Posts

Showing posts from 2016

Kabur

Image
Salam. 
Aku umur 23 tahun ni. Bila sekarang, perasan aku, ramai yang tengok apa kemajuan yang seorang 23 tahun dah capai. 
Aku masih study, perjalanan kebanyakkan sebaya aku sekarang. Ada segelintir yang laju, ada segelintir yang perlahan. Dalam hati ada terdetik kenapa aku perlahan sangat. Sendiri persetankan fikiran aku tu "sebab ini jalan yang aku sedang lalu, the end is what matter
Sedang aku mengelamun dan bergaduh dengan fikiran sendiri, terpandang kawan-kawan dan orang lain yang segolongan (plus/minus 1 tahun) dengan aku. Ada yang sudah bekerja, ada yang boleh nampak masa depan, ada yang sudah berkahwin, ada juga yang masih chill lex lex sap kok lu. Ah

Yang sudah berjaya/bekerja buat aku tertanya; Apa aku nak kerja nanti, apa ja aku boleh buat ? Course aku sekarang, tak focus ke arah something yang obvious, macam medic-doctor related, account-accountant related, etc.
Yang sudah kahwin lagi lah buat aku persoal; Mana dapat duit nak kahwin!?
Yang lex lex tu aku faham, faham…

Rindu Tahi Ayam

Salam. Aku actually nak go with something yang sekejap rindu sekejap tak macam hangat hangat taik ayam tapi tak jumpa pulak exact word dalam kepala.
So, rindu awek ka ?
Nahhhh. Aku rindukan rumah di arau sebenarnya. Bilik, katil, pokok bunga, panas, kucings, wifi, dota pepagi, dan paling dirindui is umi aku. Kalau nak list, memang banyak ni benda aku rindu dekat arau. Sapa tak rindu rumah sendiri bila dah berjauhan lelama ye tak ?
Aku perasan perasaan ni muncul bila time aku tengah mengelamun, sengsorang, stress buat homework, and time bermalasan. Bijak betul perasaan ni muncul nak memburukkan lagi keadaan -.- but sebabkan perasaan ni jugak la selalu buatkan aku sedar sedikit sebanyak why aku berjauhan dari rumah at the first place. Then aku yang hampir nak tidur je sepanjang hari bingkas bangun untuk meneruskan perjuangan di meja study.
Nampak tak mengarutnya kat situ ? Nak cakap aku rindu arau je sebenarnya. Haha.
Harap yang dekat rumah bebaik saja.
Oh harap ayam jiran takdaklah menabur …

Manusia berubah ?

Image
Hai, assalamualaikum dan salam sejahtera.
Hari ni bangun pagi, siram pokok bunga, main kucing, dan dah tak ada apa nak buat sampai tidur balik. Sigh. Tapi, hey aku terperasan something yang agak best, tentang rakan, manusia sekeliling. Betul ke kita kenal depa ni ?
Ada antara depa ni yang aku dah kenai dari kecik, dan ada antara depa ni yang aku baru ja kenai, apa orang kata masak ayiaq pun tak sempat didih lagi ha punya baru tu. Dan boleh kata, masing-masing berubah, mostly geng yang aku kenai dari kecik lah, ada yang dulu aku dok luku kepala, la ni dah segan dah. haha


Ada yang dulu berlemoih, aktif, sensitif, dan pandai, sekarang dah jadi lawa nok haram, hensem gila, nampak berkeyakinan, smart, sharp, matang, dan dh boleh kawen, dan still pandai.
Orang dok kata, manusia berubah, people changes, sat, kalau dah lama-lama memang la depa berubah, kalau dari kecik sampai besaq dok tara tu, hahahaha, mampuih gak. Ok ni konsep masa mengubah manusia.
Dan kalau dari kes yang awai hampa kenai dia …