Skip to main content

Bukan Power Point - Alternatif Lain

Hidup sebagai pelajar ni tak terlepas dari buat perbentangan, mahupun menggunakan slide, handouts, atau hanya sekadar bercakap di hadapan. Ada sesetengah dari pelajar yang cuba untuk melebihkan usaha dalam perbentangan dari segi kekreatifan, isi, dan cepat habis lagi okay. Bila sebut perbentangan, power point mesti terlintas di dalam fikiran.
''Those children think of me as a mom, but they tend to use me as their shortcut to graduation'' - Power Point
Power Point

Power Point terlalu common, mungkin slide akan nampak menarik kalau ditambahkan bermacam jenis interaksi di dalam slide, tapi still common. Well, ada beberapa alternatif lain sebenarnya yang boleh digunakan untuk perbentangan selain power point.



Prezi.com

Ini adalah salah satu platform perbentangan yang telah wujud semenjak 2009, tetapi masih ramai tidak mengetahui tentang kewujudan benda alah ni. Prezi overall mengketengahkan konsep interaksi zoom in - zoom out. Konsep interaksi ini yang membolehkan perbentangan menggunakan prezi lebih menarik berbanding power point haha.


Kenapa Prezi ?

  1. Looks alive
  2. Can import old power point file into it
  3. Can store online or trial 30 days offline
  4. Didnt consume much time the last time I use it
  5. I like it

Oh dan prezi cuma setitis dakwat idea dari satu balang dakwat.

Emaze.com

Kalau fade-in fade-out adalah salah satu effect di dalam power point, prezi.com pula ialah salah satu template yang ada di dalam emaze.com. Emaze menyediakan lebih banyak pilihan kepada pengguna untuk menvariasikan kaedah perbentangan. 



Oh, but well, for me, emaze is just like learning how to use power-point from the start . I'ill just stick with prezi.

Popular posts from this blog

Apa Itu GLC

Apa itu GLC ? GLC bermaksud Government Linked Company atau lebih tepat Syarikat Berkaitan/Milik Kerajaan


Maksud | Takrifan GLC


Maksud GLC ? GLC ditakrif sebagai syarikat yang mempunyai objektif komersil yang primer dan kepentingannya dikawal secara langsung oleh Kerajaan Malaysia. Mengawal kepentingan merujuk kepada keupayaan atau kuasa Kerajaan (bukan sekadar peratus pemilikan) untuk melantik anggota Lembaga Pengarah, pengurusan atasan dan membuat keputusan utama terhadap GLC (contohnya, pemberian kontrak, strategi, penstrukturan semula dan pembiayaan, pemerolehan serta pemberhentian pelaburan), sama ada secara langsung atau melalui Syarikat Pelaburan Berkaitan Kerajaan (GLIC).

Apakah syarikat yang dikategorikan sebagai Syarikat Berkaitan Kerajaan (GLC)?
Kategori syarikat berkaitan kerajaan ialah syarikat-syarikat yang berada di bawah kawalan Kerajaan Negeri dan agensi peringkat Negeri masing-masing. Syarikat yang berada di bawah kawalan lansung Kerajaan sebagai agensinya juga termasu…

Formula Pengiraan Sudut Segitiga [Basic]

1. Formula
2. Penerangan Formula
3. Penggunaan Formula

Line and Plane In 3-Dimension | Mathematics Form 4

1. Formula

Seperti yang korang nampak kat atas, tu ialah formula trigonometri versi BM dan versi BI. Ada banyak cara nak ingat formula tu, dan cara yang aku boleh syorkan ialah

Versi BM :   Saya Tak Hafal      Kalau Saya Hafal       Tentu Tak Susah
Versi BI :   Soh  Cah  Toa

Bagi tutorial ni, aku akan gunakan sepenuhnya versi BM.


2. Penerangan Formula
Di mana garisan Tentangan Sebelah dan Hipotenes ?

Ambil Tita (macam lapan tuh) sebagai sudut.

Garisan Tentangan ialah garisan yang bertentangan dengan Tita

Garisan Hipotenes ialah garisan yang bertentangan dengan sudut 90

Garisan Sebelah, ialah garisan bersebelahan dengan Tita





3. Penggunaan Formula




Jika nilai garisan yang diberi (maklumat dari soalan) menunjukkan seperti rajah di sebelah, iaitu mempunyai nilai bagi garisan Tentangan dan garisan Hipotenes. Maka, formula Sin akan digunakan.



Makulumat yang ada, nilai garisan Hipotenes dan S…

Apa Itu Hypothyroidism | Thyroid

Apa itu Hypothyroidism (hipotiroid) ? Hypothyroidism ialah satu keadaan dimana badan kekurangan hormon thyroid akibat daripada kelenjar thyroid (tiroid) yang kurang aktif.

Sedikit penerangan tentang bagaimana Hypothyroidism terjadi dan kaitannya dengan tumbesaran badan (metabolisma) Seperti yang kamu tahu, metabolisma ialah proses yang dilakukan oleh tubuh untuk mengubah apa yang kamu makan dan minum menjadi tenaga. Tenaga ini kemudiannya disalurkan ke seluruh badan samaada untuk pencernaan makanan, bergerak ataupun berehat.
Thyroid ialah satu kelenjar di bahagian halkum yang menggunakan iodine (umumnya berasal dari makanan misalnya laut dan garam) untuk menghasilkan 2 jenis hormon yang penting dalam metabolisma iaitu hormon thyroxine (T4) dan hormon triiodothyronine (T3). 
Bilangan hormon T4 dan T3 di dalam badan masing-masing ialah 99% dan 1%, tetapi hormon yang penting untuk badan ialah T3. Walaupun begitu, semasa di dalam badan, T4 akan ditukarkan menjadi T3 dari semasa ke semasa b…