Posts

Showing posts from 2013

Changes ? Nahhhh

Salam
I do believe, in everyone life, there will be at least once, where they had changed to a more-good or some-badass.
I had one. It happen on 2011. The sudden changes. I became su-crazily-per lazy. That was the time when all things I did, bring no good on me, especially on my studies. 
Since that day, I had living in that state for almost 2 years until today, yes, am still freakingly lazy.
Am lazy in everything, except for one thing, guess what ? It is sleeping. Yes, I can sleep for like hmmm 24 hours if I had nothing to do or no one wake me up. 
Genius Aiman is no more. Books, pity em, I rarely read them like years back then. 
Then.
I do think.
Why, even I realized of this sick-fuc*ing-ness, still am not doing nothing about it ?
I think about the 'why', not about how to overcome it. See how lazy am I ?
Just why Aiman


ps : Actually, I wanna start changing to be that good Aiman back, but still my body seems didnt want to move. And I do know why I changed to become like this. I let my e…

Random Roti Canai ?

Salam hari Jumaat, salam satu Malaysia
Berapa ramai antara kita selalu yang breakfast/lunch/dinner/supper di kedai ?
Bila sebut makan kedai, orang akan tanya, "sedap ka kedai tu ?"
Jarang orang tanya "bersih ka kedai tu ?"
Tapi kalau dah kita pergi ke kedai yang sedap tu, tapi kedai kotor, tak jadi masuk lah ye tak ? 
But, not all of us will do the same.
Lets watch this video, and share our thought and experience.



ps : uitm dip lagi berapa minggu dah nak masuk, yang gua otak dah karat -.-

That Feeling

Image
Salam pagi

Raya Haji lagi dua hari. Dalam masa ni, mesti hampir semua student dah balik rumah. Selamat pulang..

Kalau ada ja lagi student yang still menapak dalam ipt memasing, whatever you are doing, goodluck!

And, to yang dah balik rumah. How was it ? That feeling, before you start your way going back home. That feeling when you knew that you are going home. That feeling, on the public transport 50km or 30km or 10km away from meeting your parents or someone that has been waiting for you. 

Wasn't it nice ?

Selamat Hari Raya Aidiladha..


Aku Pening

Image
Salam petang salam pembuka bicara.

Aku ada satu soalan bijak.

Pernah tak hampa terfikir, bagi setiap satu ikan yang pemancing dapat, apa sebenaqnya niat ikan tu makan umpan depa ?

Jawapan dia sama ada ;

1) itu rezeki depa
2) ikan tu lapaq
3) ikan tu sesaja nak main tarik tali tapi kalah. 

Apa pun jawapan hampa, abaikan.



Apa yang aku nak cakap sebenaqnya ialah, tadi buat kali pertama dalam hidup aku, aku nampak scene (dalam kepala aku) penjahat kena tangkap right before dia nak naik kereta dengan cool dengan polis.

Masalahnya, penjahat tu aku, polis tu peminta sedekah. kemain dia datang meluru ke aku macam aku ada buat salah teramat -..-

Agak dalam 5 minit dia terang pasai mak dia punya keadaan sakit pinggang perlu duit, then dia stated the amount that she need.

Dalam kepala otak aku, and yes, mulut aku ada cakap "klinik satu malaysia ada makcik, pakai singgit ja makcik tak banyak pun, hantaq mak makcik pi situ boleh kan"

She insisted about the amount that she asked, and aku tengok tanga…

Confusing, Maznah, What Happen ?

Image
Haven't you heard about Maznah's video case tu ? About penjagaan anjing and ucapan hari raya with le dogs ? - google this yourself, I have no intention on showing to you with something that people did wrong.
They said, what Maznah doing is menghina agama.

Okay.
From my opinion.
- Yes, we(muslims) knows that, anjing ialah salah satu perkara yang perlu disamak jika disentuh ketika basah, sebab ia dikategorikan di dalam najis besar, what ? Najis mughollazah ? 
- Haram dan halal ? I have never heard that sentuh anjing ialah haram.
Bab membela anjing di dalam rumah, I seen nothing wrong in doing that, but if she let her dogs berjalan dari luar ke dalam ke tempat sembahyang and tempat tempat lain yang boleh meragukan dan membatalkan wuduk dan membuatkan dia dalam keadaan 'tidak bersih dari najis besar', well, that will be a 100% wrong.
It is sad somehow, for how fast people judging other people base on a picture and some video clip.
How about if that Maznah has a less knowledge in I…

Berbuka Puasa - Mai Cafe

Image
To live as anak perantauan, study far away from home, tambah pulak di bulan Ramadhan, berbuka puasa tanpa keluarga. Kadang-kadang sorang-sorang, selalunya bersama kawan.
So, our leader, our president has planned an event before cuti raya datang, which was berbuka puasa beramai-ramai, and took place at Mai Cafe Herbal Kopitiam


The plan has succeed, almost 60 people came. At first, this event just for 2 groups that has been together since part 1, but there are few that came into the groups later (tukar group), and most of them came too.
The foods ? I just tasted two foods, chicken chop and cheesy chicken. Both tastes awesome. Mengenyangkan dan harga pun puas hati. Theme ala ala kampung, with them, this is just another memory to be remembered about later on.

Side event - sambut birthday membe :D Happy Birthday Dayat!
And, I believe, this video were meant to all people that are watching. Walaupun dah nak raya, Selamat Berpuasa dan Selamat Hari Raya :D


ps : raya berapa hari bulan tah ? -.-

Business Plan Outline - Guidance

Image
BUSINESS PLAN OUTLINE













INTRODUCTION 
1.Introduction (Arial 12, BOLD)
1.1.Name of the company
1.2.Nature of Business
1.3.Industry Profile
1.4.Location of the business
1.5.Date of business commencement
1.6.Factor in selecting the proposed business
1.7.Future prospects of the business


PURPOSE
2.Purpose of preparing the business plan (Arial 12, BOLD)
2.1.To evaluate the project viability and growth potential
2.2.To apply for loans or financing facilities from the relevant financial institutions
2.3.To act as a guideline for the management of the proposed business
2.4.To allocate business resources effectively


COMPANY BACKGROUND
3.Company Background (Arial 12, BOLD)
Table 3.1 Company Background
Name of the Company
Business Address
Correspondence Address
Telephone Number
Form of Business
Main Activity
Date of Commencement
Date of Registration
Registration Number
Name of Bank
Bank Account Number


SHAREHOLDERS BACKGROUND
4.Background of Shareholders (Arial 12, BOLD)
4.1.1.General Manager
Table …

Pokemon ?

Image
Hanya something yang ingin diingat semula :D

Pernah ke korang main game Pokemon ni ? 

Tak kisah la pokemon yellow ke, red ke, blue ke, gold ke ? Ada yang main di komputer guna emulator seperti Visual Boy Advance Emulator atau Gameboy. 

Well, mesti bagi yang pernah main, mesti ada favorite game kan ? 

As for me, first pokemon game I played was Pokemon Gold and at the same time I played Pokemon Yellow too.Played both on my dad's computer using that gameboy emulator. This was when I am 11 years old.

The next pokemon game was Pokemon Ruby, 2nd generation pokemons. Played it 4 times, last time I played, took one whole day to finish the game, and that happened last week. HA HA HA :D

Till now, I still remember the walkthrough for those 3 pokemon games. 

Best game ever :D

ps: I wonder why can't I study like how I play this game --''

Terlalu Cepat Menjawab

Image
Hello
Terlalu cepat bercakap, cepat bagi reaksi kalau diajukan apa apa soalan, ataupun mempunyai otak yang cepat memberi tindak balas yang pantas untuk menjawab sesuatu kadang kala tidak bagus meh untuk kita.
Perbuatan atau kelebihan ni, mungkin akan menjadi tabiat, cepat menjawab berdasarkan logik, cepat menjawab berdasarkan apa-apa, for even something that being created which in other mean 'lying'.

Selalunya, manusia yang mempunyai kelebihan ini, tetapi disalahgunakan dipanggil pemutar belit cerita.
Diorang ni, tak rasa bersalah ka menipu orang lain ? Seronok ke boleh terlepas dari salah sendiri, dengan menipu ? Menipu kawan pulak tu.

Well, am a fast talker too. I found myself, when asked about something that mungkin menunjukkan salah saya, surprisingly, my brain will show me some various answers that I can use to answer the question and yet still base on logical thinking. 
The main reason why this specialty can be use is that the questioner didn't know the true situation of u…

Nicola Tesla - Sejarah Yang Dikaburi

Image
Pernah kamu mendengar tentang Nicola Tesla ? Beliau ialah antara seorang perintis kemajuan teknologi dalam bidang elektrik.
Tahukah kamu, kenapa Nicola Tesla disebut sebagai Geekterhebat yang pernah hidup ? 
Geeks tidak tidur bermalam-malam meninggalkan dunia supaya bila mereka keluar, mereka dapat ciptakan satu ciri yang baru untuk dunia luar.
Mereka pemikirdan pembaiki benda yang tidak rosak.
Mereka meninggalkan dunia sosialkerena mereka sibuk memperbaharui sesuatu yang baru.
Mereka obses dan dalam banyak kes, mereka sengsara

Hampir 100 tahun yang lalu, seorang pencipta Amerika-Serbia mula membaiki barangan yang tidak rosak.
Pada masa dunia masih lagi dicerahi dengan nyalaan api lilin, satu sistem elektrik yang dikenali sebagai arus ulang-alik (AC) telah dicipta dan sehingga hari ini ianya digunakan untuk mencerahkan isi rumah di planet ini.
Kepada siapa kita perlu berterima kasih di atas ciptaan tersebut yang membawa manusia ke  revolusi perindustrian yang kedua ? Tetapi, apa yang aku tahu,…