Posts

Showing posts from May, 2013

Could This Be Wrong ?

Image
I have read,heard many stories wrote,told by the person himself about their exciting journey, travel and experiences.
Just by reading and listening to em, made me wanna feel it too, wanna have the same story as they do.
Ambil contoh terdekat(to me).
The owner and writer of saiazuanblog's blog.
He was in Krabi Island for 2 times, and Hatyai once(as I remember). Both places are in Thailand which its border just right next to me but still, I haven't have the chances for even once to step on that island known by its delicious seafood(crab), sceneries, and beach. 
Why couldn't I go there too ? Money.
By reading some of the posts in his blog, many of em,made this one thought came out of my mind, "Wow! Dia surely jalan a lot!"
Jealousy, for sure, for I couldn't do myself as what he had did.
This teenage hormone of mine makes me wanna see the world with my own eyes. *I have 4, after adding my glass

Can I make traveling as my hobby-to-be ? Travelling ke touring ? -__-

Just a Game That I Miss.....

Image
Just so I have published earlier in Everyone have This One Fav Thing in Nov last year, about why and why I stop playing sofball until now. 
But still, I miss this game.
MSSPs Softball 2013 under 18 was end this evening(21st May). Johan for this year, went to SMK Lailatul Syahrin, sorry if I write the school's name wrong. I am lucky still got the chances to see the semi final, and final game since coincidentally knew about it from my call to a friend, asking about other stuff.   
Tempat ke-2 SMV Arau, ke-3 SMK Sheh Ahmad, ke-4 SMK Perlis.


ps : awat taktau, makin lama, English makin ke laut -__-

iPhone 6 ? - Video

Image
iPhone 6 ? Mungkinkah ini akan menjadi kenyataan ? Well, if it is really true, then I wonder, what when and how it will be use for, the projector..

For how far does that gadget goes to, still I will doubt its battery life. 
But it's cool ooo :D

Buat Post Summary Automatik Untuk Blogspot

Image
Post summary ialah antara penyelesaian bagi post yang panjang di muka depan blog/website yang akan memanjangkan muka depan blog/website. Secara manual, blogspot ada menyediakan option untuk memasukkan 'Jump Break' di post editor. Bagaimanapun, terdapat cara untuk membuat 'Jump Break' secara automatik, dan memerlukan sedikit pengubahsuaian pada html template.


DEMO
Download dan back up html asal blog anda, in case terjadi sebarang masalah.
1) Pergi ke "Design" dan pilih "Edit HTML"
2) Tekan pilihan "Edit Template"
3) Tekan secara ctrl + F, dan kemudian cari code  </head>Paste code di bawah, di atas code di atas. <script type='text/javascript'>
var thumbnail_mode = &quot;float&quot; ;
summary_noimg= 530;
summary_img= 440;
img_thumb_height= 120;
img_thumb_width= 100;
</script>
<script src='http://caprio.googlecode.com/files/post%20summary.js' type='text/javascript'/>4) Sekarang, cari pula code
&l…

FA: Fakta atau Auta ? - Cahaya

Image
Cahaya, salah satu sebab kenapa mata berguna untuk manusia, tetapi tahukah kamu tentang fakta-auta tentang cahaya ini ?


1) Cahaya bergerak kira-kira selaju 300 000 km sesaat.
2) Orang Greek percaya penglihatan kita terhasil daripada sesuatu yang keluar dari mata kita dan ke arah objek
3) Berlainan warna mempunyai berlainan kelajuan di dalam air, membuatkan ia membengkok dengan sudut yang berbeza. Ini mengakibatkan kewujudan pelangi apabila cahaya dibiaskan melalui titisan air di atsmosfera.
4) Cahaya dari Matahari mengambil masa 8 minit dan 17 saat untuk sampai ke Bumi

5) Manusia dan keluarga monyet, mempunyai 3 reseptor cahaya yang membenarkan kita melihat semua warna yang kita lihat. Burung dan haiwan bukan mamalia yang lain mempunyai 4 reseptor cahaya yang bermaksud membenarkan mereka melihat lebih banyak warna berbanding kita. Tiada warna kuning di dalam komputer ? 6) Jika seseorang manusia bergerak dengan kelajuan cahaya, masa akan terhenti disekelilingnya
7) Bintang yang terdekat…

Fikiran Seorang Manusia, Malaysia Negaraku

Image
Salam

Mohon kelembutan berbicara daripada pembaca-pembaca. Ini ialah pendapat saya.

Malaysia, a good country name bukan ? Tinggal berbilang bangsa, agama dan etnik. Flora fauna masih lagi terjaga. Sungai, hutan, dusun, suasana kampung. 


I'ill start with a question.

Kenapa terdapat perbezaan antara Melayu, Cina dan India ?

Saya tahu, Cina dan India asalnya datang untuk bekerja sebelum kemerdekaan Tanah Melayu. Ramai antara mereka yang masih lagi menetap di sini selepas Tanah Melayu merdeka, dan ramai generasi mereka masih lagi kekal menetap di sini sehingga sekarang.

Perkara 153 telah menetapkan keistimewaan anak-anak Melayu dan orang Melayu semenanjung, Sabah dan Serawak.

Hal ini menggariskan dan memberikan penampakan asal Melayu ialah rakyat asal Tanah Melayu, diketuai Raja-Raja Melayu sebelum kedatangan buruh asing pada waktu itu. Jadi, orang asing yang datang pada waktu itu tak dapat lah hak hak istimewa sebab bukan rakyat raja.

Semasa ditubuhkan Persekutuan Tanah Melayu, Perlembagaan …

Gaji Facebook CEO Mark Zuckerberg 2013 - $1

Image
Billionaire, Mark Zuckerberg, 28 tahun (2013), secara sukarela telah memotong gajinya sehingga $1 setahun.

Menurut SEC untuk Facebook, pada tahun 2012 Mark Zuckerberg telah memerolehi gaji sebanyak $503, 205 setahun beserta bonus $266, 101. Beliau telah membelanjakan sebanyak $1.2 juta untuk keselamatan pribadi dan penerbangan jet pribadi.

Bermula 1 Januari 2013, beliau secara sukarela telah memotong gajinya kepada $1 setahun, dan telah bersetuju untuk tidak menerima sebarang bonus perhidmatan tahunan.

Berkenaan dengan akaun beliau pada tahun 2012, beliau masih lagi mempunyai 6% perkongsian di dalam Facebook yang berharga $2.3 billion.

source


aimanayie : rasanya semua orang impikan hendak mempunyai kerja seperti dia, dan sekarang, dia bekerja secara murah dan $1 pulak tu.


As a Male Student

Image
Salam

As a male student ? I mean, as a non-resident male student, akan ada masa di mana,


Ikat perut makan maggi, biskut cicah tea or milo.Tak keluar rumah, duduk dalam tidur, golek golek, main laptop, tengok movieStart melepak lepas maghrib sampailah lewat pagiUnproductive weekend, tidur dan tidurKe hulur, ke hilir, dalam kampus, luar kampus, untuk menyiapkan assignmentTak tidur sepanjang malam semata-mata esok ada paperMaki pak guard. *Damn you pak guard, ingat hensem kot.*Naik moto, basikal pusing satu kampung, kereta satu negeri tak tentu arah.Phewiitttt PhewiittttGoallllllllllll!!!~Buat burger manusia sampai katil patah, *jangan kacau aku berak lah bangang*, *bersih betul muka dia ni time tidur*, *happy birthday!~*, jadi gay sebentar.Brotherhood relationship sentiasa!Tutup lampu, *dush dush dush*, buka lampu, *nak haram sapa buat aku tadi haa ? bxxx hampa ni, sial celaka pxxx mak*Kawan didahulukan, gadis gadis diutamakan.Pintu tandas tercabut, memasing pandang satu sama lain *sem de…