Posts

Showing posts from October, 2012

Sains Kuantitatif - Part 3

Image
Salam
Hehe. Lambat sikit aku buat post ni sebab hari ni baru teringat :D
Sudah 2 minggu lebih agaknya sehingga ke hari ni aku tamat Part 3 Diploma Sains Kuantitatif.
Well. Tak banyak yang aku nak cerita. Kalau lah waktu Part 2 aku banyak main-main, Part 3 cuba darab 2 tengok main-main aku tu macam mana. Haha. Pathetic me -.-























This picture was taken on our BBQ night. Osem friends I have here. And, tsk, I hate flash light -.- Oh, And to make it more interesting, I found 1,2,3 oh wait, 4 krachess :D 

Subjects
BEL 311 (3 jam kredit) - English for Academic Purposes. Perlu banyak baca for sure sebab speaking test semua relates tentang isu semasa yang agak core. Listening test dah tak ada so be happy with it. Assignment, kena tulis 1 article bertajuk dimana isinya diambil dari beberapa article yang ada di dalam buku/internet/surat khabar/ or kat mana-mana base on your lecturer.
CTU 211 (2jam kredit) - Science and Technology in Islam. Subjek yang sangat fun, lecturer sumpa best, cuma untuk aku dapat …

Over Thinking ?

Image
Over Thinking ?

People think I'm so confident, but I'm in reality more insecure than anyone can realize. I don't feel completely comfortable with my body, and I get overly emotional. I don't fall for someone easily because I'm afraid to trust. 
My failures out shine my strengths in my mind. I think too much.
I feel things more deeply than most people. Can't get off from pimples on my face and my hair doesn't always be as it should. 
But I know I'm worth something, and I have my place, I have a sparkle in my eyes that even I can't deny, I'm stronger than so many can understand. 
I might not be perfect, but I'm perfectly me.

Kurangkan Masa Facebook App Loading ?

Image
Facebook app kebanyakannya menggunakan iframe sebagai base script operasi. Setiap sesuatu iframe akan mengambil masa untuk loading.

Jadi, Facebook Developer telah memberikan satu cara untuk mengurangkan masa, atau secara tepat, mengasingkan masa loading dengan widget-widget yang lain iaitu dengan memasukkan SDK (software development kit) script ke dalam blog.
setiap app dan widget akan loading secara berturutan dan mengikut kedudukan di dalam html, SDK javascript akan mengasingkan loading app Facebook dengan widget-widget yang lain
SDKSDK ada beberapa jenis, untuk blogspot yang menggunakan JavaScript, wordpress atau website yang menggunakan PHP, dan tidak ketinggalan SDK untuk iOS dan android.
Fungsi SDK sebenarnya ialah untuk berinteraksi dengan Facebook API yang digunakan di dalam sesuatu website seperti Facebook Login atau Facebook Connect seperti yang digunakan di dalam forblogger.net.
Untuk perkaitannya post ini, SDK untuk Loading dan Initialization akan dimasukkan pada selepas <bo…

Facebook Komen : Aktifkan Settings

Image
Telah diketahui secara umum dikalangan webmaster dan blogger, Facebook telah menjadi satu penjana trafik yang berkesan untuk semua jenis website. Sudah semestinya butang 'Like' dan 'Recommend' akan ada di setiap page. 
Ruang komen Facebook antara widget yang terkenal dipasang di dalam website website yang berjaya seperti forblogger.net.
Tetapi, mungkin ada beberapa jenis post yang ingin dikawal isi komennya di dalam facebook, seperti post berkaitan politik untuk mengelak isu timbul daripada isi komennya.
*Bagi yang ingin memasang Ruang Komen Facebook boleh melakukannya dengan ikut arahan di dalam link. Aktifkan Settings Komen FacebookApa yang kamu dapat dari setting komen facebook ?
Yang paling utama bagi saya ialah fungsi moderate setiap komen yang baru untuk post tersebut. 
Di bawah ialah paparan settings tersebut.


































Untuk mengaktifkannya kamu perlu memasukkan META tags fb:admin dan fb:app_id ke dalam blog kamu di awal pembuka <head>. <meta property='fb:admins'…

Thought ?

Image
Assalamualaikum dan hello.

Melepak with that so bitchy fun and retard attitude friends is surely a fun thing to do. Having a mengarut conversation with them, perli memerli, kutuk mengutuk sesama sendiri without any hard heeling.
So, jangan nak menipulah kalau time melepak, sembang mengarut tak ada lansung.
Tidak bernasib baiknya (Unfortunately)
There exist one or more person that when people were talking about him or her, they has that kind of "oh, I know him, he is the one that ..... he did that... yes he did those too... he is so bad" impression.
Usually, that type of conversation only spoken between those who din't like or not so called friend of her or him.
Im not pointing this to anyone, almost everyone (not you all) has did this before right ?
I admit, it will be a fun and good topic to talk about. Errr, not talk actually. Haha.
But, there always be a but - you, thank you :)
But what we (not you all lahh, again) might actually forget is , what we see is not always the same …

Kali Pertama - Buka Kata - Ep1

Assalamualaikum dan hello.
Kali Pertama. Yap, inilah kali pertama aku menterjamahkan imaginasi aku kepada sesuatu yang dapat dilihat dalam tulisan sebagai satu cerita pendek.
Yang pertama, yang dicuba nilainya, 'Kali Pertama' juga ialah tajuk untuk cerita pendek yang bakal dipost secara bersiri jika masa memberi laluan.
(Format cerita telah diabaikan 100%)
Bismillah hirrahman nirrahim.

***** Kali Pertama
1985 Oktober 19 - 6.50pm
Maimun : Along! Mus! Sufi! Sudah main tu, dah nak senja ni. Nak puasa sampai ke malam ka ?
Jerit Maimun kepada anak-anaknya dari atas beranda rumah.
Along : Baik mak! 


Mus : Along. Agak-agaklah kan. Ayah beli lauk apa ya hari ni ?
Along : Manalah Along tau, satgi kita masuk kita tau lah ye.
Mus : Along ni. Tak reti nak berhumour sikit ka ?
Along : Ok. Ok. Ayah beli kapal terbang goreng. Dah cukup tak humour Along tu ?
Mus : *brrr
Sufi : Hahahaha.
Mereka terus sahaja ke dapur sebaik sahaja masuk ke dalam rumah


Mus : Aik. Mak nak kita berbuka dengan apa ni. Kosong ja meja…

Niche

Assalamualaikum
What is niche ? An overall type of all related content in a website/blog - sumber sendiri.
What is mine ? or this blog's niche ?
First post yang aku keluarkan ialah Dota yang mana kalaulah dibaca semua, pergh, macam-macam jenis ayat aku guna. Ah well. Newbie.
And then, bila aku dapat masuk uitm, I started to post something like academic-post-related like that laa. Macam Completing The Square (CTS). Dan aku ada cerita sedikit tentang apa itu Diploma Sains Kuantitatif (cer google).
Then, bila nak update tapi tak ada idea sikit pun yang datang. Aku cuba tengok keadaan sekeliling. Dan hell yeah, it's working. Yang pertamanya ialah Perempuan Tiada Nilai ?
Owh. Sewaktu dalam uitm. Got Introduced tentang Skor A punya program keusahawanan. Then, sampai sekarang, post ni menjadi salah satu bahan err bahan - Program Score A SCAM ?
Dan, aku ada juga menaip tentang well, nice mindblowing and lame fact seperti Apa Itu Kesan Mpemba yang memang osem. 
Kalau dilihat purata jenis post …

Is it a right move ?

Assalamualaikum
Bollywood, even hollywood movies have their male main actor shows a very strong will to get what they want.
Since Im putting Bollywood movies as an example too, what they wanted mostly is a love from a very damn gorgeous women.
If you said that you never watch them ? Nah, you can close this post now.
The storyline or plot of the movies kinda same. Have an accidentally meeting a gorgeous women, fall in love, try to seed the love in that women, having trouble, not give up, not give up more, succeed.
The climax of the story always shows the ‘must not give up’ attitude until gets what he wanted, the gorgeous women.
Before the climax happen, the gorgeous women, have already shows some kind of interested in that main guys, that actually give the guys confident to act to defend the what he wanted to bloom, the love.
*****
Am I talking blurrblurrly right now ? I hope not.
Why and why this scene rarely happen in real life ? Because, most of our Malaysian girls are affected by ‘…