Microsoft Windows 8






Microsoft Windows 8 Release Preview

Aku dah mencuba Windows 8 ni, dan bagi aku ianya sangat osem! User interface metro like (boxes), aplikasi-aplikasi yang menarik, dan menyenangkan mata memandang.

First day using windows 8 Release Preview

"Woahh. Best gila, smart dohh", kelik app tu, kelik app ni, try app tu, try app ni. Connect Facebook dengan aplikasi People, boleh view facebook dari situ but in not-facebook-like design. Remove aplikasi yang tak guna di ruang Start, sehingga tinggal macam gambar di bawah. Yang penting sahaja tinggal.

Just a complete 2 hours playing and figuring out how the hell to use this new Windows.

Dan yang paling best. "Where the hell is START button and how the f**king sh*t I want to Shut Down ?"

Windows 8

Second day

Connect Windows Live Messenger (WLM) dengan Windows 8, termasuk juga MSN yang lama gila tak buka. Then suddenly, facebook chat kena ceroboh bot automatic chat yang datang dari MSN. Ok, 2 hours spent hanya untuk buang bot tu semula. Gelabah ok, setiap yang online semua dia sent "Hi There, Thanx for the add" dan worst, lastly dia cakap "nak ber webcame xxx dengan saya tak ?" macam tuh laa -.-''

Third Day

Buat ID baru untuk WLM - home_pc93, dan connect semula dengan Windows, alhamdulillah, fine pon facebook aku. Create image password yang guna untuk log in computer, (korang boleh tengok dalam video tu yang diorang drag dan kelik atas gambar untuk start guna Pad)

Ok, baru 3 hari guna.

Apa yang aku boleh kata tentang Windows 8 Release Preview ni.

Great. But, ianya mungkin lebih sesuai untuk touchscreen gadget yang menggunakan windows sebagai operating system. Untuk home pc / laptop , function START button dah tak ada, maksudnya semua cara traditional yang menunjukkan apa yang kita nak dah hilang, *ada di ruang START muka depan Windows 8, but NOT ALL even after clicked show all apps.

Windows 8

See the horizontal scroll bar down there ? Ok, kat belah kanan ada banyak lagi apps, dan yang pasti, most of them, 'What is this ?' dan kinda looks serabut.

Dan, yeah yeah, ini cuma Release Preview yang baru ja keluar selepas Consumer Preview. Masih ada banyak benda yang mungkin dalam penilaian.

I wonder, kalau lah bagi parents aku guna Windows 8 ni, confirm bengang diorang. Haha. 

Aku still suka dengan Windows 8 ni walaupun perlu belajar dari 0 yang selama ni kalau keluar Windows baru tak banyak pun kena belajar.

Keburukan dan kebaikan Windows 8 ? Ahh. aku baru pakai 3 hari, awal lagi nak judge benda baru kan ? 

Microsoft Windows 8 Release Preview - Windows 8 webpage dan installation guide and link.

Selepas install Windows 8, kalau nak revert ke Windows 7 or yang asal, I DON'T KNOW, dan most people DON'T KNOW too. Dalam forum cakap perlu buat manual yang mana aku tak faham. Sekian.

ps : Windows dah banyak memberi kemudahan kepada kita bukan ? Lagi-lagi product Microsft Office kan ? 

Popular posts from this blog

Apa Itu GLC

Formula Pengiraan Sudut Segitiga [Basic]

Apa Itu Hypothyroidism | Thyroid