Skip to main content

Perigi Dan Timba ?


Daripada tajuk pun korang dah boleh agak apa isi post ini kan ? Yes, berkaitan dengan sejarah perigi dan kegunaan timba. Lol joke.
Said someone to me ; kalau fikir terlalu sirius boleh rosakkan keadaan dan benda yang kecik pun kadang-kadang boleh jadi besaq.  
Question Mark
Question Mark Logo
Perigi mencari timba or timba mencari perigi ? Disinonimkan perigi sebagai perempuan manakala timba sebagai lelaki. Peribahasa perigi mencari timba seperti sesuatu yang sepatutnya tidak dan salah kalau ianya berlaku. Secara logiknya, mustahil perigi yang tertanam dalam tanah boleh bergerak gerak mencari timba bukan ?

Ya, secara logiknya begitu, tapi, peribahasa itu hanya digunakan secara betul didalam kontesk perhubungan hanya untuk perkahwinan.

Sebelum berlansungnya kahwin, didahulukan janji antara dua keluarga pihak lelaki dan perempuan berkenaan tarikh berlansungnya perkahwinan (tunang) yang dimulakan dengan bertanya tentang status si perempuan oleh keluarga lelaki/lelaki itu sendiri (merisik).

Disini barulah perumpamaan perigi mencari timba sesuai dan betul dengan keadaan. Lelaki yang lebih dalam banyak-banyak hal, tanggungjawab, bakal ketua keluarga, pemberi nafkaf, pendidikan anak dan isteri dan imam perlu mulakan dengan satu langkah berani dan yakin (merisik) kerana yang bakal datang ialah sesuatu yang lebih mencabar dan menakutkan. Jadi, kalau perempuan yang merisik lelaki, itu masuk benar dengan perigi mencari timba.

Dan kemudian, banyak perkara suami perlu lakukan dahulu (langkah mula) kerana lumrah wanita mempunyai perasaan malu/takut yang lebih.


*****
Epal Hijau
Epal hijau, simbol aimanayie
Mengorat cukuplah sekadar dengan ingin memberitahu si dia tentang perasaan kamu, jangan berlebihan, itu orang panggil gedik
Lumrah perasaan manusia ingin ada berkasih dan bersayang antara dua jantina lelaki dan perempuan.

Sekali lagi, lelaki banyak mainkan peranan dalam perhubungan 2 jantina ni. So, sebelum cuba nak bermain dengan peranan yang bakal dantang, first very simple step, "Mengorat cukuplah sekadar dengan ingin memberitahu si dia tentang perasaan kamu" kalau dia balas, continuelah step step seterusnya.

So, kalau perempuan yang start dulu ? Pon boleh, ada apa masalah perempuan start dahulu ? Ini bukan merisik, nak pelik apa ? Mungkin ada sedikit pelik. Hehe. Tapi, sesetengah lelaki yang bukan jenis hati buaya darat, kinda kena ada sedikit kepercayaan, so, girls, bagi la diorang sedikit bantuan untuk berani mengorat kamu. LOL.


Kadang-kadang, ada pula guna waktu bergaduh. Haihh. BM failed.


Kalau kamu rajin keluar lepak malam dengan lelaki, pegang sana pegang sini, himpit sana himpit sini, dan buat tak kisah dengan semua tu, jangan acah acah nak guna Perigi Cari Timba time mengawan. Geli tahu ?
Tapi aku terfikir, perigi mencari timba macam peribahasa yang salah, sebab perigi sememangnya tidak dapat bergerak untuk selama-lamanya. Ianya bukan berkenaan mustahil, tapi sememangnya tidak akan berlaku untuk perigi bergerak.

ps : Jangan diperlelarkan timba ke perigi, kalau tak putus genting.

Popular posts from this blog

Apa Itu GLC

Apa itu GLC ? GLC bermaksud Government Linked Company atau lebih tepat Syarikat Berkaitan/Milik Kerajaan


Maksud | Takrifan GLC


Maksud GLC ? GLC ditakrif sebagai syarikat yang mempunyai objektif komersil yang primer dan kepentingannya dikawal secara langsung oleh Kerajaan Malaysia. Mengawal kepentingan merujuk kepada keupayaan atau kuasa Kerajaan (bukan sekadar peratus pemilikan) untuk melantik anggota Lembaga Pengarah, pengurusan atasan dan membuat keputusan utama terhadap GLC (contohnya, pemberian kontrak, strategi, penstrukturan semula dan pembiayaan, pemerolehan serta pemberhentian pelaburan), sama ada secara langsung atau melalui Syarikat Pelaburan Berkaitan Kerajaan (GLIC).

Apakah syarikat yang dikategorikan sebagai Syarikat Berkaitan Kerajaan (GLC)?
Kategori syarikat berkaitan kerajaan ialah syarikat-syarikat yang berada di bawah kawalan Kerajaan Negeri dan agensi peringkat Negeri masing-masing. Syarikat yang berada di bawah kawalan lansung Kerajaan sebagai agensinya juga termasu…

Formula Pengiraan Sudut Segitiga [Basic]

1. Formula
2. Penerangan Formula
3. Penggunaan Formula

Line and Plane In 3-Dimension | Mathematics Form 4

1. Formula

Seperti yang korang nampak kat atas, tu ialah formula trigonometri versi BM dan versi BI. Ada banyak cara nak ingat formula tu, dan cara yang aku boleh syorkan ialah

Versi BM :   Saya Tak Hafal      Kalau Saya Hafal       Tentu Tak Susah
Versi BI :   Soh  Cah  Toa

Bagi tutorial ni, aku akan gunakan sepenuhnya versi BM.


2. Penerangan Formula
Di mana garisan Tentangan Sebelah dan Hipotenes ?

Ambil Tita (macam lapan tuh) sebagai sudut.

Garisan Tentangan ialah garisan yang bertentangan dengan Tita

Garisan Hipotenes ialah garisan yang bertentangan dengan sudut 90

Garisan Sebelah, ialah garisan bersebelahan dengan Tita





3. Penggunaan Formula




Jika nilai garisan yang diberi (maklumat dari soalan) menunjukkan seperti rajah di sebelah, iaitu mempunyai nilai bagi garisan Tentangan dan garisan Hipotenes. Maka, formula Sin akan digunakan.



Makulumat yang ada, nilai garisan Hipotenes dan S…

Apa Itu Hypothyroidism | Thyroid

Apa itu Hypothyroidism (hipotiroid) ? Hypothyroidism ialah satu keadaan dimana badan kekurangan hormon thyroid akibat daripada kelenjar thyroid (tiroid) yang kurang aktif.

Sedikit penerangan tentang bagaimana Hypothyroidism terjadi dan kaitannya dengan tumbesaran badan (metabolisma) Seperti yang kamu tahu, metabolisma ialah proses yang dilakukan oleh tubuh untuk mengubah apa yang kamu makan dan minum menjadi tenaga. Tenaga ini kemudiannya disalurkan ke seluruh badan samaada untuk pencernaan makanan, bergerak ataupun berehat.
Thyroid ialah satu kelenjar di bahagian halkum yang menggunakan iodine (umumnya berasal dari makanan misalnya laut dan garam) untuk menghasilkan 2 jenis hormon yang penting dalam metabolisma iaitu hormon thyroxine (T4) dan hormon triiodothyronine (T3). 
Bilangan hormon T4 dan T3 di dalam badan masing-masing ialah 99% dan 1%, tetapi hormon yang penting untuk badan ialah T3. Walaupun begitu, semasa di dalam badan, T4 akan ditukarkan menjadi T3 dari semasa ke semasa b…