Skip to main content

Everyone Have This One Fev Thing That . . .

Dear, my dearest sport. I think, it is just the time that my heart and body need some rest from those all problem from inside and outside in my everyday life. 

We are not breaking up. Just, a comma, a pause. Let my brain and body to chill down a bit from those heat of daytime sunlight, and the pain of the injuries.

Salam

Nah, why am I being such aaaa hmm, what is that word eh. Too parabola ? Talk like the sport is my couple ? Ha ha ha.

Softball. I have been playing it since I was standard 5 which was on year 2004.

SK Sena 2004 Softball Team
The only picture on that time that I still have. Glad!
The last tournament I entered was at Thailand, Prince of Songkla University (PSU) Open.

The second last was at Singapore, as one of the player in UiTM's team. Friendly matches with their national  team and Singapore Polytech's team.

On both participant of me, I didn't perform well. To be honest, I can't perform well.

Well. These body of mine just don't act like it suppose to be any more. I lost my confident. 


Coach Am. Haha. My state coach that has taught me about softball, trained me, dera pun ada, the one and only reason why I turned black, since I was 11y/o until 18y/o.

Aku macam dah masuk dengan cara dia bagi training tak kira seteruk mana pun. Tapi, bila coach lain yang bagi training, suddenly, the sad feeling came. Pfft

I miss him. Later on nak pergi melawat lah. 



The team. Those same faces of my team. Haha. Every year, mesti ramai je muka yang sama yang join pergi MSSM.

And, yeah, still masih ramai yang main lagi sampai sekarang.

Yang muda still dalam team, yang dah tua-tua like me tuh semua masuk under Kelab Softbal/Besbol Perlis secar tak rasmi.



Everyone Have This One Fev Thing That . . . mesti perlu kurangkan. As, there are some other important thing that needs more attention and to focus on to.

Do you have one too ?

Popular posts from this blog

Apa Itu GLC

Apa itu GLC ? GLC bermaksud Government Linked Company atau lebih tepat Syarikat Berkaitan/Milik Kerajaan


Maksud | Takrifan GLC


Maksud GLC ? GLC ditakrif sebagai syarikat yang mempunyai objektif komersil yang primer dan kepentingannya dikawal secara langsung oleh Kerajaan Malaysia. Mengawal kepentingan merujuk kepada keupayaan atau kuasa Kerajaan (bukan sekadar peratus pemilikan) untuk melantik anggota Lembaga Pengarah, pengurusan atasan dan membuat keputusan utama terhadap GLC (contohnya, pemberian kontrak, strategi, penstrukturan semula dan pembiayaan, pemerolehan serta pemberhentian pelaburan), sama ada secara langsung atau melalui Syarikat Pelaburan Berkaitan Kerajaan (GLIC).

Apakah syarikat yang dikategorikan sebagai Syarikat Berkaitan Kerajaan (GLC)?
Kategori syarikat berkaitan kerajaan ialah syarikat-syarikat yang berada di bawah kawalan Kerajaan Negeri dan agensi peringkat Negeri masing-masing. Syarikat yang berada di bawah kawalan lansung Kerajaan sebagai agensinya juga termasu…

Formula Pengiraan Sudut Segitiga [Basic]

1. Formula
2. Penerangan Formula
3. Penggunaan Formula

Line and Plane In 3-Dimension | Mathematics Form 4

1. Formula

Seperti yang korang nampak kat atas, tu ialah formula trigonometri versi BM dan versi BI. Ada banyak cara nak ingat formula tu, dan cara yang aku boleh syorkan ialah

Versi BM :   Saya Tak Hafal      Kalau Saya Hafal       Tentu Tak Susah
Versi BI :   Soh  Cah  Toa

Bagi tutorial ni, aku akan gunakan sepenuhnya versi BM.


2. Penerangan Formula
Di mana garisan Tentangan Sebelah dan Hipotenes ?

Ambil Tita (macam lapan tuh) sebagai sudut.

Garisan Tentangan ialah garisan yang bertentangan dengan Tita

Garisan Hipotenes ialah garisan yang bertentangan dengan sudut 90

Garisan Sebelah, ialah garisan bersebelahan dengan Tita





3. Penggunaan Formula




Jika nilai garisan yang diberi (maklumat dari soalan) menunjukkan seperti rajah di sebelah, iaitu mempunyai nilai bagi garisan Tentangan dan garisan Hipotenes. Maka, formula Sin akan digunakan.



Makulumat yang ada, nilai garisan Hipotenes dan S…

Apa Itu Hypothyroidism | Thyroid

Apa itu Hypothyroidism (hipotiroid) ? Hypothyroidism ialah satu keadaan dimana badan kekurangan hormon thyroid akibat daripada kelenjar thyroid (tiroid) yang kurang aktif.

Sedikit penerangan tentang bagaimana Hypothyroidism terjadi dan kaitannya dengan tumbesaran badan (metabolisma) Seperti yang kamu tahu, metabolisma ialah proses yang dilakukan oleh tubuh untuk mengubah apa yang kamu makan dan minum menjadi tenaga. Tenaga ini kemudiannya disalurkan ke seluruh badan samaada untuk pencernaan makanan, bergerak ataupun berehat.
Thyroid ialah satu kelenjar di bahagian halkum yang menggunakan iodine (umumnya berasal dari makanan misalnya laut dan garam) untuk menghasilkan 2 jenis hormon yang penting dalam metabolisma iaitu hormon thyroxine (T4) dan hormon triiodothyronine (T3). 
Bilangan hormon T4 dan T3 di dalam badan masing-masing ialah 99% dan 1%, tetapi hormon yang penting untuk badan ialah T3. Walaupun begitu, semasa di dalam badan, T4 akan ditukarkan menjadi T3 dari semasa ke semasa b…