Posts

Showing posts from November, 2012

Mini Gempak Giveaway by Mibz,Amercorner,EzzatieBrahim

Image
Mini Gempak Giveaway by Mibz,Amercorner,EzzatieBrahim ?
Is it really just a simple giveaway that people give something away ? Haha. Ayat keling disitu. Well it is not just simple as that.
There are rules set by the giveaway's host, lets say a win-win situation. Host might be giving you something, in return, you must do something to get it.
Let see the prizes first.
Hadiah-hadiah Mini Gempak Giveaway

The Oatmeal - One of My Favourite Website.

Image
Salam
The Oatmeal sekarang dalam perbicaraan berkenaan trademark 'Oatmeal' yang dikeluarkan samannya oleh sebuah syarikat greeting card, Oatmeal Studios.

The Oatmeal sued over trademark by “Oatmeal Studios”
When I'm bored. Selain tengok channel Vsauce atau SciShow di Youtube, website The Oatmeal lah tempat aku buang masa. Wondering why ?


Aku senaraikan 4 updated komik paling latest.
Give it a try, especially on 4th update. Worth your time!
1 - What it's like to have no internet 2 - The evolution of out spines and speech 3 - Thanksgiving as a kid vs Thanksgiving as an adult
dan, dari 4 update tersebut, ini ialah yang paling best, dan sedikit-sebanyak bagi gambaran nyata about being a blogger.
4 - Some thoughts and musings thing about making things for the web

Its Facebook Fan Page where I checks the updates - The Oatmeal

Seriously lansung tak bosan, even baca komik yang dah dibaca sebelum ni. Give it a try will ya ?
The Oatmeal

Is This Okay ?

Image
Salam
Benda yang aku selalu risau tentang blog aku ni. 
It is not about the content of my post.
It is not how creative I organized all those widget on and in my blog.
It is about, the time taken, to load, this not-so-weeekie blog.
Lama ka masa ambil untuk load blog ni ? Tell me. Berapa lama ? 1 minutes ? 30 secs ? 15 ?

Owh and then.
Am no so good with fesyen. Atau, apa maksud funky yang sebenarnya. So, kalau terjumpa aku kat luar, memang nampak selekeh je lah. 
If you don't mind. Can you please name a few of what I should have/do and shouldn't in/on my blog.
:) ps : shout busuk tu, really does take so much time to load -..-

Everyone Have This One Fev Thing That . . .

Image
Dear, my dearest sport. I think, it is just the time that my heart and body need some rest from those all problem from inside and outside in my everyday life. 
We are not breaking up. Just, a comma, a pause. Let my brain and body to chill down a bit from those heat of daytime sunlight, and the pain of the injuries.
Salam
Nah, why am I being such aaaa hmm, what is that word eh. Too parabola ? Talk like the sport is my couple ? Ha ha ha.
Softball. I have been playing it since I was standard 5 which was on year 2004.
The last tournament I entered was at Thailand, Prince of Songkla University (PSU) Open.

The second last was at Singapore, as one of the player in UiTM's team. Friendly matches with their national  team and Singapore Polytech's team.
On both participant of me, I didn't perform well. To be honest, I can't perform well.
Well. These body of mine just don't act like it suppose to be any more. I lost my confident. 

Start Giving ?

Salam
Selalunya, aku akan berleter panjang lebar untuk sampaikan point aku. Owh, malang isteri aku.
Well, this time, lets vid do the story :)

Hmmm. Start giving will ya ?

Tulang Hati Sampai Infinity

Image
Salam
Tulang Hati Sampai Infinity ? Tajuk actually aku ambil masa 5 saat je tuh nak fikir, dan of course lansung tak ada kaitan dengan apa yang aku hendak ceritakan ni.
I have been missing for about 5 days eh ? Bermula on 19th Nov till today. 
Haven't you read my Apa Itu Cinta ? post ? Aku harap korang dah baca. Amat memerlukan pandangan dan pendapat memasing.

Plan yang telah dirancang sejak berminggu-minggu
Salah seorang kawan baik aku telah plan untuk pegi ke Sunway Lagoon, Selangor on this month, dan sudah alang-alang datang ke Selangor, which is ramai budak Sains Kuantitatif lelaki batch aku stay sini, buat teruslah gathering reramai.
Aku dan 3 lagi kawan Perlis datang Selangor sekali.
Sempena 20 tahun pembukaan Sunway Lagoon, diorang offer 1000 yang pertama harga tiket RM20, yang normal price paling latest ialah RM90.
So, memang agak ramailah yang di-invite. Unfortunately, apa yang kita plan tak selalunya menjadi. 

Apa Itu Cinta ? - Remaja

Image
Kalaulah suatu hari nanti, seseorang datang kepada aku, yang daripada mata kasar pun boleh dilihat keadaan dia yang sedang dalam masalah, serabai, kusut masai, mata lebam, tidak terurus, dan kemudian bertanyakan soalan, "bro, apa itu cinta ?"
Cinta, cinta, cinta.
Umur aku yang baru 19 tahun bercakap mengenai soal cinta mungkin seperti meminta penampar dari orang-orang tua. Tapi, pada umur-umur aku inilah perasaan ingin tahu membuak-buak.
Kamu boleh cakap, "Cinta ialah sesuatu yang indah" - seperti apa ?
Kamu boleh cakap, "Cinta ialah malapetaka!" - my parents still alive

Dapatkan Semula Password Yahoo Mail

Image
Mungkin email sesuatu yang tak penting bagi sesetengan remaja, tapi bagi kebanyakkan dari manusia, ia satu jambatan komunikasi yang penting. Yahoo antara salah satu server email terbesar selain Google.
Tapi, sudah namanya manusia, terlupa ialah perkara biasa bukan ? Tetapi untuk terlupa password email sendiri mungkin akan menyakitkan apabila keadaan memerlukan penggunaan email. 


Salam.
Dapatkan Semula Password Yahoo Mail ? Is there a way ? Yap, there are many ways that you can found to recover your own Yahoo Email password. *or others
Sebelum ni mungkin kamu sudah Google mencari macam mana nak dapatkan password email yang terlupa bukan ? Cara official (Yahoo Password Helper) ialah dengan meminta Yahoo untuk menghantar password ke alternate email atau nombor telefon yang kamu set kan di awal pendaftaran email tersebut. Paling senang ialah dengan menjawab security question yang kamu sendiri set kan.
Terlupa juga alternate email punya password dan jawapan kepada security question ? Tidak set …

Perkahwinan Chong Wei dan Mew Choo

Image
Majlis perkahwinan Datuk Lee Chong Wei dan Wong Mew Choo telah berlansung pada 9 November 2012 yang lalu. Majlis ini berlansung di Pusat Konvensyen Kuala Lumpur (KLCC).
Kira-kira 1 000 tetamu kenamaan yang hadir ke majlis ini. Turut berangkat, Yang di-Pertuan Agong, Tuanku Abdul Halim Mu'adzam Shah dan Raja Permaisuri Agong, Tuanku Hajah Haminah serta Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak.

Chong Wei, 30, tampil berpakaian segak tuksedo hitam rekaan pakar sut lelaki ternama, Lord's Tailor manakala Mew Choo, 29, pula mengenakan gaun pengantin serba putih.
Beregu badminton No.1 negara, Koo Kien Keat dan Tan Boon Heaong antara 6 sahabat yang dipilih Chong Wei membentuk pasukan pengiring pengantin lelaki.
Empat lagi adalah bintan badminton, Gan Teik Chai dan Khoo Chung Chiat selain 2 sahabat karibnya, Yap Khean Boon dan Sunny Ang. Di sebelah pengantin perempuan, Mew Choo juga membariskan 6 pengapit terdiri daripada sahabatnya.
Untuk pengetahuan, pasangan ini yang sudah menjali…

Trafik Dicuri!

Image
Salam
Hampir 5 bulan aku mendapat trafik percuma daripada post MDS : Majlis Destini Siswa yang telah aku tanamkan target untuk mendapat tempat yang baik di google untuk gambar 'logo uitm', dan alhamdulillah menjadi.


Baru ja tadi (5 pagi) aku mencuba design post yang baru Pengarah 'Innocence of Muslims' Dipenjara, iaitu tanpa sidebar apabila buka post, tetapi di homepage tetap ada sidebar. Bagi yang sempat buka, perasanlah kelainan blog aku sebelum ini.

Malangnya, haha, entah kenapa, gambar aku 'logo uitm' di google ditendang terus dan sekarang telah diganti gambar milik 2dayblogger. Mungkin 2dayblogger dah membuat satu strategi seo baru di dalam websitenya, atau mungkin aku telah menempah padah dengan bermain dengan struktrur blog. Either can be true.
So, 'Trafik Dicuri' mungkin tajuk yang agak tiada kaitan. Hehe.

Well, I know too much about bad thing, stealing traffic from others(normal blogger) is one of the example but yet I still din't did it. *Not s…

Stalker Dengan Skill Baru - Google Image Search

Image
Aku pernah buat satu post tentang Macam Mana Nak Jadi Stalker yang menceritakan sedikit sebanyak tentang macam mana stalker menggunakan Google untuk stalk individu. *tiada hobi  lain mungkin. Kalau tertanya-tanya macam mana nak padam gambar dari image.google.com boleh view post tersebut.
Now, eh, 17 Jun yang lepas. Google telah menaik taraf fungsi hasil cariannya dengan mendapatkan dan memadankan maklumat hanya melalui gambar.
Ini mungkin lebih mengembirakan lagi para stalker.


Terdapat 4 cara untuk menggunakan image.google.com 1. Drag and Drop Pergi ke mana-mana website yang mempunyai gambar, contohnya di post ini, gambar i-City Shah Alam tuh, drag dan drop kan di bar ruang search image google.
Then, ye, penuh ha i-City saja yang keluar dan juga lain-lain yang bagi Google seems related or same.



2. Upload Image Di ruang search image.google.com, terdapat satu logo kamera, click logo tersebut, dan kamu dapat upload dari komputer kamu untuk memulakan carian.

3. Copy and paste the URL for an…

Universiti Utara Malaysia

Image
Daripada wikipedia ;

Universiti Utara Malaysia (English: Northern University of Malaysia, (UUM) is a public university in the town of Sintok, Kedah. Utara means 'northern' in the Malay language. It was formally incorporated on 16 February 1984. The university was established with the specific mission of providing a leadership role for management education in the country. Thus, the university is also known as a management university. 
The academic establishments in UUM include College of Business (UUM COB), College of Law, Government and International Studies (UUM COLGIS) and College of Arts and Sciences (UUM CAS). UUM is the first university in the country to be a fully wired using fiber-optic cables. The university has 29 computer laboratories in academic and administrative buildings on the campus, providing students with access points for e-services.


Well, UUM antara salah satu universiti yang senasib dengan UiTM Arau yang mungkin di-elak oleh lepasan diploma, program persedi…