Posts

Showing posts from June, 2013

Nicola Tesla - Sejarah Yang Dikaburi

Image
Pernah kamu mendengar tentang Nicola Tesla ? Beliau ialah antara seorang perintis kemajuan teknologi dalam bidang elektrik.
Tahukah kamu, kenapa Nicola Tesla disebut sebagai Geekterhebat yang pernah hidup ? 
Geeks tidak tidur bermalam-malam meninggalkan dunia supaya bila mereka keluar, mereka dapat ciptakan satu ciri yang baru untuk dunia luar.
Mereka pemikirdan pembaiki benda yang tidak rosak.
Mereka meninggalkan dunia sosialkerena mereka sibuk memperbaharui sesuatu yang baru.
Mereka obses dan dalam banyak kes, mereka sengsara

Hampir 100 tahun yang lalu, seorang pencipta Amerika-Serbia mula membaiki barangan yang tidak rosak.
Pada masa dunia masih lagi dicerahi dengan nyalaan api lilin, satu sistem elektrik yang dikenali sebagai arus ulang-alik (AC) telah dicipta dan sehingga hari ini ianya digunakan untuk mencerahkan isi rumah di planet ini.
Kepada siapa kita perlu berterima kasih di atas ciptaan tersebut yang membawa manusia ke  revolusi perindustrian yang kedua ? Tetapi, apa yang aku tahu,…

Makanan Dapat Mengawal Emosi ?

Image
Tekanan di tempat kerja ataupun di tempat belajar, berselisih faham dengan kawan, atau hilang sesuatu atau seseorang yang berharga pasti akan mengganggu emosi. 
Kebanyakan daripada kita, apabila dalam keadaan sebegitu ; marah, sedih, tertekan, patah hati, cemas, mahupun hilang keyakinan diri, pasti tidak berasa tidak selera untuk makan. Walaupun, pada dasarnya, ia hanya akan memburukkan lagi keadaan - kesihatan badan.
Menurut kajian yang telah dilakukan, terdapat beberapa makanan yang sangat sesuai untuk mengawal emosi mengikut keadaan.
Ketika Sedih
Makanan yang kaya dengan omega-3 ; Ikan Salmon
Omega-3 bertujuan untuk mengembalikan dan mengawal mood, serta mengatasi tekanan agar tidak semakin larut di dalam kesedihan.
Contoh lain, telur, daging, ikan
Ketika Marah
Menurut kajian di Jepun, zinc dapat membantu mengawal emosi dan yang paling penting mengawal dan meredakan kemarahan.
Makanan contoh; daging merah, daging itik, susu, makanan laut, gandum, kacang,

Ketika Takut
Sayuran hijau, kacang, ba…

Malaysian Invasion Mixed Martial Arts (MIMMA)

Image
Malaysian Invasion Mixed Martial Arts (MIMMA) will be the first largest All-Malaysian Mixed Martial Arts (MMA) Amateur Tournament in Malaysia. MIMMA aims to nurture and grow local talents from the MMA scene by preparing a platform for amateurs to contend and put their highly honed skills and countless hours of dedicated training to the test. The tournament will consists of 7 different weight classes which are Flyweight, Bantamweight, Featherweight, Lightweight, Welterweight, Middleweight and Heavyweight.
Wanna learn how to fly like a butterfly, sting like a bee?
The fighting championship will be opened to all Malaysian citizens from 18 years old and above. MIMMA will also be featuring the largest prize money ever for a local tournament which is worth up to RM150,000 in total!
Hundreds of participants will be seen taking part in this tournament to prove themselves in the MMA scene. You could very well be one of them or come as an audience to come support your favourite fighter.

Weird Perspective ? - One Piece

Image
One Piece, satu komik pengembaraan lanun yang sangat menarik I tell ya.


Dalam masa 2 minggu, aku cuba untuk membaca semua episod manga One Piece yang berjumlah 700 lebih, semula, akibat daripada tak tahan menunggu update episod baru yang hanya sekali untuk satu minggu,
Pembaca mangga mesti faham perasaan ni.

To make it short.
Selepas baca episod ke episod sehingga ke episod terbaru. Sesuatu yang ironic ada dan mungkin telah diaplikasikan ke dalam komik tersebut oleh pelukis. *I love this comic. I hate world politic's schemes.
Kehidupan sebenar yang telah diadaptasikan ke dalam versi komik lanun.

Straw Hat Crew - ialah nama lanun yang diketuai oleh Monkey D. Luffy yang mempunyai cita-cita untuk menjadi Pirate King dengan mencari One Piece yang dikatakan terletak pada pulau yang terakhir di dalam pengembaraan mereka.
Marine - polis lautan, dan sekutu 'World Government'. Kerja diorang, of course tangkap lanun. Dan mereka menegakkan dan berpegang pada satu perkataan 'Justice'

UMNO DAHULU DAN SEKARANG - Tun Dr Mahathir Mohamad

Image
"Kerana UMNO tidak lagi berjuang untuk bangsa, agama dan tanahair. UMNO ternampak dan memang pun benar, berjuang untuk kepentingan orang-orang tertentu dalamnya dan ahlinya sahaja." - Tun Dr Mahathir Mohamad
Kerana nila setitik, rosak susu sebelanga. Kalau kan tidak ada yang mengoyakkan luka, mesti tak akan teruk jadinya.
Tun Dr. Mahathir menceritakan bagaimana Umno dahulu dilihat dan disanjung, dan bagaimana pula jika dilihat dengan Umno sekarang di laman sesawang beliau [Dr. Mahathir Mohamad] di bawah tajuk UMNO DAHULU DAN SEKARANG.
Saya tidak mahu mengubah apa-apa kerana takut maksud sebenar akan berubah, berikut ialah isi artikel tersebut;


1. Pada 11hb. Mei 2013, UMNO merayakan hari penubuhannya yang ke 63 dengan sembahyang dan tahlil, ucapan bersemangat dari Presiden Najib Tun Razak dan majlis makan malam. Tetapi UMNO pada 2013 ini bukanlah sama dengan UMNO 1946. 2. Pada 1946, pengasas UMNO yang berkumpul di Johor Baru bersemangat untuk menyelamatkan bangsa Melayu dari kehi…