Skip to main content

Macam Mana ALTEL

Aku baru je lepas tukar ke ALTEL. Dari Celcom ke ALTEL, so normal lah, sim baru, so expect semua mesti berubah dari cara periksa baki, subscribe mobile internet, customer service, apn dan lain lain. 

Dan yeah, memang kebanyakkannya lain.

Dari pengalaman naluri aku menyuruh untuk menggodek google mencari apa-apa yang aku perlu dan ingin tahu macam mana nak handle ALTEL ni, banyak website tak kasi info sangat, then aku pun pening.

So, untuk mengelak dari ramai lagi orang pening. Aku list down beberapa soalan beserta jawapan yang timbul dalam kepala aku seawal penggunaan.

Berdasarkan pengalaman aku seorang.


Q : Kenapa tak muncul nama ALTEL dekat atas phone ? Carrier's name maksud soalan ni.

A : ALTEL guna apn celcom. For now maybe, don't ask why.

celular data (iPhone + Android)

APN : celcom3g
Username : (leave blank)
Password : (leave blank)

MMS

(iPhone)

APN : celcom3g
Username : (leave blank)
Password : (leave blank)
MMSC : http://mms.celcom.net.my:80
MMS Proxy : 10.128.1.242:8080
MMS Max Message Size : 512000

(Android)

MMSC : http://mms.celcom.net.my
MMS proxy : 10.128.1.242
MMS port : 8080
MCC : 502
MNC : 19
Authentication Type : PAP
APN type : default,mms,supl
protocol : IPv4


Q : Macam mana nak periksa baki ?

A : Dail *124# pahtu call


Q : Kat mana nak beli topup ?

A : Syorkan di kedai/tempat yang ada topup jenis kertas tu; 7e, station minyak. Card/Kad gores dan menang ni susah nak jumpa, for now.


Q : Macam mana nak topup ?

A : Kalau dah beli benda topup tu, sila usha tengok benda topup tu. Ada arahan kat situ, tak jumpa nah *122*no topup# pahtu call.


Q : Apa no customer service ALTEL ?

A : 13388 atau 03-2613 3888


Q : Macam mana nak buka menu ?

A : *102# pahtu call


Q : Kenapa macam tak rasa laju pun internet ?

A : kau ada dalam gua ke ?


Apa pendapat aku tentang ALTEL ? Sebelum aku bagi pendapat, aku bagitau sebab kenapa aku tukar. 1 je, speed internet (dari buah saki baki luahan mulut orang).

Tanpa aku rasai sendiri macam mana internet yang disediakan ALTEL, aku terus tukar dengan rakusnya tanpa menoleh kembali ke CELCOM yang telah hampir 5 tahun aku cinta dan sayang dan.. 

Speed dia, kat Perlis, kalau iPhone 4 full 3G tu, aku cek speedtest max result download 3.6mbps , upload 1.8mbps

Paling low, time E 3bar, dapat download 0.34mbps upload 0.21mbps, which paling low pun, still lagi tinggi dari tenet 60 hinggit wifi tm rumah aku.

Apa bukti ? Aku malas upload gambar, kena curik.

Ok. Have fun.

Popular posts from this blog

Apa Itu GLC

Apa itu GLC ? GLC bermaksud Government Linked Company atau lebih tepat Syarikat Berkaitan/Milik Kerajaan


Maksud | Takrifan GLC


Maksud GLC ? GLC ditakrif sebagai syarikat yang mempunyai objektif komersil yang primer dan kepentingannya dikawal secara langsung oleh Kerajaan Malaysia. Mengawal kepentingan merujuk kepada keupayaan atau kuasa Kerajaan (bukan sekadar peratus pemilikan) untuk melantik anggota Lembaga Pengarah, pengurusan atasan dan membuat keputusan utama terhadap GLC (contohnya, pemberian kontrak, strategi, penstrukturan semula dan pembiayaan, pemerolehan serta pemberhentian pelaburan), sama ada secara langsung atau melalui Syarikat Pelaburan Berkaitan Kerajaan (GLIC).

Apakah syarikat yang dikategorikan sebagai Syarikat Berkaitan Kerajaan (GLC)?
Kategori syarikat berkaitan kerajaan ialah syarikat-syarikat yang berada di bawah kawalan Kerajaan Negeri dan agensi peringkat Negeri masing-masing. Syarikat yang berada di bawah kawalan lansung Kerajaan sebagai agensinya juga termasu…

Formula Pengiraan Sudut Segitiga [Basic]

1. Formula
2. Penerangan Formula
3. Penggunaan Formula

Line and Plane In 3-Dimension | Mathematics Form 4

1. Formula

Seperti yang korang nampak kat atas, tu ialah formula trigonometri versi BM dan versi BI. Ada banyak cara nak ingat formula tu, dan cara yang aku boleh syorkan ialah

Versi BM :   Saya Tak Hafal      Kalau Saya Hafal       Tentu Tak Susah
Versi BI :   Soh  Cah  Toa

Bagi tutorial ni, aku akan gunakan sepenuhnya versi BM.


2. Penerangan Formula
Di mana garisan Tentangan Sebelah dan Hipotenes ?

Ambil Tita (macam lapan tuh) sebagai sudut.

Garisan Tentangan ialah garisan yang bertentangan dengan Tita

Garisan Hipotenes ialah garisan yang bertentangan dengan sudut 90

Garisan Sebelah, ialah garisan bersebelahan dengan Tita





3. Penggunaan Formula




Jika nilai garisan yang diberi (maklumat dari soalan) menunjukkan seperti rajah di sebelah, iaitu mempunyai nilai bagi garisan Tentangan dan garisan Hipotenes. Maka, formula Sin akan digunakan.



Makulumat yang ada, nilai garisan Hipotenes dan S…

Apa Itu Hypothyroidism | Thyroid

Apa itu Hypothyroidism (hipotiroid) ? Hypothyroidism ialah satu keadaan dimana badan kekurangan hormon thyroid akibat daripada kelenjar thyroid (tiroid) yang kurang aktif.

Sedikit penerangan tentang bagaimana Hypothyroidism terjadi dan kaitannya dengan tumbesaran badan (metabolisma) Seperti yang kamu tahu, metabolisma ialah proses yang dilakukan oleh tubuh untuk mengubah apa yang kamu makan dan minum menjadi tenaga. Tenaga ini kemudiannya disalurkan ke seluruh badan samaada untuk pencernaan makanan, bergerak ataupun berehat.
Thyroid ialah satu kelenjar di bahagian halkum yang menggunakan iodine (umumnya berasal dari makanan misalnya laut dan garam) untuk menghasilkan 2 jenis hormon yang penting dalam metabolisma iaitu hormon thyroxine (T4) dan hormon triiodothyronine (T3). 
Bilangan hormon T4 dan T3 di dalam badan masing-masing ialah 99% dan 1%, tetapi hormon yang penting untuk badan ialah T3. Walaupun begitu, semasa di dalam badan, T4 akan ditukarkan menjadi T3 dari semasa ke semasa b…