Skip to main content

Makanan Dapat Mengawal Emosi ?

Tekanan di tempat kerja ataupun di tempat belajar, berselisih faham dengan kawan, atau hilang sesuatu atau seseorang yang berharga pasti akan mengganggu emosi. 

Kebanyakan daripada kita, apabila dalam keadaan sebegitu ; marah, sedih, tertekan, patah hati, cemas, mahupun hilang keyakinan diri, pasti tidak berasa tidak selera untuk makan. Walaupun, pada dasarnya, ia hanya akan memburukkan lagi keadaan - kesihatan badan.

Menurut kajian yang telah dilakukan, terdapat beberapa makanan yang sangat sesuai untuk mengawal emosi mengikut keadaan.

Ketika Sedih

Ikan Salmon

Makanan yang kaya dengan omega-3 ; Ikan Salmon

Omega-3 bertujuan untuk mengembalikan dan mengawal mood, serta mengatasi tekanan agar tidak semakin larut di dalam kesedihan.

Contoh lain, telur, daging, ikan

Ketika Marah

Ayam Bakar

Menurut kajian di Jepun, zinc dapat membantu mengawal emosi dan yang paling penting mengawal dan meredakan kemarahan.

Makanan contoh; daging merah, daging itik, susu, makanan laut, gandum, kacang,


Ketika Takut

Brokoli

Sayuran hijau, kacang, banyak mengandungi folat (folate), dimana akan membantu mengatasi perasaan tidak tenang ataupun takut. Lebih disyorkan sayur brokoli, boleh dimakan dengan pelbagai cara, termasuk secara segar.

Ketika Hilang Keyakinan Diri

Daging

Para pengkaji di Universiti McGill Monteral, pemakanan makanan yang mengadungi banyak trytophan dapat mengatasi dan mengawal kembali keyakinan di dalam diri.

Makanan contoh ; daing (ayam), ikan (salmon atau tuna)

Ketika Patah Hati

Coklat

Seperti kebanyakkan orang sudah mengetahui, coklat dapat memberikan perasaan gembira apabila dimakan. Terdapat satu kandungan di dalam coklat yang akan merangsang satu hormon (tidak dapat dikenal pasti), yang akan memberikan rasa gembira dan tenang, seterusnya mampu untuk mengatasi dan mengawal perasaan ketika patah hati.


Ketika Cemas


Kopi lebih memberikan kesan ketenangan berbanding teh herga jika diteliti dan direnung sejenak sepanjang kita hidup, antara dua perbezaan minuman tersebut.

Contoh makanan : segelas cawan teh, kopi panas


Popular posts from this blog

Apa Itu GLC

Apa itu GLC ? GLC bermaksud Government Linked Company atau lebih tepat Syarikat Berkaitan/Milik Kerajaan


Maksud | Takrifan GLC


Maksud GLC ? GLC ditakrif sebagai syarikat yang mempunyai objektif komersil yang primer dan kepentingannya dikawal secara langsung oleh Kerajaan Malaysia. Mengawal kepentingan merujuk kepada keupayaan atau kuasa Kerajaan (bukan sekadar peratus pemilikan) untuk melantik anggota Lembaga Pengarah, pengurusan atasan dan membuat keputusan utama terhadap GLC (contohnya, pemberian kontrak, strategi, penstrukturan semula dan pembiayaan, pemerolehan serta pemberhentian pelaburan), sama ada secara langsung atau melalui Syarikat Pelaburan Berkaitan Kerajaan (GLIC).

Apakah syarikat yang dikategorikan sebagai Syarikat Berkaitan Kerajaan (GLC)?
Kategori syarikat berkaitan kerajaan ialah syarikat-syarikat yang berada di bawah kawalan Kerajaan Negeri dan agensi peringkat Negeri masing-masing. Syarikat yang berada di bawah kawalan lansung Kerajaan sebagai agensinya juga termasu…

Formula Pengiraan Sudut Segitiga [Basic]

1. Formula
2. Penerangan Formula
3. Penggunaan Formula

Line and Plane In 3-Dimension | Mathematics Form 4

1. Formula

Seperti yang korang nampak kat atas, tu ialah formula trigonometri versi BM dan versi BI. Ada banyak cara nak ingat formula tu, dan cara yang aku boleh syorkan ialah

Versi BM :   Saya Tak Hafal      Kalau Saya Hafal       Tentu Tak Susah
Versi BI :   Soh  Cah  Toa

Bagi tutorial ni, aku akan gunakan sepenuhnya versi BM.


2. Penerangan Formula
Di mana garisan Tentangan Sebelah dan Hipotenes ?

Ambil Tita (macam lapan tuh) sebagai sudut.

Garisan Tentangan ialah garisan yang bertentangan dengan Tita

Garisan Hipotenes ialah garisan yang bertentangan dengan sudut 90

Garisan Sebelah, ialah garisan bersebelahan dengan Tita

3. Penggunaan Formula
Jika nilai garisan yang diberi (maklumat dari soalan) menunjukkan seperti rajah di sebelah, iaitu mempunyai nilai bagi garisan Tentangan dan garisan Hipotenes. Maka, formula Sin akan digunakan.Makulumat yang ada, nilai garisan Hipotenes dan S…

Apa Itu Hypothyroidism | Thyroid

Apa itu Hypothyroidism (hipotiroid) ? Hypothyroidism ialah satu keadaan dimana badan kekurangan hormon thyroid akibat daripada kelenjar thyroid (tiroid) yang kurang aktif.

Sedikit penerangan tentang bagaimana Hypothyroidism terjadi dan kaitannya dengan tumbesaran badan (metabolisma) Seperti yang kamu tahu, metabolisma ialah proses yang dilakukan oleh tubuh untuk mengubah apa yang kamu makan dan minum menjadi tenaga. Tenaga ini kemudiannya disalurkan ke seluruh badan samaada untuk pencernaan makanan, bergerak ataupun berehat.
Thyroid ialah satu kelenjar di bahagian halkum yang menggunakan iodine (umumnya berasal dari makanan misalnya laut dan garam) untuk menghasilkan 2 jenis hormon yang penting dalam metabolisma iaitu hormon thyroxine (T4) dan hormon triiodothyronine (T3). 
Bilangan hormon T4 dan T3 di dalam badan masing-masing ialah 99% dan 1%, tetapi hormon yang penting untuk badan ialah T3. Walaupun begitu, semasa di dalam badan, T4 akan ditukarkan menjadi T3 dari semasa ke semasa b…