Skip to main content

Sains Kuantitaif Part 5

Salam

Baru hari ni sempat nak buat post untuk Part 5 ni. Kekeke.
This will be a short post, only to mention the subjects that I took on that sem, and maybe subjects will be taken by you.

ENT 300 (3.00 jam kredit) - Fundamental of Entrepreneurship. Ent, dalam subjek ni, akan belajar tentang keusahawanan. Bermula daripada maksud sehingga teori teori perniagaan. You will learn, the role of important managers in a company; admin, financial, general, marketing. Lots of reading, but still fun to learn :D

FIN 260 (3.00 jam kredit) - Fundamental of Finance. Financeeeeeeee, semuanya kira kira kira, bab duit lah der. Bab bab pinjam tahun ni berapa tahun relevant untuk bayar balik beserta kaedah(interest) yang sesuai macam tu lah. Ada teori jugak of course, apa tu bond etc. I got B for this -.- so it was still fun. Hahaha

ITS 232 (3.00 jam kredit) - Introduction to Database Management System. For short, we call this subject as ITS. You will learn how to manage a problem(situation), its relationship with the other subject(things), by using a computer. Create quarries, form, information database. No coding! Coding only appear on Part 2 subject's. This subject will be your new skill!

QMT 220 (4.00 jam kredit) - Statistical Methods. 220 "tu-tu-O", this is a calculation subject. Will prepare yourself with various of method to solve problems involving numbers prediction in life, using probability of course. Subjek ni sambungan daripada QMT 100 di Part 1, dan sedikit daripada addmath.

QMT 337 (4.00 jam kredit) - Operational Research. OR, the most fun subject this part. Ish, sangat seronoklah. Problems dalam hidup, on numbers mostly, diselesaikan with very simple methods. All those simple methods, you can apply in your daily life, easily.

Owh, seperti yang aku cakap di Part 4, sem ni tak ada CTU dan BEL. MUET dah boleh buat dah kot.

Goodluck!

ps : sorry no story from me :D

Popular posts from this blog

Apa Itu GLC

Apa itu GLC ? GLC bermaksud Government Linked Company atau lebih tepat Syarikat Berkaitan/Milik Kerajaan


Maksud | Takrifan GLC


Maksud GLC ? GLC ditakrif sebagai syarikat yang mempunyai objektif komersil yang primer dan kepentingannya dikawal secara langsung oleh Kerajaan Malaysia. Mengawal kepentingan merujuk kepada keupayaan atau kuasa Kerajaan (bukan sekadar peratus pemilikan) untuk melantik anggota Lembaga Pengarah, pengurusan atasan dan membuat keputusan utama terhadap GLC (contohnya, pemberian kontrak, strategi, penstrukturan semula dan pembiayaan, pemerolehan serta pemberhentian pelaburan), sama ada secara langsung atau melalui Syarikat Pelaburan Berkaitan Kerajaan (GLIC).

Apakah syarikat yang dikategorikan sebagai Syarikat Berkaitan Kerajaan (GLC)?
Kategori syarikat berkaitan kerajaan ialah syarikat-syarikat yang berada di bawah kawalan Kerajaan Negeri dan agensi peringkat Negeri masing-masing. Syarikat yang berada di bawah kawalan lansung Kerajaan sebagai agensinya juga termasu…

Formula Pengiraan Sudut Segitiga [Basic]

1. Formula
2. Penerangan Formula
3. Penggunaan Formula

Line and Plane In 3-Dimension | Mathematics Form 4

1. Formula

Seperti yang korang nampak kat atas, tu ialah formula trigonometri versi BM dan versi BI. Ada banyak cara nak ingat formula tu, dan cara yang aku boleh syorkan ialah

Versi BM :   Saya Tak Hafal      Kalau Saya Hafal       Tentu Tak Susah
Versi BI :   Soh  Cah  Toa

Bagi tutorial ni, aku akan gunakan sepenuhnya versi BM.


2. Penerangan Formula
Di mana garisan Tentangan Sebelah dan Hipotenes ?

Ambil Tita (macam lapan tuh) sebagai sudut.

Garisan Tentangan ialah garisan yang bertentangan dengan Tita

Garisan Hipotenes ialah garisan yang bertentangan dengan sudut 90

Garisan Sebelah, ialah garisan bersebelahan dengan Tita





3. Penggunaan Formula




Jika nilai garisan yang diberi (maklumat dari soalan) menunjukkan seperti rajah di sebelah, iaitu mempunyai nilai bagi garisan Tentangan dan garisan Hipotenes. Maka, formula Sin akan digunakan.



Makulumat yang ada, nilai garisan Hipotenes dan S…

Apa Itu Hypothyroidism | Thyroid

Apa itu Hypothyroidism (hipotiroid) ? Hypothyroidism ialah satu keadaan dimana badan kekurangan hormon thyroid akibat daripada kelenjar thyroid (tiroid) yang kurang aktif.

Sedikit penerangan tentang bagaimana Hypothyroidism terjadi dan kaitannya dengan tumbesaran badan (metabolisma) Seperti yang kamu tahu, metabolisma ialah proses yang dilakukan oleh tubuh untuk mengubah apa yang kamu makan dan minum menjadi tenaga. Tenaga ini kemudiannya disalurkan ke seluruh badan samaada untuk pencernaan makanan, bergerak ataupun berehat.
Thyroid ialah satu kelenjar di bahagian halkum yang menggunakan iodine (umumnya berasal dari makanan misalnya laut dan garam) untuk menghasilkan 2 jenis hormon yang penting dalam metabolisma iaitu hormon thyroxine (T4) dan hormon triiodothyronine (T3). 
Bilangan hormon T4 dan T3 di dalam badan masing-masing ialah 99% dan 1%, tetapi hormon yang penting untuk badan ialah T3. Walaupun begitu, semasa di dalam badan, T4 akan ditukarkan menjadi T3 dari semasa ke semasa b…