Skip to main content

Malaysian Insider, Ah I Mean 'Today'

Salam

GST, Datuk Seri Najib Razak, Datin Seri Rosmah Mansor, 1MDB, BR1M, Jambatan Bengkok, Tun Dr. Mahathir Mohamad. All of this sums up Malaysia today...


Aku pernah ditegur secara halus, perkara sensitiviti masyarakat tidak patut dibawak masuk ke dalam tulisan blog. Seperti isu sensitiviti masyarakat Islam terhadap isu anjing di dalam rumah

Now people, patutkah kita mempunyai anjing di dalam rumah kita ? 

If yes, macam mana kita akan handle anjing tersebut ?

Apakah precautions step kita supaya kehadiran anjing tersebut tidak mendatangkan cela di dalam rumah ?

Anjing



Chedet.cc , Tun Dr. Mahathir Momamad's website. He write what he want to write, and usually concern most about the world; Gaza, Palestine, Israeli, Oil Price - world matters. But nowadays, most of the time, about 'what has happen to Malaysia' - what is wrong with that, what is wrong with this, what he would do to that, what are his opinions on that; so much disappointed in Malaysia today as it is like, the country is not growing as how he dream it to be or how should it be. 

When I remember about his blog, and have a free time, I'ill read through all post from the last post I  have read. 

Just by reading, most of the time for most of his writing, what I can feel is, what has happen to Malaysia; feeling envious to our brilliant students whom can get their hands on overseas job. But, this is Malaysia, my home, should't I contribute to my own country thus improving this country economy (me X 10k students) ?


Hari ini, kah, serata internet Malaysia dihuru hara kan dengan yang dikatakan serangan Tun Dr. Mahathir, ke atas pasangan bahagia our Prime Minister and First Lady. Read most of the article about it. But I wonder, what is the big deal about that.


There are many things about his personal behavior that I thought were not right. But I was prepared to overlook them, including he and his wife’s lavish lifestyle. - point 20, Chedet.cc

Those statement yang membangkitkan ratusan artikel baru bertajuk mostly tentang serangan Dr. M ke atas our Prime Minister and First Lady.

But again, yes, I wonder why. They are not the first Malaysian who spend lavishly. Why are we concern about other people matter ? Did we have been thought not to selak kain jiran sebelah ? Are they so hot that we really want to know what is inside their kain ? I pass.

Or, is it something wrong with them ? 

Hah, I guess what is inside their kain really interest us most right now.

Buy hey, lets all wait for what Dr. M will wrote in his coming post.
But when he cannot explain where billions of Ringgits have gone to and his involvement with questionable people in the management of 1MDB, I felt that he is not fit to be the Prime Minister of this country. I will explain about how he lost billions of Ringgit in my next blog. - point 21,22 chedet.cc

But em, we student, em, can we hear something good to encourage us to learn more, get good grade, help shaping our own country, from our leader ? The money wont solve anything actually, lazy will remain lazy, stupid so, and so does anjing. Auk auk. Seremban 3 banyak anjing. Sumpah!

Kalau pandai dinegara ekonomi rendah, jadi lah Indon, tapi salut Habibi!



Diakui bahawasanya saya seorang pelajar yang tidak menghabiskan pencarian dan penyelidikan tentang sesuatu perkara yang saya rasa tidak dapat dibawak masuk ke dalam sijil pembelajaran. Oleh yang demikian, segala yang tertera di atas mungkin dan mungkin sahaja hanyalah pendapat, pandangan dari mata empat ini, dengan hati yang mengalami.

Oh, aku highlight apa yang aku suka actually. lol

Popular posts from this blog

Apa Itu GLC

Apa itu GLC ? GLC bermaksud Government Linked Company atau lebih tepat Syarikat Berkaitan/Milik Kerajaan


Maksud | Takrifan GLC


Maksud GLC ? GLC ditakrif sebagai syarikat yang mempunyai objektif komersil yang primer dan kepentingannya dikawal secara langsung oleh Kerajaan Malaysia. Mengawal kepentingan merujuk kepada keupayaan atau kuasa Kerajaan (bukan sekadar peratus pemilikan) untuk melantik anggota Lembaga Pengarah, pengurusan atasan dan membuat keputusan utama terhadap GLC (contohnya, pemberian kontrak, strategi, penstrukturan semula dan pembiayaan, pemerolehan serta pemberhentian pelaburan), sama ada secara langsung atau melalui Syarikat Pelaburan Berkaitan Kerajaan (GLIC).

Apakah syarikat yang dikategorikan sebagai Syarikat Berkaitan Kerajaan (GLC)?
Kategori syarikat berkaitan kerajaan ialah syarikat-syarikat yang berada di bawah kawalan Kerajaan Negeri dan agensi peringkat Negeri masing-masing. Syarikat yang berada di bawah kawalan lansung Kerajaan sebagai agensinya juga termasu…

Formula Pengiraan Sudut Segitiga [Basic]

1. Formula
2. Penerangan Formula
3. Penggunaan Formula

Line and Plane In 3-Dimension | Mathematics Form 4

1. Formula

Seperti yang korang nampak kat atas, tu ialah formula trigonometri versi BM dan versi BI. Ada banyak cara nak ingat formula tu, dan cara yang aku boleh syorkan ialah

Versi BM :   Saya Tak Hafal      Kalau Saya Hafal       Tentu Tak Susah
Versi BI :   Soh  Cah  Toa

Bagi tutorial ni, aku akan gunakan sepenuhnya versi BM.


2. Penerangan Formula
Di mana garisan Tentangan Sebelah dan Hipotenes ?

Ambil Tita (macam lapan tuh) sebagai sudut.

Garisan Tentangan ialah garisan yang bertentangan dengan Tita

Garisan Hipotenes ialah garisan yang bertentangan dengan sudut 90

Garisan Sebelah, ialah garisan bersebelahan dengan Tita





3. Penggunaan Formula




Jika nilai garisan yang diberi (maklumat dari soalan) menunjukkan seperti rajah di sebelah, iaitu mempunyai nilai bagi garisan Tentangan dan garisan Hipotenes. Maka, formula Sin akan digunakan.



Makulumat yang ada, nilai garisan Hipotenes dan S…

Apa Itu Hypothyroidism | Thyroid

Apa itu Hypothyroidism (hipotiroid) ? Hypothyroidism ialah satu keadaan dimana badan kekurangan hormon thyroid akibat daripada kelenjar thyroid (tiroid) yang kurang aktif.

Sedikit penerangan tentang bagaimana Hypothyroidism terjadi dan kaitannya dengan tumbesaran badan (metabolisma) Seperti yang kamu tahu, metabolisma ialah proses yang dilakukan oleh tubuh untuk mengubah apa yang kamu makan dan minum menjadi tenaga. Tenaga ini kemudiannya disalurkan ke seluruh badan samaada untuk pencernaan makanan, bergerak ataupun berehat.
Thyroid ialah satu kelenjar di bahagian halkum yang menggunakan iodine (umumnya berasal dari makanan misalnya laut dan garam) untuk menghasilkan 2 jenis hormon yang penting dalam metabolisma iaitu hormon thyroxine (T4) dan hormon triiodothyronine (T3). 
Bilangan hormon T4 dan T3 di dalam badan masing-masing ialah 99% dan 1%, tetapi hormon yang penting untuk badan ialah T3. Walaupun begitu, semasa di dalam badan, T4 akan ditukarkan menjadi T3 dari semasa ke semasa b…