Skip to main content

Sains Kuantitatif - Part 4

Salam

Few days past, my Dip. Quantitative Science part 4 ended. Seperti biasa, dua benda ja nak cerita dalam post ni, subjects and some story about this sem, for me.


QS Boys
AGM QS ke idk :p














Mula dengan subjects.
MAT 263 (3.00 jam kredit) - Linear Algebra I. Subject yang susah, for me, whom malas dan anggap subject ni susah. Tapi bila dah study dan study dan revise dan berlatihan dan latihan, senang je rupanya. Just perlu faham dari awal pembelajaran dan awal kelas.

MGT 162 (3.00 jam kredit) - Fundamentals of Management. Subject membaca dan sangat sangat sangat lah seronok, sebab baca ja, disamping isi yang tak lah banyak sangat. Overall, tak baca tak dapat lah skor :P

QMT 200 (4.00 jam kredit) - Probability and Statistics 1. Subject ni macam revise semula probability addmath form 4 and form 5 tu. Tak susah, dan tak senang, kalau tak study :D

QMT 335 (4.00 jam kredit) - Introduction to Business Forecasting. Subject yang seronok actually, sebab knowledge boleh diapikasikan dalam kehidupan, on calculation lah semestinya. Sad for me, last last baru nak faham subject ni, awal awal dulu, sebabkan memberontak dengan buku yang susah nak faham dan terlampau banyak ayat, padan muka sendiri, acah menyalahkan buku. This is a fun subject!

MAT 283 (4.00 jam kredit) - Calculus III - akan diupdate, sebab sem ni aku tak boleh ambil subject ni sebab Calc II tak lepas lagi. He he he. Mohon Calc II dapat A, aaminn. 4 jam kredit kot >.< 


Sem ni tiada BEL dan kokurikulum. But, within this 3 sems, sem 4 till sem 6, MUET must be done! So, aku buat lah MUET sem ni. Best jugak actually MUET ni :P


What happened to me in this sem ?

Nothing much, but I found her, which was one of the 'why' I wrote Have Your Ever Realized This ? post. Bla bla bla. Ihik.

Soooo, sem ni ada Dinner ke ? 

Sem 1 ada, sem 2 ada, sem 3 tak ada, sem 4 kena ada. Haha. 




Dari kiri, 
Amzar (prom King ?), Hatem (Presiden QS), Mus (Sahabat), Aiman (Hensem dan Macho)

Dinner this sem boleh kata khas untuk abang kakak part 6 yang tamat sem ni, bye bye korang yang busuk masam, nanti jumpa harap dah wangi sikit :D

Dan, persembahan di tugaskan kepada part 2, which is junior in Qs this year, first time for them, not a good show, but a good try. Sem depan okay kot.

Tettttt..

Am still a NR student, well, will keep it like that I guess. Banyak ke library this sem, terutama kalau esok lusa tulat nak test/final. Bulan final paling banyak menapak dalam library, siap boleh pasang tent agaknya.

Tettt..

As a student, a male, which in such a time, I will be a husband to a wife, a dad to insyaAllah many cute daughter and handsome son, hmmm, laziness really will bring nothing on me later on.

Nah. Apa benda aku merepek ni -.-

Owh ya. Yup, sem ni, seperti biasa, rakan-rakan banyak membantu dalam belajar. Mohon lancar saja :D

Overall, me in this sem ? Dragon, or Bat-student-boy, get it ? Hahaha.



Popular posts from this blog

Apa Itu GLC

Apa itu GLC ? GLC bermaksud Government Linked Company atau lebih tepat Syarikat Berkaitan/Milik Kerajaan


Maksud | Takrifan GLC


Maksud GLC ? GLC ditakrif sebagai syarikat yang mempunyai objektif komersil yang primer dan kepentingannya dikawal secara langsung oleh Kerajaan Malaysia. Mengawal kepentingan merujuk kepada keupayaan atau kuasa Kerajaan (bukan sekadar peratus pemilikan) untuk melantik anggota Lembaga Pengarah, pengurusan atasan dan membuat keputusan utama terhadap GLC (contohnya, pemberian kontrak, strategi, penstrukturan semula dan pembiayaan, pemerolehan serta pemberhentian pelaburan), sama ada secara langsung atau melalui Syarikat Pelaburan Berkaitan Kerajaan (GLIC).

Apakah syarikat yang dikategorikan sebagai Syarikat Berkaitan Kerajaan (GLC)?
Kategori syarikat berkaitan kerajaan ialah syarikat-syarikat yang berada di bawah kawalan Kerajaan Negeri dan agensi peringkat Negeri masing-masing. Syarikat yang berada di bawah kawalan lansung Kerajaan sebagai agensinya juga termasu…

Formula Pengiraan Sudut Segitiga [Basic]

1. Formula
2. Penerangan Formula
3. Penggunaan Formula

Line and Plane In 3-Dimension | Mathematics Form 4

1. Formula

Seperti yang korang nampak kat atas, tu ialah formula trigonometri versi BM dan versi BI. Ada banyak cara nak ingat formula tu, dan cara yang aku boleh syorkan ialah

Versi BM :   Saya Tak Hafal      Kalau Saya Hafal       Tentu Tak Susah
Versi BI :   Soh  Cah  Toa

Bagi tutorial ni, aku akan gunakan sepenuhnya versi BM.


2. Penerangan Formula
Di mana garisan Tentangan Sebelah dan Hipotenes ?

Ambil Tita (macam lapan tuh) sebagai sudut.

Garisan Tentangan ialah garisan yang bertentangan dengan Tita

Garisan Hipotenes ialah garisan yang bertentangan dengan sudut 90

Garisan Sebelah, ialah garisan bersebelahan dengan Tita





3. Penggunaan Formula




Jika nilai garisan yang diberi (maklumat dari soalan) menunjukkan seperti rajah di sebelah, iaitu mempunyai nilai bagi garisan Tentangan dan garisan Hipotenes. Maka, formula Sin akan digunakan.



Makulumat yang ada, nilai garisan Hipotenes dan S…

Apa Itu Hypothyroidism | Thyroid

Apa itu Hypothyroidism (hipotiroid) ? Hypothyroidism ialah satu keadaan dimana badan kekurangan hormon thyroid akibat daripada kelenjar thyroid (tiroid) yang kurang aktif.

Sedikit penerangan tentang bagaimana Hypothyroidism terjadi dan kaitannya dengan tumbesaran badan (metabolisma) Seperti yang kamu tahu, metabolisma ialah proses yang dilakukan oleh tubuh untuk mengubah apa yang kamu makan dan minum menjadi tenaga. Tenaga ini kemudiannya disalurkan ke seluruh badan samaada untuk pencernaan makanan, bergerak ataupun berehat.
Thyroid ialah satu kelenjar di bahagian halkum yang menggunakan iodine (umumnya berasal dari makanan misalnya laut dan garam) untuk menghasilkan 2 jenis hormon yang penting dalam metabolisma iaitu hormon thyroxine (T4) dan hormon triiodothyronine (T3). 
Bilangan hormon T4 dan T3 di dalam badan masing-masing ialah 99% dan 1%, tetapi hormon yang penting untuk badan ialah T3. Walaupun begitu, semasa di dalam badan, T4 akan ditukarkan menjadi T3 dari semasa ke semasa b…