Skip to main content

Manusia berubah ?

Hai, assalamualaikum dan salam sejahtera.

Hari ni bangun pagi, siram pokok bunga, main kucing, dan dah tak ada apa nak buat sampai tidur balik. Sigh. Tapi, hey aku terperasan something yang agak best, tentang rakan, manusia sekeliling. Betul ke kita kenal depa ni ?

Ada antara depa ni yang aku dah kenai dari kecik, dan ada antara depa ni yang aku baru ja kenai, apa orang kata masak ayiaq pun tak sempat didih lagi ha punya baru tu. Dan boleh kata, masing-masing berubah, mostly geng yang aku kenai dari kecik lah, ada yang dulu aku dok luku kepala, la ni dah segan dah. hahaAda yang dulu berlemoih, aktif, sensitif, dan pandai, sekarang dah jadi lawa nok haram, hensem gila, nampak berkeyakinan, smart, sharp, matang, dan dh boleh kawen, dan still pandai.

Orang dok kata, manusia berubah, people changes, sat, kalau dah lama-lama memang la depa berubah, kalau dari kecik sampai besaq dok tara tu, hahahaha, mampuih gak. Ok ni konsep masa mengubah manusia.

Dan kalau dari kes yang awai hampa kenai dia lain and lama sikit ja (ayiaq tak sempat didih) dia dah jadi orang lain tetiba. Ha ini hampa just baru nak kenai dia betui-betui. Kalau time ni hampa kecewa, terkejut, or ada sifat-sifat negatif, maka sendiri beringatlah, apa motif hampa berkawan dengan budak tu sebenaqnya. Sebab nak berkawan, or sebab perangai dia. 

Lol. Manusia.

Dan jangan lupa, manusia boleh jugak berlakon.

Popular posts from this blog

Apa Itu GLC

Apa itu GLC ? GLC bermaksud Government Linked Company atau lebih tepat Syarikat Berkaitan/Milik Kerajaan


Maksud | Takrifan GLC


Maksud GLC ? GLC ditakrif sebagai syarikat yang mempunyai objektif komersil yang primer dan kepentingannya dikawal secara langsung oleh Kerajaan Malaysia. Mengawal kepentingan merujuk kepada keupayaan atau kuasa Kerajaan (bukan sekadar peratus pemilikan) untuk melantik anggota Lembaga Pengarah, pengurusan atasan dan membuat keputusan utama terhadap GLC (contohnya, pemberian kontrak, strategi, penstrukturan semula dan pembiayaan, pemerolehan serta pemberhentian pelaburan), sama ada secara langsung atau melalui Syarikat Pelaburan Berkaitan Kerajaan (GLIC).

Apakah syarikat yang dikategorikan sebagai Syarikat Berkaitan Kerajaan (GLC)?
Kategori syarikat berkaitan kerajaan ialah syarikat-syarikat yang berada di bawah kawalan Kerajaan Negeri dan agensi peringkat Negeri masing-masing. Syarikat yang berada di bawah kawalan lansung Kerajaan sebagai agensinya juga termasu…

Formula Pengiraan Sudut Segitiga [Basic]

1. Formula
2. Penerangan Formula
3. Penggunaan Formula

Line and Plane In 3-Dimension | Mathematics Form 4

1. Formula

Seperti yang korang nampak kat atas, tu ialah formula trigonometri versi BM dan versi BI. Ada banyak cara nak ingat formula tu, dan cara yang aku boleh syorkan ialah

Versi BM :   Saya Tak Hafal      Kalau Saya Hafal       Tentu Tak Susah
Versi BI :   Soh  Cah  Toa

Bagi tutorial ni, aku akan gunakan sepenuhnya versi BM.


2. Penerangan Formula
Di mana garisan Tentangan Sebelah dan Hipotenes ?

Ambil Tita (macam lapan tuh) sebagai sudut.

Garisan Tentangan ialah garisan yang bertentangan dengan Tita

Garisan Hipotenes ialah garisan yang bertentangan dengan sudut 90

Garisan Sebelah, ialah garisan bersebelahan dengan Tita

3. Penggunaan Formula
Jika nilai garisan yang diberi (maklumat dari soalan) menunjukkan seperti rajah di sebelah, iaitu mempunyai nilai bagi garisan Tentangan dan garisan Hipotenes. Maka, formula Sin akan digunakan.Makulumat yang ada, nilai garisan Hipotenes dan S…

Apa Itu Hypothyroidism | Thyroid

Apa itu Hypothyroidism (hipotiroid) ? Hypothyroidism ialah satu keadaan dimana badan kekurangan hormon thyroid akibat daripada kelenjar thyroid (tiroid) yang kurang aktif.

Sedikit penerangan tentang bagaimana Hypothyroidism terjadi dan kaitannya dengan tumbesaran badan (metabolisma) Seperti yang kamu tahu, metabolisma ialah proses yang dilakukan oleh tubuh untuk mengubah apa yang kamu makan dan minum menjadi tenaga. Tenaga ini kemudiannya disalurkan ke seluruh badan samaada untuk pencernaan makanan, bergerak ataupun berehat.
Thyroid ialah satu kelenjar di bahagian halkum yang menggunakan iodine (umumnya berasal dari makanan misalnya laut dan garam) untuk menghasilkan 2 jenis hormon yang penting dalam metabolisma iaitu hormon thyroxine (T4) dan hormon triiodothyronine (T3). 
Bilangan hormon T4 dan T3 di dalam badan masing-masing ialah 99% dan 1%, tetapi hormon yang penting untuk badan ialah T3. Walaupun begitu, semasa di dalam badan, T4 akan ditukarkan menjadi T3 dari semasa ke semasa b…