Perigi Dan Timba ?


Daripada tajuk pun korang dah boleh agak apa isi post ini kan ? Yes, berkaitan dengan sejarah perigi dan kegunaan timba. Lol joke.
Said someone to me ; kalau fikir terlalu sirius boleh rosakkan keadaan dan benda yang kecik pun kadang-kadang boleh jadi besaq.  
Question Mark
Question Mark Logo
Perigi mencari timba or timba mencari perigi ? Disinonimkan perigi sebagai perempuan manakala timba sebagai lelaki. Peribahasa perigi mencari timba seperti sesuatu yang sepatutnya tidak dan salah kalau ianya berlaku. Secara logiknya, mustahil perigi yang tertanam dalam tanah boleh bergerak gerak mencari timba bukan ?

Ya, secara logiknya begitu, tapi, peribahasa itu hanya digunakan secara betul didalam kontesk perhubungan hanya untuk perkahwinan.

Sebelum berlansungnya kahwin, didahulukan janji antara dua keluarga pihak lelaki dan perempuan berkenaan tarikh berlansungnya perkahwinan (tunang) yang dimulakan dengan bertanya tentang status si perempuan oleh keluarga lelaki/lelaki itu sendiri (merisik).

Disini barulah perumpamaan perigi mencari timba sesuai dan betul dengan keadaan. Lelaki yang lebih dalam banyak-banyak hal, tanggungjawab, bakal ketua keluarga, pemberi nafkaf, pendidikan anak dan isteri dan imam perlu mulakan dengan satu langkah berani dan yakin (merisik) kerana yang bakal datang ialah sesuatu yang lebih mencabar dan menakutkan. Jadi, kalau perempuan yang merisik lelaki, itu masuk benar dengan perigi mencari timba.

Dan kemudian, banyak perkara suami perlu lakukan dahulu (langkah mula) kerana lumrah wanita mempunyai perasaan malu/takut yang lebih.


*****
Epal Hijau
Epal hijau, simbol aimanayie
Mengorat cukuplah sekadar dengan ingin memberitahu si dia tentang perasaan kamu, jangan berlebihan, itu orang panggil gedik
Lumrah perasaan manusia ingin ada berkasih dan bersayang antara dua jantina lelaki dan perempuan.

Sekali lagi, lelaki banyak mainkan peranan dalam perhubungan 2 jantina ni. So, sebelum cuba nak bermain dengan peranan yang bakal dantang, first very simple step, "Mengorat cukuplah sekadar dengan ingin memberitahu si dia tentang perasaan kamu" kalau dia balas, continuelah step step seterusnya.

So, kalau perempuan yang start dulu ? Pon boleh, ada apa masalah perempuan start dahulu ? Ini bukan merisik, nak pelik apa ? Mungkin ada sedikit pelik. Hehe. Tapi, sesetengah lelaki yang bukan jenis hati buaya darat, kinda kena ada sedikit kepercayaan, so, girls, bagi la diorang sedikit bantuan untuk berani mengorat kamu. LOL.


Kadang-kadang, ada pula guna waktu bergaduh. Haihh. BM failed.


Kalau kamu rajin keluar lepak malam dengan lelaki, pegang sana pegang sini, himpit sana himpit sini, dan buat tak kisah dengan semua tu, jangan acah acah nak guna Perigi Cari Timba time mengawan. Geli tahu ?
Tapi aku terfikir, perigi mencari timba macam peribahasa yang salah, sebab perigi sememangnya tidak dapat bergerak untuk selama-lamanya. Ianya bukan berkenaan mustahil, tapi sememangnya tidak akan berlaku untuk perigi bergerak.

ps : Jangan diperlelarkan timba ke perigi, kalau tak putus genting.

Popular posts from this blog

Apa Itu GLC

Formula Pengiraan Sudut Segitiga [Basic]

Apa Itu Hypothyroidism | Thyroid