Skip to main content

Microsoft Windows 8






Microsoft Windows 8 Release Preview

Aku dah mencuba Windows 8 ni, dan bagi aku ianya sangat osem! User interface metro like (boxes), aplikasi-aplikasi yang menarik, dan menyenangkan mata memandang.

First day using windows 8 Release Preview

"Woahh. Best gila, smart dohh", kelik app tu, kelik app ni, try app tu, try app ni. Connect Facebook dengan aplikasi People, boleh view facebook dari situ but in not-facebook-like design. Remove aplikasi yang tak guna di ruang Start, sehingga tinggal macam gambar di bawah. Yang penting sahaja tinggal.

Just a complete 2 hours playing and figuring out how the hell to use this new Windows.

Dan yang paling best. "Where the hell is START button and how the f**king sh*t I want to Shut Down ?"

Windows 8

Second day

Connect Windows Live Messenger (WLM) dengan Windows 8, termasuk juga MSN yang lama gila tak buka. Then suddenly, facebook chat kena ceroboh bot automatic chat yang datang dari MSN. Ok, 2 hours spent hanya untuk buang bot tu semula. Gelabah ok, setiap yang online semua dia sent "Hi There, Thanx for the add" dan worst, lastly dia cakap "nak ber webcame xxx dengan saya tak ?" macam tuh laa -.-''

Third Day

Buat ID baru untuk WLM - home_pc93, dan connect semula dengan Windows, alhamdulillah, fine pon facebook aku. Create image password yang guna untuk log in computer, (korang boleh tengok dalam video tu yang diorang drag dan kelik atas gambar untuk start guna Pad)

Ok, baru 3 hari guna.

Apa yang aku boleh kata tentang Windows 8 Release Preview ni.

Great. But, ianya mungkin lebih sesuai untuk touchscreen gadget yang menggunakan windows sebagai operating system. Untuk home pc / laptop , function START button dah tak ada, maksudnya semua cara traditional yang menunjukkan apa yang kita nak dah hilang, *ada di ruang START muka depan Windows 8, but NOT ALL even after clicked show all apps.

Windows 8

See the horizontal scroll bar down there ? Ok, kat belah kanan ada banyak lagi apps, dan yang pasti, most of them, 'What is this ?' dan kinda looks serabut.

Dan, yeah yeah, ini cuma Release Preview yang baru ja keluar selepas Consumer Preview. Masih ada banyak benda yang mungkin dalam penilaian.

I wonder, kalau lah bagi parents aku guna Windows 8 ni, confirm bengang diorang. Haha. 

Aku still suka dengan Windows 8 ni walaupun perlu belajar dari 0 yang selama ni kalau keluar Windows baru tak banyak pun kena belajar.

Keburukan dan kebaikan Windows 8 ? Ahh. aku baru pakai 3 hari, awal lagi nak judge benda baru kan ? 

Microsoft Windows 8 Release Preview - Windows 8 webpage dan installation guide and link.

Selepas install Windows 8, kalau nak revert ke Windows 7 or yang asal, I DON'T KNOW, dan most people DON'T KNOW too. Dalam forum cakap perlu buat manual yang mana aku tak faham. Sekian.

ps : Windows dah banyak memberi kemudahan kepada kita bukan ? Lagi-lagi product Microsft Office kan ? 

Popular posts from this blog

Apa Itu GLC

Apa itu GLC ? GLC bermaksud Government Linked Company atau lebih tepat Syarikat Berkaitan/Milik Kerajaan


Maksud | Takrifan GLC


Maksud GLC ? GLC ditakrif sebagai syarikat yang mempunyai objektif komersil yang primer dan kepentingannya dikawal secara langsung oleh Kerajaan Malaysia. Mengawal kepentingan merujuk kepada keupayaan atau kuasa Kerajaan (bukan sekadar peratus pemilikan) untuk melantik anggota Lembaga Pengarah, pengurusan atasan dan membuat keputusan utama terhadap GLC (contohnya, pemberian kontrak, strategi, penstrukturan semula dan pembiayaan, pemerolehan serta pemberhentian pelaburan), sama ada secara langsung atau melalui Syarikat Pelaburan Berkaitan Kerajaan (GLIC).

Apakah syarikat yang dikategorikan sebagai Syarikat Berkaitan Kerajaan (GLC)?
Kategori syarikat berkaitan kerajaan ialah syarikat-syarikat yang berada di bawah kawalan Kerajaan Negeri dan agensi peringkat Negeri masing-masing. Syarikat yang berada di bawah kawalan lansung Kerajaan sebagai agensinya juga termasu…

Formula Pengiraan Sudut Segitiga [Basic]

1. Formula
2. Penerangan Formula
3. Penggunaan Formula

Line and Plane In 3-Dimension | Mathematics Form 4

1. Formula

Seperti yang korang nampak kat atas, tu ialah formula trigonometri versi BM dan versi BI. Ada banyak cara nak ingat formula tu, dan cara yang aku boleh syorkan ialah

Versi BM :   Saya Tak Hafal      Kalau Saya Hafal       Tentu Tak Susah
Versi BI :   Soh  Cah  Toa

Bagi tutorial ni, aku akan gunakan sepenuhnya versi BM.


2. Penerangan Formula
Di mana garisan Tentangan Sebelah dan Hipotenes ?

Ambil Tita (macam lapan tuh) sebagai sudut.

Garisan Tentangan ialah garisan yang bertentangan dengan Tita

Garisan Hipotenes ialah garisan yang bertentangan dengan sudut 90

Garisan Sebelah, ialah garisan bersebelahan dengan Tita





3. Penggunaan Formula




Jika nilai garisan yang diberi (maklumat dari soalan) menunjukkan seperti rajah di sebelah, iaitu mempunyai nilai bagi garisan Tentangan dan garisan Hipotenes. Maka, formula Sin akan digunakan.



Makulumat yang ada, nilai garisan Hipotenes dan S…

Apa Itu Hypothyroidism | Thyroid

Apa itu Hypothyroidism (hipotiroid) ? Hypothyroidism ialah satu keadaan dimana badan kekurangan hormon thyroid akibat daripada kelenjar thyroid (tiroid) yang kurang aktif.

Sedikit penerangan tentang bagaimana Hypothyroidism terjadi dan kaitannya dengan tumbesaran badan (metabolisma) Seperti yang kamu tahu, metabolisma ialah proses yang dilakukan oleh tubuh untuk mengubah apa yang kamu makan dan minum menjadi tenaga. Tenaga ini kemudiannya disalurkan ke seluruh badan samaada untuk pencernaan makanan, bergerak ataupun berehat.
Thyroid ialah satu kelenjar di bahagian halkum yang menggunakan iodine (umumnya berasal dari makanan misalnya laut dan garam) untuk menghasilkan 2 jenis hormon yang penting dalam metabolisma iaitu hormon thyroxine (T4) dan hormon triiodothyronine (T3). 
Bilangan hormon T4 dan T3 di dalam badan masing-masing ialah 99% dan 1%, tetapi hormon yang penting untuk badan ialah T3. Walaupun begitu, semasa di dalam badan, T4 akan ditukarkan menjadi T3 dari semasa ke semasa b…