang dilakukan oleh tubuh untuk mengubah apa yang kamu makan dan minum menjadi tenaga. Tenaga ini kemudiannya disalurkan ke seluruh badan samaada untuk pencernaan makanan, bergerak ataupun berehat.
Thyroid ialah satu kelenjar di bahagian halkum yang menggunakan iodine (umumnya berasal dari makanan misalnya laut dan garam) untuk menghasilkan 2 jenis hormon yang penting dalam metabolisma iaitu hormon thyroxine (T4) dan hormon triiodothyronine (T3). 
Bilangan hormon T4 dan T3 di dalam badan masing-masing ialah 99% dan 1%, tetapi hormon yang penting untuk badan ialah T3. Walaupun begitu, semasa di dalam badan, T4 akan ditukarkan menjadi T3 dari semasa ke semasa b…