Posts

Showing posts from August, 2012

4 Jenis Sahabat Yang Baik

Image
1. Jenis Mengkritik Sahabat jenis ini akan sentiasa menegur dan mengingatkan ketika kita melakukan sebarang kesalahan. Tanpa diminta, dia akan mengkritik jika kita melakukan sesuatu yang salah. Sahabat jenis ini sangat baik untuk mengingatkan kita kepada jalan yang benar, meskipun kadangkala agak menjengkelkan dan menyakitkan hati untuk bersama sahabat seperti ini.
2. Jenis Pendukung Mempunyai sahabat jenis ini bermakna kamu sangat bertuah, kerana sahabat seperti ini akan sentiasa mendukung (memberi semangat) apa yang kamu lakukan dan turut serta gembira dengan kejayaan kamu. Kamu akan berasa bersemangat dan motivasi dalaman meningkat semasa bersama dengan dia.
3. Jenis Penggembira Mungkin jenis ini lebih banyak disukai. Bersahabat dengan seseorang yang penggembira akan sentiasa membuatkan kamu cerita kembali di waktu sedih dan duka. Rasanya seperti tidak lengkap kehidupan jika tidak mempunyai seorang sahabat yang seperti ini. Di saat tertekan dan kecewa, sahabat seperti ini akan san…

5 Perbuatan Buruk Edison Terhadap Tersla

Image
Perbuatan Buruk Edison Terhadap Tersla ? Sebelum ini pernah aku ceritakan siapakah Nicola Tesla, dan sejarah-sejarah beliau yang telah dikaburi. Cuma kali ini, ingin aku senaraikan beberapa perbuatan buruk Thomas Edison terhadap Nicola Tesla.
Bagi yang tidak tahu siapakah Thomas Edison, beliau ialah satu nama yang tercatat di dalam buku sains sekolah rendah sebagai seorang yang mencipta mentol lampu dan elektrik. Bahkan, Thomas Alfa Edison mempunyai beribu jenis paten di bawah namanya. Beberapa daripada beribu paten tersebut ialah penemuan darinya sendiri, yang selebihnya ialah hasil saintis dan ilmuwan yang bekerja di bawahnya. Thomas Alfa Edison ialah CEO yang bijak menggunakan pelbagai cara untuk berjaya di dalam perniagaan, termasuk yang keji.
Salah seorang sainstis dan ilmuwan yang pernah bekerja dibawahnya ialah Nicola Tesla, yang hanya bekerja untuk waktu yang singkat, dan kecemerlangan beliau sering tidak diakui oleh Edison.
Berikut ialah beberapa perbuatan buruk Thomas Edison te…

Formula Pengiraan Sudut Segitiga [Basic]

Image
1. Formula
2. Penerangan Formula
3. Penggunaan Formula

Line and Plane In 3-Dimension | Mathematics Form 4

1. Formula

Seperti yang korang nampak kat atas, tu ialah formula trigonometri versi BM dan versi BI. Ada banyak cara nak ingat formula tu, dan cara yang aku boleh syorkan ialah

Versi BM :   Saya Tak Hafal      Kalau Saya Hafal       Tentu Tak Susah
Versi BI :   Soh  Cah  Toa

Bagi tutorial ni, aku akan gunakan sepenuhnya versi BM.


2. Penerangan Formula
Di mana garisan Tentangan Sebelah dan Hipotenes ?

Ambil Tita (macam lapan tuh) sebagai sudut.

Garisan Tentangan ialah garisan yang bertentangan dengan Tita

Garisan Hipotenes ialah garisan yang bertentangan dengan sudut 90

Garisan Sebelah, ialah garisan bersebelahan dengan Tita





3. Penggunaan Formula




Jika nilai garisan yang diberi (maklumat dari soalan) menunjukkan seperti rajah di sebelah, iaitu mempunyai nilai bagi garisan Tentangan dan garisan Hipotenes. Maka, formula Sin akan digunakan.



Makulumat yang ada, nilai garisan Hipotenes dan S…

Are You Dare Enough 2 ? (The Sequel)

Image
Pada bulan Oktober 2011, sebuah website telah dilancarkan dengan terpapar sebatang lollipop biru yang mempunyai pisau cukur di dalamnya dan jelas terpapar perkataan 'I Dare You'.

Take This Lollipop 1, berkonsepkan amaran oleh ibu bapa supaya tidak menerima gula-gula daripada orang asing. Juga sebuah filem seram pendek yang berinteraksi dengan aplikasi facebook dimana menggunakan aplikasi Facebook Connect yang menggunakan maklumat pengguna di dalam filem tersebut.
Kamu boleh mencuba Take This Lollipop 1 di sini - Are You Dare Enough
Pada Jun 2012, Take This Lollipop telah menerima Daytime Emmy Award kerana pencapaian yang mengkagumkan daripada website tersebut di dalam kategori New Approaches.


Kerana Take This Lollipop 1 menerima sambutan yang sangat memberangsangkan, pengarah dan penulis skrip Jason Zada berkata akan menerbitkan Take This Lollipop 2.
Penerbitan sesebuah filem walaupun pendek katanya akan memakan kos mengikut kualiti filem tersendiri, jadi untuk memberikan impak yan…

Doa Dhuha

Image
Antara ibadat sunat yang dianjurkan dan menjadi amalan Rasullullah Sallallahu 'Alaihi Wasallam sendiri ialah solat sunat Dhuha. 
عَنْ أَبِي هُرَيْرَةَ قَالَ أَوْصَانِي خَلِيلِي صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ بِثَلَاثٍ بِصِيَامِ ثَلَاثَةِ أَيَّامٍ مِنْ كُلِّ شَهْرٍ وَرَكْعَتَيْ الضُّحَى وَأَنْ أُوتِرَ قَبْلَ أَنْ أَرْقُدَ
Drp Abu Hurairah, Sabda Nabi saw, "Telah berpesan kepadaku temanku (Rasulullah saw) tiga macam pesanan: Puasa 3 hari setiap bulan, sembahyang dhuha 2 rakaat dan sembahyang witir sebelum tidur" (riwayat Bukhari, Muslim dan Thabarani). 
"Solat Dhuha itu mendatangkan rezeki dan menolak kefakiran (kemiskinan), dan tidak ada yang akan memelihara solat Dhuha kecuali hanya orang-orang yang bertaubat."
NASYID UNIC 2011
Doa solat sunat Dhuha

Doa Qunut

Image
Qunut merupakan doa yang dilakukan pada Solat Subuh atau Solat Withir. Hukum Doa Qunut adalah Sunnah Muakkad (sunnah yang digalakkan). Bagaimanakah bacaan doa qunut subuh dan dalam solat yang lain ?
Maksud Doa Qunut1. Allahummahdini fiiman hadaiit
Artinya : ” Ya Allah tunjukkan aku sebagaimana mereka yang telah Engkau tunjukkan. “

2. wa ‘afinnii fiiman ‘afait..
Artinya : ” Berikan kesihatan kepadaku sebagaimana mereka yang telah Engkau berikan kesihatan. “

3. watawallanii fiiman tawallaiit..
Artinya : ” Dan peliharalah aku sebagaimana orang-orang yang telah Engkau peliharakan. “

4. wabaariklii fiima a’thoaiit..
Artinya : ” Berilah keberkatan bagiku pada apa-apa yang telah Engkau kurniakan. “

5. wakinii (birrohmatika ) syarromaa qodhoiit..
Artinya : ” Dan selamatkan aku dari bahaya yang telah Engkau tentukan. “

6. fainna kataqdhii walayuqdhoo ‘alaik..
Artinya : ” Maka sesungguhnya, Engkaulah yang menghukum dan bukannya yang kena hukum. “

7. wainnahu layadilluman walaiit..
Artinya : ” Dan sesungguhnya tida…

Barang Sofbol Online

Image
Softball Shop Online

Note : Every item's picture shows (if shown) in this post were only example. Further information please contact Sri Pantai Mas, or see the listed items being sell in his album (and features of the item) - Items for sell.


SoftBall Accesories for Sale








Items list
Softball cap ZETT Softball Pant (Straight Cut)
SSK Softball Pant (Straight Cut) size Dimple Ball For Training
Dudley Yellow Fastpitch Softball.
Wilson Oficial Softball
ZETT Belt, rdee
Louisville Slugger Multipurpose strap
Glove Lace, 104" srjs
BRETT toe Cap, SSK toe Cap
Indicator
MIZUNO GLOVE WRAP smn
Mizuno Strong Oil Glove Conditioner smn
Weighted Ball For Training, 12", 9oz, normal ball weight 6.5oz, syd
Titanium Tornado Necklace (got many colour)
Sports Sunglasses  SSK Sunglasses
and many more

or view album
Softball Bat for Sale











Item list
LOUISVILLE SLUGGER FP11C 33/23 TPS CATALYST, sa-y
LOUISVILLE SLUGGER SB11C 34/26 TPS CATALYST COMPOSITE, saej
FP12X LOUISVILLE XENO BAT FASTPITCH SOFTBALL 34/24, 33/…

Mengapa Rasulullah Melarang Minum Sambil Berdiri

Image
Hadtih
Islam telah menetapkan adab bagi umatnya dalam melakukan sesuatu kegiatan bagi mendapat kesejahteraan. Begitu juga islam telah menetapkan adab-adab ketika minum.

Terdapat hadis yang menunjukkan tegahan minum berdiri ialah hadis yang diriwayat oleh muslim iaitu: Terjemahan: dari anas ra, sesungguhnya nabi Muhammad saw melarang minum berdiri. Hadis ini merupakan hadis yang diriwayatkan oleh muslim didalam kitab minuman, bab tegahan minum berdiri, hadis yang ke 3771.

Kajian Dari Sudut Sains

Di antara sebab larangan minum berdiri ialah, menurut pakar perubatan Dr Abdul Razzak Al-Kailani “Sesungguhnya makan dan minum dalam keadaan duduk lebih baik dari segi kesihatan, lebih selamat, lebih puas. Dimana makanan dan minuman akan melalui dinding perut dengan perlahan-lahan.
Minum berdiri menyebabkan cecair akan jatuh ke dasar perut dengan laju dan akan melanggar lapisan perut. Kalau perkara ini sering berlaku dan dalam jangka masa panjang akan menyebabkan perut menjadi longgar dan jatuh sehi…