Posts

Showing posts from September, 2014

Macam Mana ALTEL

Image
Aku baru je lepas tukar ke ALTEL. Dari Celcom ke ALTEL, so normal lah, sim baru, so expect semua mesti berubah dari cara periksa baki, subscribe mobile internet, customer service, apn dan lain lain. 
Dan yeah, memang kebanyakkannya lain.
Dari pengalaman naluri aku menyuruh untuk menggodek google mencari apa-apa yang aku perlu dan ingin tahu macam mana nak handle ALTEL ni, banyak website tak kasi info sangat, then aku pun pening.
So, untuk mengelak dari ramai lagi orang pening. Aku list down beberapa soalan beserta jawapan yang timbul dalam kepala aku seawal penggunaan.
Berdasarkan pengalaman aku seorang.

Q : Kenapa tak muncul nama ALTEL dekat atas phone ? Carrier's name maksud soalan ni.
A : ALTEL guna apn celcom. For now maybe, don't ask why.
celular data (iPhone + Android)
APN : celcom3g Username : (leave blank) Password : (leave blank)
MMS
(iPhone)
APN : celcom3g Username : (leave blank) Password : (leave blank) MMSC : http://mms.celcom.net.my:80 MMS Proxy : 10.128.1.242:8080 MMS Max Message…

Tanah dan Relung

Image
Negeri Utara ada banyak kawasan tanah dijadikan sebagai bendang. Setiap kali musim menuai, mesti ada yang terdengar dengan perkataan "relung". Bagi yang tidak memilik bendang, mesti tertanya tanya, "relung tu apa?" , "1 Relung berapa ekar ?".
Ooooooo musim menuai banyak burung layang-layang ~ ~ 

Straight to the main question, Relung tu apa ?
Kalau berkaitan dengan tanah, relung ialah satu unit ukuran yang besar, yang menggantikan unit ukuran asas dalam kaki persegi dalam ukuran tertentu. Mana ada sekarang kita dengar "pakcik ada tanah 30 976 kaki persegi kat belakang rumah". Jenuh garu.
Seperti yang pakcik cerdik kat atas mention, 1 relung bersamaan dengan 30 976 kaki persegi. Jadi, kat sini ada lagi sorang yang tak lebih cerdiknya nak tunjuk beberapa lagi ukuran untuk tanah.
1 Rantai                 = 66 kaki persegi
1 Ekar                    = 10 Rantai 1 Ekar                    = 43 560 kaki persegi / 4 046.86 meter persegi
1 Ekar                    …