Macam Mana ALTEL

Aku baru je lepas tukar ke ALTEL. Dari Celcom ke ALTEL, so normal lah, sim baru, so expect semua mesti berubah dari cara periksa baki, subscribe mobile internet, customer service, apn dan lain lain. 

Dan yeah, memang kebanyakkannya lain.

Dari pengalaman naluri aku menyuruh untuk menggodek google mencari apa-apa yang aku perlu dan ingin tahu macam mana nak handle ALTEL ni, banyak website tak kasi info sangat, then aku pun pening.

So, untuk mengelak dari ramai lagi orang pening. Aku list down beberapa soalan beserta jawapan yang timbul dalam kepala aku seawal penggunaan.

Berdasarkan pengalaman aku seorang.


Q : Kenapa tak muncul nama ALTEL dekat atas phone ? Carrier's name maksud soalan ni.

A : ALTEL guna apn celcom. For now maybe, don't ask why.

celular data (iPhone + Android)

APN : celcom3g
Username : (leave blank)
Password : (leave blank)

MMS

(iPhone)

APN : celcom3g
Username : (leave blank)
Password : (leave blank)
MMSC : http://mms.celcom.net.my:80
MMS Proxy : 10.128.1.242:8080
MMS Max Message Size : 512000

(Android)

MMSC : http://mms.celcom.net.my
MMS proxy : 10.128.1.242
MMS port : 8080
MCC : 502
MNC : 19
Authentication Type : PAP
APN type : default,mms,supl
protocol : IPv4


Q : Macam mana nak periksa baki ?

A : Dail *124# pahtu call


Q : Kat mana nak beli topup ?

A : Syorkan di kedai/tempat yang ada topup jenis kertas tu; 7e, station minyak. Card/Kad gores dan menang ni susah nak jumpa, for now.


Q : Macam mana nak topup ?

A : Kalau dah beli benda topup tu, sila usha tengok benda topup tu. Ada arahan kat situ, tak jumpa nah *122*no topup# pahtu call.


Q : Apa no customer service ALTEL ?

A : 13388 atau 03-2613 3888


Q : Macam mana nak buka menu ?

A : *102# pahtu call


Q : Kenapa macam tak rasa laju pun internet ?

A : kau ada dalam gua ke ?


Apa pendapat aku tentang ALTEL ? Sebelum aku bagi pendapat, aku bagitau sebab kenapa aku tukar. 1 je, speed internet (dari buah saki baki luahan mulut orang).

Tanpa aku rasai sendiri macam mana internet yang disediakan ALTEL, aku terus tukar dengan rakusnya tanpa menoleh kembali ke CELCOM yang telah hampir 5 tahun aku cinta dan sayang dan.. 

Speed dia, kat Perlis, kalau iPhone 4 full 3G tu, aku cek speedtest max result download 3.6mbps , upload 1.8mbps

Paling low, time E 3bar, dapat download 0.34mbps upload 0.21mbps, which paling low pun, still lagi tinggi dari tenet 60 hinggit wifi tm rumah aku.

Apa bukti ? Aku malas upload gambar, kena curik.

Ok. Have fun.

Popular posts from this blog

Apa Itu GLC

Formula Pengiraan Sudut Segitiga [Basic]

Apa Itu Hypothyroidism | Thyroid