Posts

Showing posts from 2015

Teori Aristotle

Image
Tahukah anda dulunya manusia mempunyai fikiran di mana semua planet, bintang, dan bulan bergerak mengilingi planet Bumi ? Haha percayalah, pada masa 400-301 sebelum masihi, Aristotle telah mengeluarkan teori berkenaan pergerakkan planet mengelingi Bumi tersebut.
Teori tersebut juga mengatakan, alam cakerawala terbahagi kepada dua bahagian, sub lunar dan super lunar. Sub lunar ialah kawasan antara Bumi sehingga lah orbit Bulan, manakala super lunar ialah kawasan yang bermula dari orbit Bulan sehinggalah seterusnya.
Di dalam teorinya juga ada mengatakan, bahawa setiap sesuatu yang berada di dalam kawasan sub lunar berada dalam keadaan tidak sempurna kerana setiap satu perkara pasti akan berubah tidak kira sama ada tanah,air,udara dan api (dikatakan 4 unsur awal). Manakala, setiap sesuatu yang berada di kawasan super lunar pulak ialah sesuatu yang sempurna. Semua planet, bintang dan bulan dikatakan dicipta daripada bahan yang disebut Eter yang bersifat kesempurnaan dan bersinar-sinar


Walaup…

Bukan Power Point - Alternatif Lain

Image
Hidup sebagai pelajar ni tak terlepas dari buat perbentangan, mahupun menggunakan slide, handouts, atau hanya sekadar bercakap di hadapan. Ada sesetengah dari pelajar yang cuba untuk melebihkan usaha dalam perbentangan dari segi kekreatifan, isi, dan cepat habis lagi okay. Bila sebut perbentangan, power point mesti terlintas di dalam fikiran. ''Those children think of me as a mom, but they tend to use me as their shortcut to graduation'' - Power Point
Power Point terlalu common, mungkin slide akan nampak menarik kalau ditambahkan bermacam jenis interaksi di dalam slide, tapi still common. Well, ada beberapa alternatif lain sebenarnya yang boleh digunakan untuk perbentangan selain power point.

Pastikan Site Anda Mobile Friendly

Image
Salam
Mungkin ramai tidak sedar tentang bagaimana agaknya site mereka akan dilihat dari view mobile. Malah ada antara mereka yang lansung tidak pernah ambil tahu tentang kewujudan perbezaan antara site view di destop dan di mobile.
Dua hari yang lepas, Google telah mengumumkan perubahan terhadap algorithmnya yang mana akan memberi impak terhadap hasil pencarian Google (SERP) untuk peranti mobile.
Mungkin tertanya-tanya,
Macam mana aku nak check site aku ni mobile-friendly ke tidak ?Apa aku boleh buat kalau site aku ni tidak mobile-friendly ?
1. Check site mobile-friendly ke tidak Sila pergi ke Google's mobile-friendly test link dan masukkan alamat site. - contoh, http://aimanayie.blogspot.com.
Ataupun boleh direct ke Google Webmaster punya Mobile Usability. Google Webmaster - Pilih site - Search Traffic - Mobile Usability, untuk check sebarang error terhadap site punya mobile view. 
2. Apa aku boleh buat kalau site tidak mobile-friendlyKalau site tidak mobile-friendly, mungkin kamu ingin…

Malaysian Insider, Ah I Mean 'Today'

Image
Salam
GST, Datuk Seri Najib Razak, Datin Seri Rosmah Mansor, 1MDB, BR1M, Jambatan Bengkok, Tun Dr. Mahathir Mohamad. All of this sums up Malaysia today...

Aku pernah ditegur secara halus, perkara sensitiviti masyarakat tidak patut dibawak masuk ke dalam tulisan blog. Seperti isu sensitiviti masyarakat Islam terhadap isu anjing di dalam rumah
Now people, patutkah kita mempunyai anjing di dalam rumah kita ? 
If yes, macam mana kita akan handle anjing tersebut ?
Apakah precautions step kita supaya kehadiran anjing tersebut tidak mendatangkan cela di dalam rumah ?



Chedet.cc , Tun Dr. Mahathir Momamad's website. He write what he want to write, and usually concern most about the world; Gaza, Palestine, Israeli, Oil Price - world matters. But nowadays, most of the time, about 'what has happen to Malaysia' - what is wrong with that, what is wrong with this, what he would do to that, what are his opinions on that; so much disappointed in Malaysia today as it is like, the country is not…

Langkah Seremban

Hai hello. It has been a while since my last login to this blog. Seems like there is no interest in me to blog anymore. But then, here I am, starting to write something though I dont have any particular matter to talk about.

My English has kinda improve a bit with helps from friends through conversation in whatsapp, just writting, still didnt have that fast brain to comprehand the task of exchanging language from Malay to English.
Oh Langkah Seremban. Haha. Am in my degree now, Math Management in UiTM Seremban. This is my first time being far apart from my family, exclude all the backpack travels I have done. The fact that I am far and will be here for a long period of time make me kinda afraid, nervous and small.
Am in a new place, with a new surrounding culture, indian and budak bandar mostly. 
They say, be yourself, dont try to change yourself to fit in. But I say, it is important to do so as everything is new. The people, the dog, the lecture, the task, the journey, eveything. 
My…